Bankaların kar artışına 'KKM' engeli: Mayısta sıfırlanabilir

Bankaların kar artışına 'KKM' engeli: Mayısta sıfırlanabilir

Bankacılık kaynakları, iktidarın KKM gibi uygulamaları nedeniyle sektörün mayıstaki karının geçen seneye göre artmayacağını belirterek, artış hızının sıfırlanabileceğini söylüyor.

Türk Lirası'nın (TL) artan değer kaybını yavaşlatmak amacıyla Aralık 2021’de uygulanmaya başlanan kur korumalı mevduatta (KKM), vade sonunda faiz ya da varsa kur farkı ödeniyor. Bütçeye ağır bir yük getirse de seçim öncesi artan döviz talebini dizginlemek isteyen iktidar, ilgiyi artırmak adına KKM için nisanda dört yeni düzenleme getirmişti.

MB’nin bankalardan istediği döviz hesaplarının TL’ye dönüşüm hedeflerini yakalamaya çalışan bankalar, mevduat sahiplerini dövizden vazgeçirmek için KKM hesaplarına yüksek faiz vermeye başlamıştı. Böylelikle faizler yüzde 35-40 seviyesine fırlamıştı. Bunun haricinde peşin prim gibi yöntemler de uygulanıyordu.

KKM BANKALARIN KARINI OLUMSUZ ETKİLİYOR

KKM gibi müdahaleler de bankaların karını olumsuz yönde etkiliyor.

ekonomim.com'dan Şebnem Turhan’a konuşan bankacılık kaynakları, KKM nedeniyle sektörün kâr artış hızının mayısta sıfırlanabileceğini dile getiriyor.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) verilerine göre, faiz sınırının kaldırıldığı nisanda bankaların net karı 38,6 milyardı. Geçen yıl nisandaysa 34,9 milyarda. Sadece yüzde 10 artış söz konusu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN