Çiftçilere kredi müjdesi: Zirai kredilerde tepki çeken 10 puanlık faiz yükü iptal edildi, eski sisteme dönüldü

Çiftçilere kredi müjdesi: Zirai kredilerde tepki çeken 10 puanlık faiz yükü iptal edildi, eski sisteme dönüldü

Tarım sektörünü yakından ilgilendiren Hazine destekli sübvansiyonlu kredilerde yaşanan faiz artışı krizi, gelen yoğun tepkiler üzerine çözüldü. 24 Ekim'de Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren ve çiftçinin faiz yükünü 10 puana kadar artıran Cumhurbaşkanı kararı, 30 Ekim tarihli yeni karar ile tamamen iptal edildi.

Tarım sektörünün finansmanı için hayati öneme sahip olan Hazine destekli sübvansiyonlu tarım kredilerinde, kısa süre önce yapılan düzenleme büyük tepki çekmişti. 24 Ekim tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan kararla, sübvansiyonlu kredilerde uygulanan faiz indirim oranları yarı yarıya azaltılmış ve bu durum çiftçinin kredi maliyetini yaklaşık 10 puan artırmıştı.

Bu kararın sektörde yarattığı geniş çaplı tepki üzerine hükümet geri adım attı. Tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım'ın paylaştığı bilgilere göre, çiftçi aleyhine olan bu düzenleme, Resmi Gazete’nin 30 Ekim 2024 tarihli sayısında yayımlanan yeni bir Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlükten kaldırıldı.

g4du8ioxcaavfw.jpeg

ESKİ SİSTEME DÖNÜLDÜ

Yeni karar ile birlikte, sübvansiyonlu kredilerde uygulanan faiz indirim oranları yeniden eski avantajlı seviyelerine döndü.

Kredi Kullandıran Kurumlar:

  • Ziraat Bankası

  • Tarım Kredi Kooperatifleri

  • Ziraat Katılım

KREDİ LİMİTLERİ SABİT KALDI

Yeni düzenlemede faiz indirim oranları düzeltilmiş olsa da tarımsal krediler için belirlenen kredi limitleri ise önceki kararda olduğu gibi sabit kaldı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN