Asgari ücret neye göre ve nasıl belirleniyor? Asgari ücret tespit komisyonu üyeleri

Asgari ücret neye göre ve nasıl belirleniyor? Asgari ücret tespit komisyonu üyeleri

Türkiye’de milyonlarca çalışan maaşını asgari ücret üzerinden almaktadır. Bunun için milyonlarca vatandaş asgari ücretin nasıl ve neye göre hesaplandığını merak edip araştırıyor. Peki, asgari ücret neye göre ve nasıl hesaplanıyor? İşte, konu ile ilgili ayrıntılar…

 

Asgari Ücret Tespit Komisyonu her yıl ücretlerin ne kadar olacağı ile ilgili toplantı düzenliyor. İşçi, işveren ve hükümet yetkililerinin bulunduğu komisyon üyelerinin karşılıklı teklifleri ile bu oran belirleniyor. İşte, asgari ücretin nasıl belirlendiği ile ilgili detaylar…

ASGARİ ÜCRET NEDİR?

Bir vatandaşın temel geçim ihtiyaçları olan beslenme, barınma, sağlık, ısınma, giyim ve ulaşım gibi gereksinimleri için çalışanın yaptığı iş karşılığı olarak verilen en düşük ücrete denir.

ASGARİ ÜCRET NEYE GÖRE BELİRLENİR?

Asgari ücret belirlenirken ülkede vatandaşın geçinme durumları, sosyal ve ekonomik şartlar, enflasyon oranları, ücretliler geçinme indeksleri, fiilen ödenmekte olan ücretlerin genel durumu ve geçim şartları göz önünde bulundurularak belirlenir.
Komisyon, konuyla ilgili bütün kamu kurum ve kuruluşları ve üniversiteler ile işbirliği yapabilir. İşçi ve işveren kuruluşlarının bu konudaki öneri ve görüşlerini alabilir. Gerektiğinde uzman kişilerin bilgisine başvurabilir.

ASGARİ ÜCRETLE İLGİLİ DİĞER BİLGİLER İÇİN TIKLAYIN

NASIL BELİRLENİR?

Asgari ücret komisyonu, ücretin bir günlük olarak belirler. Aylık, haftalık, saat başına, parça başına veya yapılan iş tutarına göre ücret ödemesi belirlenir. İşçi, işveren ve hükümet yetkililerinin teklifleri komisyonda değerlendirilir, tartışılır ve buna göre oylama yapılır. Oylamalar çoğunluk esasına göre yapılır ve karar alınır. İki farklı seçeneğe eşit sayıda oy verilmesi halinde komisyon başkanının oy verdiği seçenek kabul edilir.

19-11/29/asgari-ucretjpgg-1575028446.jpg

KOMİSYON ÜYELERİ KİMLERDEN OLUŞUR?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının tespit edeceği üyelerden birinin başkanlığında;
• Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürü veya yardımcısı,
• Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü veya yardımcısı,
• Devlet İstatistik Enstitüsü Ekonomik İstatistikler Dairesi Başkanı veya yardımcısı,
• Hazine Müsteşarlığı temsilcisi,
• Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığından konu ile ilgili dairenin başkanı veya yetki vereceği bir görevli,
• Bünyesinde en çok işçiyi bulunduran en üst işçi kuruluşunun değişik işkolları için seçeceği beş temsilci,
• Bünyesinde en çok işvereni bulunduran işveren kuruluşunun değişik işkolları için seçeceği beş temsilci olmak üzere 15 üyeden oluşur.
Asgari Ücret Tespit Komisyonu en az on üyesinin katılmasıyla toplanır. Kurul, üye oylarının çoğunluğu ile karar verir. Komisyon kararları kesindir. Kararlar Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girer.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN