Bir Devrin Sonu! Lamborghini’den Sevenlerini Üzecek Karar

Bir Devrin Sonu! Lamborghini’den Sevenlerini Üzecek Karar

Gün geçtikçe benliğini kaybetmeye başlayan İtalya'nın altın boğası Lamborghini, Alman üretici Audi ile yaptığı transferlerden dolayı eleştiri yağmurlarına tutulmuştu. Volkswagen bünyesindeki İtalyan üretici, yeni duyurduğu hybrid V12 motor ile en ikonik modellerinden olan Aventador'u emekliye ayırmayı planlıyor. Yeni motor ve otomobil hakkında umut verici yorumlar yapılırken o detaylar ise haberimizde yer alıyor.

BARAN BEKİ | KARAR

Bir zamanlar İtalya'nın altın boğası olan Lamborghini, en ikonik modellerinden olan ve yıllar geçmesine rağmen popülerliğinden hiçbir ödün vermemiş olan, ailenin en sevilen dostu Aventador'u emekliye ayıracak. Yeni gelecek Aventador'un egzozundan çıkan ses İtalyan markanın CEO'suna göre en az onun kadar güzel olacak.

a5.jpg

a4-001.jpg
"Casuslara yakalanan, Aventador'un yerini alacak yeni Lamborghini prototipi."

BENLİĞİNİ KAYBETMEYE BAŞLADI

Lamborghini denince aslında akıllara İtalya gelmeli yalnız çoğu kişinin bildiği üzere bu marka birçok ünlü markalar gibi Volkswagen grubunun bünyesinde yer alıyor ve bu gruptaki bir başka İtalyan (Ducati) hala daha bu izleri taşısa da altın boğamız son dönemlerde bazı özelliklerini yitirmeye başladı. Lamborghini bir zamanların starı olan Gallardo'sunu, istendiğinde zaman manuel vitese de sahip olunabilen o sinirli boğasını, Audi'nin R8 modellerinde kullandığı V10 motora sahip olan Huracan ile değiştirdi. Huracan mükemmel bir otomobil, yanlış anlaşılmasın. Problem Huracan'ın o altın boğanın izlerini yeteri kadar taşımamasıydı. Yıllar geçtikçe de, özellikle de Audi tarafından yapılan transferler bu markayı aslında bakarsak lekeledi, eski benliğini kaybettirdi.

lamaudi.jpg
"Audi RS Q8 ve Lamborghini Urus arasındaki şaşırtan benzerlikler."

Bir başka ünlü Lamborghini modeli olan Urus'a baktığımızda bu otomobil motorun benzer olmasını bırakın Audi ile aynı şasiyi kullanıyor hatta RS Q8'in çıktığı fabrikadan çıkıyor dendi. Bu denli yorumlar otomobil sektöründe çok önemli yere sahip olan İtalyanlar için pek de hoş yorumlar değil.

e4.jpg

HYBRİD V12 NASIL OLACAK?

Bu boğa her ne kadar eski benliğini kaybetmiş olsa da hala bir boynuzu yerinde. İtalyan hükümetinin de destekleri ile Lamborghini, 2035 ve sonrasında otomobil endüstrisine gelecek olan kısıtlamalarda İtalyan ruhunu yansıtmaya devam etmek istiyor. Bu da markanın en ünlü motorlarından olan ve kulaklara bir senfoni edasıyla kükreyen o ünlü V12 motorunun yeni bir modelde daha kullanılacağı anlamına geliyor. Günümüzde birçok üretici artık V8 motor bile kullanmazken tekrardan bir V12 görmek güzel olacak. Olacak olmasına da bu V12 hybrid nasıl olacak?

newtador.jpg
"Yeni Aventador'un neye benzeyeceğine dair yapılan fan çizimleri."

"YENİ MOTOR MÜKEMMEL OLACAK"

Lamborghi'nin CEO'su Stephan Winkelmann'a göre mükemmel olacak. Tek çırpıda, o kadar. İtalyan markanın CEO'su Huracan Tecnica'nın geçen haftaki tanıtımında yeni V12 motorunun 'mükemmel bir sese' sahip olacağını söyledi ve beklentileri arttırdı. Winkelmann otomobil sektörünü vuran kısıtlamaların sese etki edeceğini kabul ederken yapmış oldukları bu yeni motorda mümkün olan en iyi sese sahip olduklarını ve bunların tamamen yeni kısıtlamalara uyduğunu söyledi. Aynı zamanda artan hibritleşme çağı hakkında da yorum yapan Winkelmann bunların emisyonları ve sürdürülebilirliği arttırmak adına gerekli olduğunu dile getirirken bunları yaparken eğlenceden ve performanstan vazgeçmelerinin gerekmediğinin de altını çizdi.

Peki kulağa söylemesinin bile 'Nasıl ya' diye geldiği V12 'hybrid' motorlu yeni Aventador ne kadar iyi olacak sorularına karşılık CEO Winkelmann, "Her şeye uyacak bir şey tasarlayacağız. Ben o V12'nin sesini duydum ve o mükemmeldi. Bence mühendislerimiz harika bir iş çıkarttı ve Avrupa'da yer alan emisyon ve ses kısıtlamalarına mümkün olan en yüksek eğlence katsayısına sahip bir şekilde uyacak, Formula 1'in efsanevi V12 çınlamalarını günümüzde yaşatacak bir motor ürettiler." dedi.

v12f.jpg
"Ferrari'nin atmosferik V12 motorlu SUV modeli."

YAPAN YAPIYOR

Altın boğa Lambo hybrid V12 ile duyanları şaşırtırken bir diğer İtalyan ise V12 motoru bir SUV otomobile koyacak kadar kafayı sıyırmış durumda, bu kadar deli olan bir Ferrari var zaten. Formula 1'de fırtına gibi başladığı sezonda şuan itibariyle yerleri süpürmeye başlayan Ferrari en azından yol otomobillerinde sevenlerimizin yüzü gülsün diyerek atmosferik V12 motoru Purosangue adlı SUV modeline koymaya karar verdi. Millet neler yapıyor Lambo'cum, öyle hybrid işleriyle yem atmak olmuyor, yapan yapıyor.

e2-001.jpg
"Görenleri hayran bırakan Lamborghini Aventador SVJ Roadster."

HYBRİD MODASI DAHA ÖNCE BAŞLAMIŞTI

Bu hybrid motorlar ilk olarak Audi ile başlamıştı aslında. Audi FIA WEC (Dünya Dayanıklılık Şampiyonası) yarışlarında LMP sınıfında yarışmıştı ve buraya dizel bir motor getirmişti. İnsanlar traktör diye aracın sesiyle dalga geçti ama sezon bittiğinde o dalga geçtikleri dizel motorlu hybrid otomobiller şampiyonayı silip süpürmüştü ve 2006'dan 2014'e kadar süren bir dominasyon ve yeni bir çağın başlangıcını açmışlardı. Günümüzde ise artık bu teknolojiler yol otomobillerinde kullanılıyor ve bu nedenle daha büyük daha kaslı motorlar yerine, hybrid, kompakt, komplike motorlar kullanılıyor ve mekanik dostu olmasa da daha kullanıcı dostu oluyorlar ve daha çok güç üretiyorlar. Peki sizce Lamborghini bu hybrid V12'sinde verdiği sözleri tutabilecek mi, favori altın boğa Aventador'un pabucu dama atılacak mı?

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN