Asgari ücret bu gece cebe girmeden eridi: Uzmanlar vergi ve harçlara gelen zamları böyle yorumladı

Asgari ücret bu gece cebe girmeden eridi: Uzmanlar vergi ve harçlara gelen zamları böyle yorumladı

TL'nin hızlı değer kaybının şoku henüz atlatılamamış ve yeni zamlı maaşlar henüz alınmamışken Türkiye, bugün yeni bir güne uyandı. Pasaport, vize harcı ve noter ücretine yüzde elli zam gelirken, yurt dışından gelen telefon kayıtları 6 bin liradan 20 bin liraya çıktı. Ehliyet almanın bedeli artık 13 bin lirayı bulurken, asıl şoksa KDV'de yaşandı. Yüzde 18'lik KDV, yüzde 20'ye çıktı. Vatandaşlar, "Asgari ücret, cebe girmeden eridi" derken, ekonomistler de bir gecede gelen zamları yorumladı.

Temmuz ayı itibarıyla asgari ücret 8 bin 500 liradan 11 bin 402 liraya yükseldi. Vatandaşlar zamlı maaşlarını henüz almadan TL, dolar ve euro karşısında eridi.

Kur artışının şoku henüz atlatılamamışken, bu sabah neredeyse A'dan Z'ye her ürüne zam geldi. Pasaport ve vize harçları ile noter ücretlerine yüzde 50 zam yapılırken ve yurtdışından getirilen telefon kaydı ücreti 6 bin liradan 20 bin liraya çıktı.

Bunun ardından ehliyet alma bedelinin bir hafta sonra 13 bin liraya yükseleceği duyuruldu. Tüketici kredilerinde alınan Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) oranı %10'dan %15'e çıkarıldı.

Asıl cepleri yakacak olan zam haberiyse; Katma Değer Vergisi'nden (KDV) geldi. Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararına göre; mal ve hizmetlerde uygulanan yüzde 18'lik KDV yüzde 20'ye çıkarıldı.

Bazı mal ve hizmetler için uygulanan yüzde 8'lik KDV ise yüzde 10'a yükseltildi.

Türkiye 'zam yağmuru' sabahına uyanınca vatandaşların yorumu; "Asgari ücret zammı cebe girmeden eridi" oldu. Sosyal medya platformlarında büyük yankı uyandıran 'zam bombardımanı' için ekonomistlerde yorumlarını yaptı.

İşte 'yeni Türkiye'ye dair uzman ve ekonomistlerin yorumları:

PROF. DR. BURAK ARZOVA

"Bütçeyi denkleştirmek için gelir tarafında vatandaşa ‘acımasızca’ yüklenen ama gider tarafında şu ana kadar herhangi bir tasarruf planı öngörmeyen bir dengeleme süreci içindeyiz. Umarım tasarrufları da bu kadar ‘acımasızca’ görürüz."

İRİS BİCRE

"Siyasi beka neydi? Emekti Vergilerin har vurulup harman savurulması suretiyle geleceğinin garantilenmesiydi... Sonra mı? Spoiler vermek gibi olmasın; sonrası asıl emekle para kazananın ezilmesiyle son buluyor."

YALÇIN KARATEPE

"Emekli aylıklarına ek artışı neden hemen şimdi değil de bir süre sonra yapacaklarına ilişkin açıklamayı şimdi daha iyi anladım.

Bir süre bu vergi artışlarını konuşuruz sonra “emeklilere müjde” manşetlerine maruz kalıp artan vergileri unuturuz.

Her taraftan vergi yağıyor: KDV oranları artmış, BSMVD artmış, yurtdışından getirilen telefon harcı çıldırmış…

Hani şu henüz elinize geçmeyen yeni asgari ücret ve memur maaş zamları var ya, işte onlar gerçekte yoklar..."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (12)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
12 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN