BDDK'nın kredi ve faiz kararına ekonomist yorumları: Yıl sonu zor gelir!

BDDK'nın kredi ve faiz kararına ekonomist yorumları: Yıl sonu zor gelir!

BDDK dün finansal istikrarın sağlanması çerçevesinde bir dizi karar aldı. Kararla birlikte bireysel kredi faizleri artarken kredi kartlarında bazı harcamalarda 'taksite son' denildi. Kararı yorumlayan ekonomistler "Gerçek makroihtiyati tedbirler şimdi geliyor", "İç talep bu kadar baskılanırken, bu talebe muhtaç şirketlerimizden oluşan borsadaki son hareket biraz sorgulanabilir", "Şahap Bey'i özlemiştik" ve "Karta takla attıran emekli; daha da zorlanacak. Yıl sonu zor gelir!" yorumunu yaptı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), dün gece kredilerde sıkılaşmaya gidildiğini ve kredi kartlarıyla yapılan bazı harcamalarda taksitlendirmenin kaldırıldığını duyurdu.

Açıklamada "ihtiyaç kredileri, bireysel kredi kartları, tüketicilere kullandırılacak binek araç edinimi amaçlı taşıt kredileri ile taşıt teminatlı krediler ve tüketiciler ile yapılacak finansal kiralama işlemlerinin" risk ağırlıklarının artırılmasına karar verildiği belirtildi.

BİREYSEL KREDİ FAİZİ DE ARTTI

Kurum ayrıca, konut hariç bireysel kredilerin tamamının risk ağırlığını yüzde 150'ye çıkardı.

Bu sayede söz konusu kredilerde faiz oranlarının artması sağlanacak ve kredili harcamalar sınırlandırılmaya çalışılacak.

BDDK, kredi kartıyla yapılan harcamaların taksitlendirilmesiyle ilgili olarak da, "havayolları, seyahat acenteleri ve konaklama ile ilgili yurt dışına ilişkin harcamalarda" taksit yapılmaması kararı da aldı.

Açıklamada kararların "Finansal istikrarın güçlendirilmesine yönelik atılacak koordineli adımlar kapsamında" alındığı belirtildi.

KREDİ BORÇLARI NE KADAR?

BDDK'nın 21 Temmuz tarihli "Haftalık Bankacılık Sektörü Verileri"ne göre tüketici kredileri ve bireysel kredi kartlarına olan toplam borç 2 trilyon 208 milyar 668 milyon liraya ulaştı.

Tüketici kredilerindeki (konut, taşıt, ihtiyaç) toplam borç 1 trilyon 401 milyar lirayı bulurken, bunun içindeki en çok payı 877 milyar 273 milyon lira ile ihtiyaç kredisi oluşturdu.

Bireysel kredi kartlarındaki toplam borç ise 807 milyar 273 milyon liraya çıktı.

EKONOMİST YORUMLARI

Ekonomist ve uzmanların ilk yorumları, bu kararların bekleniyor olduğu yönünde.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası eski başekonomisti Hakan Kara Twitter'dan paylaştığı yorumunda "Son iki yıldır bize 'makroihtiyati' diye pazarlanmaya çalışan düzenlemeler makroihtiyati tedbir değil 'finansal baskılama' idi. Gerçek makroihtiyati tedbirler şimdi geliyor" yazdı.

Ekonomist Emrah Lafçı da yeni ekonomi yönetiminin enflasyonla mücadelede kredi kartı harcamaları ve oto kredilerindeki iştahı azaltmaya çalıştığını ve bu kararın bekleniyor olduğu yorumunu yaptı. Lafçı kararın borsa üzerinde etkili olabileceğine işaret etti.

Eski Merkez Bankası ekonomisti İbrahim Ünalmış da, bu kararla birlikte tamamlayıcı politikalar uygulanması gerektiğine dikkat çekti.

İrisi Cibre: BDDK; Tüm bireysel kredilerde risk ağırlığı artırıldı (ucuz kredi süreci resmen sona ermiştir)
Ayrıca, havayolları, seyahat acenteleri ve konaklama ile ilgili yurt dışı ile ilgili tüm harcamalarda taksit sıfırlandı Şahap Beyi özlemiştik????

Ali Çufadar :

Son BDDK kararları:
Bireysel kredilerin belirgin yavaşlatılması amacı için "ince ayar" niteliğinde görüyorum.
Yükü vatandaşa olsa da; "makul"dür...

Soru: Politika faizini "ikame" mi? "makro ihtiyati" mi?
Hala aynı fikirdeyim: mevduat tarafı sıkılaşmazsa; işler zorlaşır.

BDDK önlemi?
Sıkılaşma zaten başlamıştı; biraz daha sıkacak.
Mevcut zaten çok ciddi boyutta.
Acil ihtiyaç yoksa; krediyle alış-veriş öyle kolay değil artık!
Acil ihtiyaç varsa; ciddi bedel ödenecek!!

Karta takla attıran emekli; daha da zorlanacak. Yıl sonu zor gelir!

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN