ATM kullanan herkesi ilgilendiriyor! Bu şekilde paranız gidebilir

ATM kullanan herkesi ilgilendiriyor! Bu şekilde paranız gidebilir

Türkiye'de bankaların eskiyen ya da arızalı bankamatikleri (ATM) nedeniyle her sene milyonlarca lirayı bulan meblağın alıkonulması ve bu paraların da iadelerinin haftalarca sürmesi vatandaşları son derece mağdur ve rahatsız ediyor. Tüketici Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Aziz Koçal ise konuya dikkat çekerek, bu konuda yoğun şikayet aldıklarını belirtti.

Tüketici Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Aziz Koçal, Türkiye'de faaliyette olan bankaların ATM'leri aracılığı ile para yatırmak isteyen vatandaşların eskiyen veya arızalı cihazlar sebebi ile paralarının alıkonulduğunu söyledi. Türkiye'de 50 civarında bankanın faaliyet yürüttüğü ve aynı zamanda milyonlarca bankamatik kullanıcısı olduğu düşünüldüğünde ATM'lerin yol açtığı sorunlar sebebi ile belirli sürelerle alıkonulan meblağın milyonları bulduğunu ifade eden Koçal, "Arızalı ATM'lerin vatandaşların paralarını alıkoyduğu, hesaplarına geçmediği ve alıkonulan paraların iadesinin de haftalar sürdüğü konusunda yoğun şikayetler alıyoruz" şeklinde konuştu.

"BANKANIN GÖREVİ"

Koçal, bu durumu 'bankaların ayıplı hizmeti' şeklinde nitelendirerek, eskiyen ATM cihazlarının yenilenmesinin, arızalarının giderilmesinin, ayıplı hizmeti telafi etmenin bankaların görevi olduğuna söyledi. Bankamatik arızaları sebebi ile alıkonulan paraların iadelerinin de ayrı bir sorun olduğunu söyleyen Koçal, şu şekilde konuştu:

"Bu konuda da tüketici hakem heyetleri ve mahkemelerine, internetteki şikayet sitelerine ayrıca başvurular yapıldığını biliyoruz. Banka müşterilerinin, tüketicilerin ciddi mağduriyetleri var. Birincisi, tüketici hiçbir hatası yokken parasını kaptırıyor.

Cihazın alıkoyduğu para hesabına geçmiyor. Acil ödemelerini yapamıyor. Yapılacak ödemeler kredi kartı, ek hesap, fatura ödemeleri ise bunların ödemesi yapılamadığı için gecikme cezalarıyla tüketici yüz yüze geliyor.

Bankamatiklerin alıkoyduğu paralar tüketiciye en kısa sürede iade edilmelidir. Ayrıca bankalar, ATM'lerin alıkoyduğu paraların geciken iade sürelerine göre vatandaşa gecikme bedeli ödemekle, tüketicilerin maddi ve manevi zararlarını karşılamakla, ayıplı hizmeti telafi etmekle yükümlüdür

Tüketici mahkemeleri ve hakem heyetlerinin bu yöndeki kararları emsal alınmalıdır. Tüketicilerin lehine bu yönde yargı kararları mevcuttur. Bankacılıkla ilgili üst kuruluşların da müşterilerin bu tür mağduriyetlerinin giderilmesi, alıkonulan paraların iade süreleri, alıkonulan paraların iadesinde gecikme halinde bankalara nasıl yaptırım uygulanacağı konusunda hükümler ortaya koyması gerekmektedir."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN