Asgari ücrette masaya gelecek rakam belli oldu

Asgari ücrette masaya gelecek rakam belli oldu

Milyonların gözü asgari ücrete gelecek zamda. Asgari ücret zammının ocak ayında ne kadar olacağına yönelik araştırmalar da sürüyor. Peki Ekim ayı enflasyonun açıklanması ve yıl sonunun yaklaşmasıyla "2024'te asgari ücret ne kadar olacak?" İşte ayrıntılar...

Asgari ücretli çalışan yaklaşık 8 milyon vatandaş asgari ücrete yapılacak olan yeni zam oranını merak ediyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ekim ayı enflasyon rakamını açıkladı. Bu rakama göre enflasyon, aylık yüzde 3,43 arttı. Yıllık artış yüzde 61,36.

2024'TE ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

Sabah'ın haberine göre, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 'işçiyi, ücretliyi ve emeklileri enflasyona ezdirmediklerini' öne sürerek yeni yılda herkesin beğeneceği bir asgari ücret tutarında uzlaşılacağını ümit ettiğini söyledi. Işıkhan'ın "21 yıldır bu konuda asla taviz vermedik, bundan sonra da vermeyeceğiz" ifadeleri de dikkat çekti.

ASGARİ ÜCRET KOMİSYONU ARALIKTA TOPLANIYOR

Asgari Ücret Tespit Komisyonu aralık ayında toplanacak. Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) de masaya götüreceği teklif üzerinde çalışıyor.

Artan enflasyon karşısında hükümet, son iki yıldır asgari ücreti ocak ve temmuz olmak üzere yılda iki kez belirliyor. Bu nedenle asgari ücret hesaplamaları son 6 aylık enflasyon verileri baz alınarak hesaplanıyor.

SON 6 AYLIK VERİLER HESAPLANACAK

Aralıkta asgari ücret için son 6 aylık veriler üzerinden hesaplamalar yapılacak. Bu sebeple Merkez Bankası'nın (MB) yıl sonu enflasyon beklentisini açıklaması bekleniyor

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, öngörülen yıl sonu enflasyon beklentisini yineledi ve 2023 yıl sonu enflasyon tahminlerini yüzde 58'den yüzde 65'e çıkardıklarını belirtti.

manset-fotoooooooo.jpg

ASGARİ ÜCRETE YÜZDE 50 ZAM BEKLENTİSİ

Yıl sonu enflasyonun beklentileri karşılaması yani yüzde 65 olması durumunda son 6 aylık enflasyonun yüzde 38'e yakın olması bekleniyor. Memurlar ve memur emeklileri için toplu sözleşme ile birlikte zam oranın ise yüzde 49'u geçeceği tahmin ediliyor. Hesaplamalara 'refah payı ilavesi' de eklendiğinde zammın yüzde 50'ye yakın olabileceği belirtiliyor.

2024 asgari ücretinin ise ne kadar olacağı, bu tahminler doğrultusunda hesaplanıyor. Şu anda 11 bin 402 TL alan asgari ücretli yüzde 50 zam alırsa maaşı 17 bin 103 TL'ye çıkacak. Eğer 'refah payı ilavesi' eklenmezse ve 6 aylık enflasyona göre zam yapılmasına karar verilirse yeni asgari ücretin net 15 bin 735 TL olması tahmin ediliyor.

BEKAR ÇALIŞAN İÇİN YAŞAM MALİYETİ 17.803 TL

Asgari ücret masasının taraflarından olan Türk-İş ise bekar bir çalışan için yaşama maliyetini 17.803 TL olarak açıkladı. Türk-İş'in bu rakam üzerinden pazarlık yapması bekleniyor.

Asgari ücret uzun bir süredir yıllık olarak belirleniyordu. Ancak son 2 yıldır enflasyon dolayısıyla haziran aylarında ara zam yapıldı. 2024 yılı için ara zam yapılıp yapılmayacağı henüz net değil. Bu yüzden masada yıllık enflasyonun konuşulması bekleniyor.

'ARA ZAM OLABİLİR'

Öte yandan artan enflasyon rakamları dikkate alındığında ara zam formülü de yeniden gündeme gelebilir. Bu durumda haziran ayında yeniden komisyon toplanabilir.

Son olarak hükümet tarafından temmuz ayında artırılan asgari ücret yüzde 34 zamlanmıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN