Bakan Nebati'den Togg için kredi açıklaması: Gerekirse kar edilmeyecek

Bakan Nebati'den Togg için kredi açıklaması: Gerekirse kar edilmeyecek

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, Togg'a ilişkin kredi açıklaması yaptı. Nebati, "Kamu bankaları ile bugün görüştük. Togg alımında gerekirse kar etmeyecek şekilde kredi verecekler" dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, TRT Haber'e canlı yayın konuğu olarak katılarak Togg'a ilişkin açıklamalarda bulundu. Nebati "Kamuda da Togg'un kullanımı için alım garantisi yaptık. Yeşil dönüşümde Togg'un ve elektrikli araçların sağlanması için gerekli tüm girişimleri kurduk. Görüşmeleri gerçekleştirdik. Gerekli teşviklerin verilerek Ziraat Bankası, Halk Bankası, Vakıfbank ve katılım bankaları ile artık neredeyse kâr etmemek üzere gerekli destekleri sağlayacağız." ifadelerini kullandı.

Nebati'nin açıklamalarından satırbaşları şöyle:

Öncelikle biz kamuda da bu araçların kullanımı ile ilgili DMO (Devlet Malzeme Ofisi) ile burayı ilişkilendirdik. Bir alım garantisi yaptık. Çünkü Türkiye'de artık biz yerli aracı kullanmak istiyoruz. Yabancı marka araçları koyup Nureddin Nebati'ye bu yetki verildi 500 tane araç alınacak diyenler aslında hangi aracı alacağımızı çok iyi biliyorlar. Biz Togg'u alacağız. Togg'u en başta bakanlarımız olmak üzere tüm üst düzey yetkililere, valilerimize kadar göndererek bu araçların Türkiye satında yayılmasını ve görünümünü sağlamış olacağız. İkincisi zaten bir yeşil dönüşüm dönemindeyiz.

'KREDİ ORANLARI ÇOK DÜŞTÜ'

2030'lardan sonra Avrupa başta olmak üzere konvasyonel araçlar üretmekten vazgeçip elektrikli araçlar üretmeye yönelecekler. Biz de Togg'un ve benzeri elektrikli araçların ülkemizde daha rahat kullanımını sağlamak için bunlara ilişkin ÖTV'de değişimlere giderek bu araçlar üzerindeki vergi yükünü en aza indirdik.

Şimdi sayın Cumhurbaşkanımız bir de talimat verdi, bir çağrıda bulundu. Bu otomobile rahat ulaşımın sağlanabilmesi için bankaların bir çalışma yapması noktasında. Şu anda gelmeden kamu bankalarımız ile tekrar bir görüşme gerçekleştirdik. Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Vakıfbank ile katılım bankalarımız da bu konuda gerekli teşvikleri verecek şekilde gerekirse kazanmamak üzerine kurulu ki artık faiz oranları da oldukça düştü. Kredi oranları çok düştü. Çok daha düşük maliyetlerle kar da etmeyecek şekilde bu araçlara ulaşım noktasında gerekli destekleri vereceklerdir.

Ayrıca biz yapının hangi Hazine ve Maliye Bakanlığı'nı ilgilendiren hangi alanda ne tür bir sorun varsa onlarla çok yüksek bir iletişim halindeyiz. Sayın Bakanımız ile özellikle Mustafa bey bu konuda çok hassas sürekli bizi uyarıyor. Biz de ilgili adımları atarak bu aracın Türkiye'de yollara rahat bir şekilde çıkması noktasında adımlarımızı atmaya devam edeceğiz.

'TÜRKİYE'DE İLK DEFA FARKLI YÖNTEM UYGULAYACAĞIZ'

100 milyar liralık limit, tarihi bir limit. Bunu kullanacak olan esnafımız hak ederek kullanacak. 60 ay vadeli vereceğiz. Faizin yarısını da biz karşılıyoruz. Esnafa maliyeti yüzde 7,5. Limitleri 350 binden 500 bine çıkardık. Genç girişimcilere özel paket hazırladık, sıfır faizli kredi limitini 300 bine çıkardık, yaşı da 35'e çektik. Kullanılan kredinin geri dönüş oranı yüzde 99. Vergilerde erteleme, öteleme yaptık. Esnafa değil aynı zamanda Ziraat Bankası ve tarım kredi aracılığıyla 190 milyar liraya ulaşmış kredi. Bunun yüzde 86'sı da bakanlık tarafından destekleniyor. Faizin yüzde 70'ini biz karşılıyoruz. Bunun maliyeti 10 milyar liraya gelmiş durumda.

KGF paketi üzerinde çalışmalar devam ediyor. Türkiye'de ilk defa farklı yöntem uygulayacağız. Fatura karşılığı işlem yapıyoruz. Son KGF'de tecrübesini edindik. Altyapısının test edildiği dönem oldu. KGF kullanacak olanların tamamı faturalı şekilde işlem yapacak. Bankalar kredi kullandırırken bilançoya bakarlar. Firmanın krediyi geri dönüşüm kapasitene bakarlar. A, B, C olarak değerlendirirler. Bu hazırladığımız KGF'de yüzde 75'ini C'ye vereceğiz. KOBİ olmadığınız için bilemeyebilirsiniz. KGF kredisini kullanacak olan C firmalarına bu krediyi vereceğiz. Gerçekten ihtiyacı olup bankadan kredi almakta zorlananlar, bilançosunda engeli olanlara biz kolaylık vereceğiz, riskimizi bir miktar artıracağız. Dövize, altına ihtiyacı olmayan kesimlere gitmesi engellenecek.

'KREDİ FAİZLERİ ÇOK DÜŞTÜ'

Krediye ulaşımda zorluk yaşayanlar bilançosu kötü olanlar. Bu yolla bu işi çözmüş olacağız. Bu selektif kredi anlayışımız KOBİ'ler için değil. İhracat odaklı yatırım yapanlar, yüksek teknolojiyle tanışmak isteyenlerin tamamına biz gerekli destekleri veriyoruz. Kamu bankalarımız elini değil, gövdesi değil, her şeyiyle taşın altına koymuş. Kamu bankalarımız 2018'deki ataklarda, salgında, savaşın yaşandığı dönemde gerçekten çok ciddi performans ortaya koydular. Kredilerin doğru yere yönlendirilmesi noktasında her türlü özveriyi gösteriyorlar. Kötü örnek emsal teşkil etmez. Gerçekten krediyi alamayacak durumda olabilir bu firmalar. Kredi kullanımında serzenişler geliyor. Kredi faizleri çok düştü. Enflasyon aşağı doğru belini kırmış olacak Aralık ayından itibaren. Ucuz krediyi farklı yol ve yöntemlerle kullanmak isteyenlerin serzenişlerini görüyoruz.

'ENFLASYON DÜNYANIN PROBLEMİ'

Enflasyon sadece Türkiye değil, dünyanın bir problemi. Enflasyonun temel sebebi, salgından başlayıp savaşla şahikaya ulaşıp, ülkeleri resesyona ulaştıracak emtia fiyatlarındaki artışlar. Kuraklığın da gelmesiyle gıda fiyatlarının yükselmesi. Tarımdaki sıkıntılar fiyatların yükselmesine sebebi oldu. Bunlar dünyaya enflasyon olarak dönüyor. Türkiye'de geçen yıl yaşanan kur ataklarıyla birleşince, ülkemizde enflasyon çok hızlı yaşanmasına sebep oldu. Karar verdiğiniz anda sabahleyin hissedeceğiniz şey değildir. Direksiyonu çevirdiğiniz anda araç döner, vapur kullanıyorsanız çevirdiğiniz anda dümen dönmez. Bir çok dışsal etkenin yol çizdirdiği bir yapıdır enflasyon.

'ENFLASYONUN DÜŞTÜĞÜ, TOPLUMA YANSIDIĞI BİR DÖNEME GİRECEĞİZ'

Enflasyon mücadeleye hedef koyacaksınız, makro ekonomik tedbirler alacaksınız. Gerek finansal olarak gerekse de makro ekonomik tedbirler olarak tedbirlerimizi aldık. Kur atağından sonra karşı karşıya kaldığımız oynaklığın giderilmesi, dünyada emtia fiyatlarını sakinleşmesiyle enflasyon baskısından kurtularak önümüzdeki yıl enflasyonun düştüğü ve toplum tarafından hissedildiği döneme girmiş olacağız. Dövizle ilgili oynaklık en alt seviyede, enflasyonla bağlı şekilde giden bir yapıda. Dolayısıyla öngörülebilirliğin en yüksek olduğu seviyedeyiz. Bizim dövizle ilgili öngörülebilir şekilde yürüdüğünü, mücadelenin sonuçlarını yavaş yavaş görmeye başladığımız, Aralık ayından itibaren düşüşünü göreceğiz.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN