Altın alacaklar dikkat galeyana gelmeyin! Bilmeyen daha pahalıya alıyor: Uzmanlar ucuz altın alma formülünü açıkladı

Altın alacaklar dikkat galeyana gelmeyin! Bilmeyen daha pahalıya alıyor: Uzmanlar ucuz altın alma formülünü açıkladı

Vatandaşın güvenli liman olarak gördüğü altını alıp satarken banka veya kuyumcu arasında büyük bir fark oluyor. Bu farkı bilmeyen ise daha pahalıya alıyor. Yatırımcıyı uyaran uzmanlar ucuz altın alma formülünü açıkladı. İşte, altın alırken galeyana gelmemek için bilmeniz gerekenler…

Son dönemlerde altın fiyatlarının artmasıyla birlikte yatırımcıların varlıkları da artışa geçti. ABD Merkez Bankası FED’in yeni yılda faiz indirimine başlayacağı yönündeki beklentiler de altın fiyatlarındaki yükselişi tetikliyor.

2023 Ocak ayından bu zamana kadar gram altın yatırımcısına %75 oranında bir kazanç getirdi. Gram altının 2024 yılında da aynı şekilde güçlenmesi bekleniyor.

BANKA VE KUYUMCUDAKİ ALIŞ-SATIŞ MARJINDA BÜYÜK FARK

Altın fiyatları, altın ithalatına kota ve yasak getirilmesinin ardından değişti. Kapalıçarşı’da uyguna satılan altın bankalarda daha düşük fiyatlardan satılmaya başlandı. Fakat bankada daha ucuz görünmesine rağmen alış ve satış marjlarının arasındaki uçurum kazanç elde etmek için oldukça uzun bir süre bekletebiliyor. Ayrıca uzmanlar, Kapalıçarşı’da alış ve satış arasındaki marjın 4-5 lira olduğunu, bankalarda ise bu fiyatın 60-70 TL’ye çıktığını belirtiyor.

ucuz-altin-alma-1.jpg

KUYUMCUDA ZARARI DÜŞÜRME İMKANI VAR

Dün itibari ile bankalardaki altın alış fiyatı 1.870 TL, satış da 1.930 lira seviyesinde ilerledi. Bankalardaki alış ve satış arasındaki fark ise 60 TL oldu. Yani banka üzerinden 1 kg altın almak için 1 milyon 930.000 TL veren bir kişi bunu satmak istediğinde 1 milyon 870.000 TL alıyor. Kısa vadede al sat yapılması halinde zararı 60.000 TL oluyor.

Kapalıçarşı’daysa altın alışı 1960 TL, satışı 1964 TL oldu. Kapalıçarşı’da marj aralığı 4 TL olduğundan, 1 kg altın alındığı zaman ödenen para 1 milyon 964.000 TL, satarken alınan para ise 1 milyon 960.000 TL oluyor. Bu durumda kişinin zararı sadece 4.000 TL oluyor. Ayrıca bu zararı pazarlık imkanı olduğu için daha da düşürmek mümkün.

KUYUMCUDAN ALINAN ALTINLA KAZANÇ SAĞLANACAKTIR

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, altının banka üzerinden değil kuyumcudan alınması gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi:

"Kuyumcular fiziki olarak altını sunarken bankalar fiziki altın vermiyorlar. Kaydi olarak bu altın uluslararası piyasa değeri olarak bankalarda ilan ediliyor. Binde 2 vergisi var, üzerine bir de her bankanın kendine göre komisyonu ekleniyor. Kapalıçarşı’da altın milyemine göre değerlendiriliyor. 995 milyem ve 999.9 milyeme göre Kapalıçarşı fiyatları değişiyor.

ucuz-altin-alma-2.jpg


Aradaki farkın nedeni algı yönetiminden kaynaklanıyor. Vatandaş ekrana baktığı zaman düşük, çarşıya geldiğinde onun öyle olmadığını görüyor. Çarşı fiyatından alınan ve satılan altından vatandaş kazançlı çıkacaktır. Bankadan alınan ya da satılan altında ise vatandaş zarar edebilir."

BANKADA ZARAR KAPALIÇARŞIDA KAR EDİLİYOR

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş de bankadan alınan altının zarara uğrattığını söyleyerek, "Altın neden alınır, elinize 100 bin lira geçti, hemen tasarruf planlıyorsunuz, 1 yıl duracak diyorsunuz. Bankadan daha uygun aldınız, 5 gün sonra bir ihtiyacınız oldu, hastalandınız, karşınıza bir fırsat çıktı, satmak istediğinizde bankadan aldıysanız zarar edersiniz, ancak Kapalıçarşı fiyatından aldıysanız makas 4-5 lira olacağı için zararınız minimize olmuş olur, kâra da geçmiş olabilirsiniz. Kur korumalı mevduattan dönüşler başladığında parasını altına çevirecek olan kişilere ucuz fiyattan altın verilsin diye bankalar altın alış fiyatlarını düşük tutuyor. Böylece banka 1 gram altın için 1950-1960 lira ödeyeceği yerde 1870 lira ödüyor. Makasın açılmasının sebeplerinden biri de bu oldu." Dedi.

ucuz-altin-alma-3.jpg

FİZİKİ ALTIN ALIP SAKLAMAK EN İYİSİ

Bankaların altını koruduğu için yüksekten satıp düşükten aldığını söyleyen kuyumcu Avni Mutioğlu, "Altın ithalatı yasak olduğundan vergilendirme var. Kilo başına 2000 dolara yakın vergilendirme oluyor. Altının gramı 1960 lira, olması gereken karşılığı 1894 lira seviyesinde. Banka her zaman yüksekten satar, düşükten alır.

Bankanın yüksekten satıp düşükten almasının sebebi altınınızı koruyor olmasından kaynaklanıyor. Ayrıca banka fiziki olarak altın vermediği için parayı da değerlendiriyor. Altını fiziki alıp saklamak en doğru hamle olacaktır. Saklayacak yeriniz yoksa bankadan kasa kiralayın. 2024 yılının ilk çeyreğinden itibaren yükselişler olabilir ve gram altın 2600 lira seviyelerine yükselebilir." Şeklinde konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN