Asgari ücret zammı tüm hesapları değiştirdi! O maaşları alanlar dikkat: Detaylar netleşti

Asgari ücret zammı tüm hesapları değiştirdi! O maaşları alanlar dikkat: Detaylar netleşti

Milyonlarca çalışanın beklediği asgari ücret zammının netleşmesi ile beraber birden fazla maaş ve destek ödemesinde de değişiklikler olacak. İşte detaylar…

Milyonlarca asgari ücretlinin dört gözle beklediği asgari ücret zammı nihayet belli oldu. Asgari ücretin artması ile birlikte devlet tarafından yapılan destek ödemelerinde de artışlar olacak. Detaylar haberimizde…

banka

ASGARİ ÜCRET 11 BİN 402 TL'YE YÜKSELDİ! ÖDEMELER DE DEĞİŞECEK, İŞTE DETAYLAR

Asgari Ücret Tespit Komitesi'nin üçüncü toplantısında 2023 yılının ikinci yarısına göre yüzde 34'lük zam oranı sağlandı. Bununla birlikte asgari ücret 8 bin 506 liradan 11 bin 402 liraya yükseldi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, kalan altı ayda işverenlere asgari ücret destek ödemesinin 500 Türk Lirasına çıkarıldığını duyurdu.

Yılın ikinci yarısından itibaren geçerli olmak üzere net asgari ücret %34 oranında artırılarak 8.506 Türk Lirasından 11.402 Türk Lirasına yükseltildi. Bu karar Asgari Ücret Komisyonunu oluşturan işçi, işveren ve vatandaşların karşılıklı mutabakatı ile alınmıştır. Kalan 6 ay için asgari ücret desteği aylık 500 Türk Lirası olarak belirlenmiştir.

ÜÇÜNCÜ TOPLANTIDA KARAR ÇIKTI

Hürriyet`ten Hacer Boyacıoğlu'nun haberine göre, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Asgari Ücret Tespit Komisyonu üçüncü toplantısını gerçekleştirdi. Toplantının ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Türkiye Cumhurbaşkanı İş Ergün Atalay ve Türkiye İşverenler Sendikası (TİSK) Başkanı Özgür Burak Akkol ortaklaşa komisyon kararını açıkladı. Çalışma Bakanı Işıkhan, emeği geçenlere teşekkür ederek şunları söyledi:

“Bu süreçte TİSK Başkanımız işverenleri temsilen başta çalışma hayatı olmak üzere özellikle son dönemde ortaya koyduğu fayda odaklı yaklaşımıyla birçok icraata imza atmıştır. Sosyal diyaloğa olan inancıyla işçi-işveren ayrımı yapmadan ortak akıl ve anlayış birliği içinde her zaman devletimizin ve milletimizin yanında olduğunu hissettirmiştir. Özellikle teşvik konusundaki katkıları için teşekkür etmek isterim. Aynı zamanda kendisine samimi yaklaşım, işçi kardeşlerimizin taleplerini dile getirirken sergilediği yapıcı tutum ve sendikacılıktaki deneyimleriyle sürece yaptığı katkılardan dolayı şükranlarımı arz ederim.”

YÜZDE 34’LÜK ARTIŞ

Işıkhan şöyle devam etti: “Şunu sevinerek açıklamak isterim ki Asgari Ücret Tespit Komisyonu çalışmalarımız, işçi ve işveren taraflarının uzlaşmasıyla sonuçlanmıştır. Şimdi yeni asgari ücret tutarını açıklıyorum. 2023 yılının ikinci yarısında geçerli olacak brüt asgari ücret tutarı 13 bin 414 lira, net asgari ücret tutarı 11 bin 402 lira olarak belirlenmiştir. Yaptığımız bu artışla yüzde 34 gibi enflasyon oranının hayli üzerinde refah payını içeren bir oranla ara zammı gerçekleştirmiş bulunuyoruz.

Asgari ücreti geçen yılın ikinci yarısına göre yüzde 107 artırdık. Asgari ücreti 2002'den bu yana nominal olarak 61 kat artırdık. Reel olarak yaklaşık yüzde 312 artış sağladık. Bunu yaparken çalışan nüfusu enflasyona maruz bırakmadık ve onlara refah artışlarından adil bir pay verdik. Ayrıca şunu da açıklamak isterim: Son 6 aydır uygulanan asgari ücret desteği 400TL'den önümüzdeki ay 500TL olarak uygulanmaya devam edecek. "

TÜM PAYDAŞLARA TEŞEKKÜR EDERİM

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da Twitter üzerinden yaptığı açıklamada “Asgari ücret temmuzdan itibaren net 11 bin 402 TL olarak uygulanacaktır. Milletimize hayırlı ve uğurlu olsun. İşçi ve işveren tarafları başta olmak üzere, uzlaşı kültürü içerisinde asgari ücretin belirlenmesinde emeği geçen tüm paydaşlara milletim adına teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

ENFLASYON KONTROL ALTINA ALINSIN

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, Konferansta enflasyonun düşürülmesi çağrısında bulundu. "Umarım enflasyon belli bir seviyeye gelir ve alım gücü korunur" diyen Atalay, enflasyon belli bir seviyeye gelmediği takdirde zam yapmanın anlamsız olacağını sözlerine ekledi. Belirlenen değer şu anda 486$'a denk geliyor. Bu, dolar cinsinden ölçüldüğünde asgari ücretin en yüksek seviyesidir. "Mükemmel, ancak bugünün durumunda ihtiyacınız olan şey bu" dedi.

TEŞVİK İÇİN YOĞUN MESAİ HARCADIK

Bu arada TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol, anlaşmanın özverili olduğunu söyledi. Çalışanı, işletmeyi ve istihdamı her anlamda değerlendiren bu rakama 'evet' dediğini dile getiren Akkol, şunları kaydetti:

"Teşvik için TİSK’in yoğun mesai harcadığını kurum adına belirtmek isterim. Bundan sonra sosyal refah ortamının iyileştirilmesi, ülkenin rekabet gücünün geliştirilmesi ve çalışma hayatının diğer konularına odaklanacağız. Biz hazırız." ve üzerimize düşeni yapacağız.”

TEŞEKKÜR ZİYARETİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay ve Türkiye İşveren Sendikası (TİSK) Başkanı Özgül Burak Akkol'u kabul etti. Ziyarete Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan da katılarak, maaş zammı için Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür etti.

85 MİLYONUN GELİRİ ARTIYOR

Sabah'tan Hazal Ateş'in haberine göre asgari ücret artışının birçok ödeme ve maaşla birlikte geliri 85 milyon artıracağını söyledi. 65 yaş aylığı, maluliyet aylığı, işsizlik maaşı, staj ücreti, askerlik ve doğum yükümlülüğü, asgari ücretlilerin beyan edilen maaşları ve genel sağlık sigortası primleri asgari ücret artışına göre değişmektedir.

banka

65 YAŞ AYLIĞI 3.490 TL OLACAK

65 yaş emekli maaşı şu anda 2 bin 604 Türk Lirası iken 1 Temmuz'dan itibaren 3 bin 490 Türk Lirasına çıkacak. İşsizlik ödeneği aylık asgari ücret toplamının %40'ından az ve %80'ini geçemez.

Bu yıl işsizlik maaşının asgari tutarı 4 bin 3 Türk Lirası, azami tutarı ise 8 bin 6 Türk Lirası. Zam sonrası işsizlik maaşı en az 5.365 Türk Lirası, en fazla 10.731 Türk Lirası olacak. Yeni asgari ücretle birlikte engelli maaşları da artacak.

Engelli aylığı şu anda yüzde 40-69 oranında engelli olanlar için 1.738 TL, engelli oranı yüzde 70 ve üzerinde olanlar için 2.000.609 TL'dir. 1 Temmuz'dan itibaren engelli aylığı yüzde 40'ın üzerinde engelli olanlar için 2.000.329 liraya, yüzde 70'in üzerinde engelli olanlar için ise 3.000.497 liraya yükseltilecek.

Doğum Borcu ve Askerlik Borcu, asgari günlük ücret toplamının %32'sinden az ve 7,5 katından fazla ise talep edilemez. Bu tutarlar asgari ücretle birlikte sıfırlanır.

Şu anda günlük prim minimum 106,75 lira, maksimum ise 693,89 lira. Günlük asgari prim 143,04 liraya, azami prim ise 930,09 liraya çıkacak.

KIDEM TAZMİNATI YÜKSELİYOR

Mevcut asgari ücretle birleştiğinde asgari ücret için azami emeklilik ödeneği 10 bin 008 lira olacak. 1 Temmuz itibariyle asgari ücrete esas alınan azami emeklilik ikramiyesi 13 bin 414 lira oldu. Kıdem tazminatı tavan tutarı asgari ücret üzerinden hesaplanmaz. Emeklilik ödeneği limiti 19.982,83 lirada kaldı. Temmuz ayında bu rakam tekrar belirlenecek.

İSTEĞE BAĞLI SİGORTA PRİMLERİ

İsteğe bağlı sigortanın alt ve üst prim limitleri vardır. Asgari ücret toplamının %32'sini ve asgari ücretin %32'sinin 7,5 katını aşan ikramiye ödenemez. Minimum ödül 3.bin 202 TL, maksimum 24.bin19 TL'dir. 1 Temmuz'dan sonra en düşük fiyat 4 bin 291 lira, en yüksek fiyat ise 32 bin 195 lira olacak.

STAJYER ÜCRETİ 3.420 LİRA

Yeni asgari ücret, şirketlerde staj yapan lise ve üniversite öğrencilerine ödenen staj ücretlerini de artıracak. Stajyerler Net Asgari Ücretin en az %30'unu alırlar. Stajyerler için en az 2.000.552 TL maaş belirlenir. Stajyer maaşları 1 Temmuz'dan itibaren 3.000.420 liraya çıkacak.

2023 yılında asgari ücretliler ayakta tedavi için günlük 223,5 lira, yatarak tedavi için 167,68 lira kayıt ücreti alacak. 1 Temmuz'dan itibaren ayakta tedavi 299,57 liraya, yatarak tedavi 224,75 liraya çıkacak.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN