EBA E-Kurs öğrenci başvuru son tarih 9 Ekim - MEB 2015

EBA E-Kurs öğrenci başvuru son tarih 9 Ekim - MEB 2015

MEB E-Kurs Destekleme ve Yetiştirme Kursları için öğrenci başvuru süresi 9 Ekim'de doluyor. EBA modülünden başvurular nasıl yapılır? EBA başvuru ekranı ve diğer tüm detaylar haberimizde.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Destekleme ve Yetiştirme Kursları (E-Kurs) için 3 milyon başvuru geldi. MEB'in uzattığı başvuru süresi 9 Ekim Perşembe günü doluyor. EBA modülü üzerinden yapılan başvuru işlemleri nasıl yapılır? Kimler E-Kurs'lardan yararlanabilir. Tüm detaylar haberimizde.  

E-Kurs öğrenci başvuru süresi ne zaman doluyor?

Öğrenciler için başvuru süresi 9 Ekim Cuma gününe kadar uzatılan E-Kurslara 5 milyondan fazla başvuru olması bekleniyor. MEB Müsteşar Yardımcısı Muhterem Kurt, yaptığı açıklamada, 3 Ekim'de başlayacak Destekleme ve Yetiştirme Kurslarına, örgün eğitimde okuyan ortaokul ve lise öğrencileri başta olmak üzere açık öğretim okullarına kayıtlı ortaokul, lise öğrencileri ile özel okul öğrencileri ve mezunlar başvurabiliyor. 

Bu yıl ilk kez destekleme ve yetiştirme kursları için E-kurs modülünü başlattıklarını ve bu sistem sayesinde kurslarla ilgili sayısal verilere anlık ulaşabildiklerini belirten Kurt, ilk üç günlük verilere göre 22 bin 102 eğitim kurumunun kurs için başvuru yaptığını bildirdi.

E-Kurs için kaç kişi başvurdu?

Kurs başvurularının okulların açılmasıyla hız kazandığına işaret eden Kurt, "Kurslara öğrenci başvuru sayımız üç günde 1 milyonu aştı. İlk üç günlük rakama bakarak haftada 3 milyon başvuru ve toplamda 5 milyonun üzerinde kurslara başvuru bekliyoruz. 681 bin 301 dersten kurs açılacağı için başvuru sayısının en az 5 milyon olması bekleniyor. Öğrenciler, kurslara başvuru için kurs şifrelerini bulundukları okullarından alabiliyorlar" diye konuştu. 

250 bin öğretmen E-Kurs için başvurdu

Kurt, 225 bin 950 kadrolu öğretmen ile 22 bin 241 ücretli öğretmenin de kurslarda görev yapmak için başvurduğunu söyledi. "Daha önce dershanelerde çalışan kaç öğretmenin kurslara başvurduğu" sorusu üzerine Kurt, bunu kesin olarak tespit etmenin mümkün olmadığını ancak 10 bin dolayında dershane öğretmeninin başvuru yaptığını tahmin ettiklerini kaydetti.

Kursların açılabilmesi için başvuran öğretmen sayısının yeterli olduğunu dile getiren Kurt, "İhtiyaç olması halinde de ücretli öğretmenlerimizi kurslar için görevlendireceğiz" dedi. 

Öğretmenlere 2 kat maaş müjdesi

Kurslara devam edecek öğretmenlerin ek ders ücretlerinin 2 kat artışla yaklaşık 20 liraya çıkarıldığını anımsatan Kurt, "Bir öğretmen normal şartlarda, haftada 10-15 saat kurslarda derse girdiğinde bütçesine aylık olarak bin lira katkı sağlayacak. Yani yaklaşık olarak öğretmenimizin ayda aldığı ek dersin iki katı daha ücret alması anlamına geliyor. Bu da öğretmenlerimizin bütçesini olumlu yönde etkileyecek" diye konuştu. 

Okul müdürleri ve hizmetlilere ek ders müjdesi

Kurt, kurslarda görev yapan okul müdürleri, müdür yardımcıları ve hizmetliler için de ek ders ücretlerini düzenleme çalışmalarını başlattıklarını belirterek, "İnşallah okul müdürlerimiz, ilgili müdür yardımcımız ve hizmetlilerimiz de bu kurslarda çalıştıkları sürece ek ders ücretlerini alacaklar. Bunu da müjde olarak verelim" dedi.  

E-kurs öğrenci kayıtları nasıl yapılır?

-E-Kurs Destekleme ve Yetiştirme kursları ile ilgili açılış/kapanış, onay, öğretmen-öğrenci kayıt, ders programları, kazanım testleri ile ilgili bütün işlemler işlemler, e-kurs (http://odsgm.meb.gov.tr ve eba.gov.tr) modülü üzerinden yapılacak. E-Kurs öğrenci başvuruları E-Kurs EBA üzerinden nasıl gerçekleşecek.

EBA şifresi nasıl alınır?

-Kursa katılmak isteyen örgün eğitim öğrencileri, okul/kurumlarından alacakları EBA şifresi ile E-Kurs modülü üzerinden veya bizzat kurs müdürlüğüne kurs açılan derslerle ilgili başvuru yapabilecekler.

-İstekleri derslerden kurs açılmaması durumunda kurs merkezine taleplerini yazılı olarak iletebilecek.

-Açık öğretim öğrencileri başvurularını örgün kurs merkezleri, kursiyerler ise halk eğitim merkezleri aracılığıyla yaygın eğitim kurs müdürlüklerine bulundukları sınıf düzeyini gösterir belge veya diploma ile bizzat başvurarak yapacaklar ve kurs şifrelerini alacak.

-Öğrenciler ders ve öğretmen tercihinde bulunabilir. 

-DYK'lara kayıt yaptıran öğrencilerin devamları zorunludur. Her kurs döneminde okutulması gereken toplam ders saatinin özürsüz olarak 1/10'u kadar devam etmeyen öğrencilerin kurs kaydı silinir. Aynı dönemde başka bir kursa devam edemez.

E-Kurs merkezleri

Kurs merkezi olmak isteyen örgün eğitim kurumları ile halk eğitim merkezlerinin kurs merkezi müracaatını e-kurs modülü üzerinden, Eylül ayının ilk haftasında yapar. e-Kurs modülünden hangi derslerle ilgili ve haftalık kaçar saat kurs açacaklarını başvuru ekranından sisteme işler. Kurs merkezi olmak isteyen kurum, imkanları ölçüsünde, her sınıf düzeyinde en az 6 dersten kurs açma isteğinde bulunarak öğrencilerin tercihine sunar. İl/ilçe komisyonundan onay alan kurslar, yeterli talep olması halinde açılmış olur.

Kurslara bizzat başvuran öğrenci veya kursiyerlerin müracaatlarını alır.

e-Kurs modülü üzerinden başvuru yapacak öğrenci/açık öğretim öğrencisi ve mezunlara eba/e-Kurs kullanım şifresi verir.

e-Kurs öğretmenleri tarafından hazırlanan ders planlarını inceleyip onaylar.

e-Kurs modülü üzerinden öğrencilerin bir önceki yıla ait ağırlıklı yılsonu başarı puanı, Bakanlıkça veya kurs müdürlüğünce yapılacak tarama test sonuçları; kursiyerlerin diploma notu gibi ölçülebilir kriterleri de dikkate alarak sınıf oluşturma iş ve işlemlerini yapar.

Kursa başvuru yapan kadrolu veya ücretli öğretmenlerin e-kurs modülü üzerinden derslere atamasını yapar, haftalık ders çizelgelerini oluşturur, ilan eder.

Kurs çalışmalarında plan ve programları onaylar, uygulanmasını sağlamak amacıyla gerekli tedbirleri alır.

Kurslara başvuran açık öğretim öğrencileri ile mezunların, belgelerini inceleyerek bulundukları sınıf düzeyine göre rehberlik eder, kurs kayıtlarını yapar.

Kurs çalışmalarında yönetici, öğretmen ve personel görevlendirmeleri ile yapılacak ücret ödemelerine ilişkin iş ve işlemleri yürütür. Kursun işleyişi ile ilgili idari, mali ve diğer hususlarla ilgili her türlü iş ve işlemleri yapar.

Kurslarda görev alan öğretmen ve personel ile kurslara katılan öğrencilere ilişkin devam, devamsızlık, takibini yapar (Sağlık raporuna dayalı hastalıklar, tabii afetler, anne, baba ve kardeşlerden birinin ölümü gibi özürler sebebiyle oluşan devamsızlıklar, devamsızlık süresinden sayılmaz).

Kurs merkezince tutulması gereken defter ve dosyaları tutar. DYK’nın işleyişini, düzen ve disiplinini sağlayıcı tedbirleri alır. Yönerge hükümlerine göre verilen diğer görevleri yapar.

Ortaokulların 5, 6 ve 7’nci sınıflarındaki öğrenciler ile liselerin 9,10 ve 11’inci sınıflarındaki öğrenciler en fazla 3 dersten haftalık toplam 12 saate kadar; 8’inci sınıftaki öğrenciler ise en fazla 6 dersten 18 saate kadar; liselerin 12’nci sınıfı öğrencileri ve mezun durumdaki kursiyerler ise en fazla 6 dersten 24 saate kadar haftalık kurs alabilecek.

EBA SİSTEMİNE GİRİŞ YAPMAK İÇİN TIKLAYIN!

E-Kurslar ne zaman başlıyor?

1. dönem kursları 3 Ekim 2015'te başlayacak ve 24 Ocak 2016'da sona erecek. 2. dönem kursları ise 8 Şubat 2016'da başlayacak.

2. dönem kursları ve yıllık kurslar 17 Haziran 2016'da tamamlanmış olacak. 3. dönem yaz kursları ise 20 Haziran-11 Eylül 2016 tarihleri arasında düzenlenecek. Öğrenciler ders ve öğretmen tercihinde bulunabilecek.

Ortaokulların 5, 6 ve 7. sınıflarındaki öğrenciler ile 9,10 ve 11. sınıflarındaki öğrenciler en fazla 3 dersten haftalık toplam 12 saate kadar; 8. sınıftaki öğrenciler ise en fazla 6 dersten 18 saate kadar; ortaöğretim kurumlarının 12. sınıfındaki öğrenciler ve mezun durumdakiler ise en fazla 6 dersten 24 saate kadar haftalık kurs alabilecekler. Kurslarda her bir öğrenci ve kursiyer için, hafta içi günde en fazla 2 dersten 4 saate kadar, hafta sonları ise bir günde en fazla 5 dersten 8 saate kadar kurs verilebilecek.

Kurslarla ilgili ders programları ve haftalık örnek ders çizelgeleri ile kazanım testleri, tarama testleri Ölçme Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğünün resmi internet sayfasında ve e-kurs modülünde yayımlanacak.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN