Bu Zamdan Sonra Artık Sigarayı Bırakacaksınız! En Ucuz Sigara 40 Lira Olacak İşte Tiryakileri Yakacak Zam

Bu Zamdan Sonra Artık Sigarayı Bırakacaksınız! En Ucuz Sigara 40 Lira Olacak İşte Tiryakileri Yakacak Zam

Temmuz ayında içki ve sigaraya zam gelmesi bekleniyor. Mayıs ayında üst üste 2 kere zam gelen türün ürünlerine üretici maliyetlerinin artışı oranında zam gelmesi bekleniyor. Tiryakilere sigara bıraktıracak zam vatandaşın canını yakacak. Temmuz ayında sadece sigaraya zam gelmeyecek kallavi bir zam da alkollü içeceklere yansıyacak. İşte tiryakiyi yakacak alkoliği ise ayıltacak zamların ayrıntıları...

Temmuz ayı içinde tütün ürünlerine gelmesi beklenen zam ÜFE oranında gelirse en ucuz sigara 22 liradan 40 liraya litrelik rakı ise 390 liradan 570 liraya çıkacak. 2022 yılının ilk çeyreğinde sigara ve alkollü içeceklere yüzde 50'den fazla zam geldi.

ZAM YAĞMURU SİGARA BIRAKTIRIRKEN ALKOLİKLERİ DE AYILTACAK

Ağır vergi politikalarıyla içki ve sigarayı neredeyse hergün zam geliyor. Kimi maliyet kaynaklı zamların kimi de ÖTV olarak geliyor. Devlet bütçesinin önemli bir kalemini oluşturan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) her 6 ayda bir ÜFE (Üretici Fiyatları Endeksi) oranında otomatik zamlanıyor. Alkollü içeceklerin ve sigaranın ÖTV'sine 2022 yılının Ocak ayında yüzde 47.40 zam yapıldı. ÖTV'ye yapılan bu zam fiyatlara otomatik olarak yüzde 50 artış olrak yansıdı. Şimdi Ocak ayında gelen zammın çok daha fazlası Temmuz ayında gelecek.

sigara.jpg

EN UCUZ SİGARA 40 LİRA EN PAHALLI SİGARA DA 51 LİRA OLACAK

2022 yılının ilk 4 ayında Üretici Fiyat Endeksi yüzde 39.23'e ulaştı. Bu hızla giderse ÜFE Temmuz ayında yüzde 60-70 bandına ulaşacak ÜFE artışı içki ve sigaraya da yansıyacak. Hesaplamalara göre en ucuz sigara, ÜFE'nin yüzde 60'a çıkması halinde 37 lira, yüzde 70'e çıkması halinde 40 lira olacak. En pahalı sigara da 51 lirayı görecek.

sigara-zam.jpg

ÜFE ARTIŞINDA SON KARAR ERDOĞAN'IN

Temmuz ayında otomatik ÖTV zammının uygulanıp uygulanmayacağına Cumhurbaşkanı Erdoğan karar verecek. Erdoğan ÜFE'den kaynaklanan zammı uygulamayabilir ve ya oranı az tutabilir. Sigaraya gelen zammın tütün kaçakçılığını tetikleyeceği belirtilirken alkollü içeceklere yapılan zamlarında merdiven altı üretimi arttırmasından endişe ediliyor. Ayrıca sigara ve alkollü ürünlere yapılan zamlar enflasonu da tetikliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN