Asgari yüzde 12,25 eriyerek cebe giriyor

Asgari yüzde 12,25 eriyerek cebe giriyor

Geçtiğimiz haziranda 482 dolara çıkarılıp, tarihin en yüksek seviyesinde belirlenen asgari ücret, henüz işçilerin cebine girmeden, dolar kurundaki fahiş artış nedeniyle 60 dolar eriyerek 422,9 dolara indi ve yüzde 12,25 azalmış oldu.

Türkiye'deki ekonomik kriz önlenemezken, fahiş yükselen döviz kuru ve artan enflasyon, vatandaşın alım gücüne darbe vurdu. Asgari Ücret Tespit Komisyonu da, geçtiğimiz haziran ayında 2023 yılı ikinci yarısında geçerli olacak asgari ücreti yüzde 34 oranında artırarak 8 bin 506 liradan 11 bin 402 liraya yükseltmişti. Dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin de, yeni asgari belirlenmeden önce “Asgari ücret 500 dolar civarında olacak” demişti.

ASGARİ ÜCRET 482 DOLARA ÇIKARILDI

ekonomim'de yer alan habere göre; asgari ücret ara dönemde döviz cinsinden yüzde 6,1 artırılarak 482 dolara çıkarıldı ve 500 dolar seviyesine yaklaştırıldı. Bu aynı zamanda asgari ücretin dolar cinsinden en yüksek seviyesine karşılık geliyordu. İşverene maliyeti 15 bin 762 lira olan asgari ücret, henüz ne işverenin cebinden çıktı, ne de çalışanın cebine girdi. Özel sektörde maaşların ayın 1’inden itibaren alındığı göz önünde bulundurulduğunda, yeni asgari ücret ilk kez bugünden itibaren hesaplara yatmaya başlayacak.

Enflasyonun çok yükseldiği dönemlerde Türkiye’de adet olduğu üzere mal ve hizmet fiyatları beklenen enflasyona göre belirleniyor. Bu tarz ücret artışlarının ardından da işçilik gideri artanlar, hızlıca fiyatları gözden geçirmeye başlıyorlar.

KUR ARTIŞIYLA 60 DOLAR ERİDİ

Asgari ücretin belirlendiği tarihten bu yana birçok mal ve hizmetin fiyatı çeşitli gerekçelerde artırıldı. Şimdi en çok merak edilen konulardan birisi, bu fiyat artışlarının ne kadarı maliyet artışı, ne kadarının ise asgari ücret artışı gerekçesiyle yapıldığı. Yani son 1-1.5 aydır fiyatlar maliyet arttığı için mi yükseldi, yoksa ağustosta zamlı olarak ödenecek asgari ücret sebebiyle mi yükseldi?

Bu soruların cevabı bilinmiyor. Ama bilinen bir gerçek var ki o da tarihin en yüksek seviyesinde belirlenen asgari ücret, daha işçilerin cebine girmeden, dolar kurundaki artış sebebiyle 60 dolar birden gerileyerek 422,9 dolara düşmesi (kur 26,96 liradan hesaplanmıştır). Başka bir ifade ile belirlendiği tarihteki kurla 482 dolar olan asgari ücret, işçinin cebine 60 dolar daha eksik olarak 422,9 dolar olarak girecek. Yani dolar cinsinden yüzde 12,25 erimiş olacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN