ABD’de faiz kararından sonra İngiltere’de kervana katıldı! İngiltere tarihin en yüksek faiz kararını açıkladı

ABD’de faiz kararından sonra İngiltere’de kervana katıldı! İngiltere tarihin en yüksek faiz kararını açıkladı

Türkiye'de faiz indirimi kararı açıklanırken dünya tarihi de yeni rekorlara imza atıyor. İngiltere açıkladığı yüzde 14’lük faiz oranı ile son 14 yılın zirvesini gördü. İngiltere dolar kurundaki hareketlilik yakından takip ediliyor.

Kraliçe Elizabeth'in vefatı nedeniyle İngiltere Merkez Bankası Eylül ayı faiz indirimini ertelenmişti. Bugün gerçekleştirilen toplantı doğrultusunda İngiltere Merkez Bankası(BOE) para politikası komitesi toplantısında faizi 50 baz puan artırdı. Politika faizi 1.75’den, 2.25'e yükseldi.Son 14 yılın en yüksek seviyesini görürken en son 2008 yılında bu kadar yüksek bir faiz artırımı yapıldığı açıklandı.

SON 14 YILIN ZİRVESİNİ GÖRDÜ

PKK’da yer alan 9 üyenin tamamı faiz artırımına onay verdi. Yapılan toplantı sonrasında 4’e karşı 5 oyla 50 baz puan faiz artırımı yapılması kararı alındı. PKK, Enflasyon oranının Ekim ayı içerisinde %11'in altında tepe yapacağını beklentisi olduğunu söyledi. Ağustos ayı içerisinde ya toplantıda yapılan ekim ayı içerisinde %13. 3 seviyesinde tepe yapacağı beklentisi olduğu dile getirilmişti.

İngilterede rekor artış

BOE, Enflasyonun düşüşe geçmeden önce birkaç ay boyunca %10 üzerinde kalmaya devam edeceği öngörüldü. Yılın üçüncü çeyreğinde ise GSYH büyüme beklentisini yüzde +0.4 yüzde -0.1 e indirdi. Bu beklentinin gerçekleşmesi durumunda ise İngiltere ekonomisinin 2 çeyrek üst üste dar alacağı ve resesyon yaşanacağı açıklaması yapıldı.

BOE PKK, Ağustos ayı için açıklanan portföydeki devlet tahvili miktarının ise azaltılmasına toplantıdan sonra ise konu üzerinde çalışılmasına karar verdi. Tahvil pozisyonu ise gelecek 12 ay için aylık 80 milyon GBP azaltılmış olacak.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN