Cumhuriyet ikramiyesinde 'özel banka' detayı: Hangi emekliler 5 bin TL alamayacak?

Cumhuriyet ikramiyesinde 'özel banka' detayı: Hangi emekliler 5 bin TL alamayacak?

Cumhurbaşkanı Erdoğan emeklilere kasım ayında 5 bin TL ödeme yapılacağını ancak çalışan emeklilerin bu ikramiyeden yararlanamayacağını açıkladı. Cumhuriyet'in 100'üncü yılı dolayısıyla verilecek bu ikramiyeden özel banka sandıkları üzerinden emekli olan çalışanlar da yararlanamayacak. Özel bankadan emekli olan Ali Alphan, "Devlet, bize de özel emekli sandığından emekli olduğumuz için bir ayrımcılık yapıyor. Adaletli bir sistemle karşı karşıya değiliz." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 9 Ekim'deki Kabine toplantısı sonrası Cumhuriyet'in 100'üncü yılı dolayısıyla emeklilere 3'üncü bayram ikramiyesi olarak tek seferlik 5 bin TL ödeme yapılacağını ancak emekli olup fiilen çalışmaya devam edenlerin bu düzenlemenin dışında bırakılacağını duyurdu.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen "torba kanun" teklifine sadece çalışmayan emeklilere 5 bin lira ödenmesini düzenleyen madde eklendi ve düzenleme oy çokluğuyla kabul edildi. CHP’nin “tüm emeklilere” 15 bin lira verilmesi yönündeki önergesi ise AK Parti ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

Ödemeler kasım ayının ilk yarısı itibarıyla emeklilerin hesabına yatacakken ikramiye düzenlemesinden sadece çalışan emeklilerin değil, 17 özel banka bünyesindeki sandıklar üzerinden de emekli olan yaklaşık 150 bin kişinin de yararlanamayacağı öğrenildi.

'İKİ ARADA BİR DEREDE BIRAKILDIK'

Yapı Kredi Bankası Emeklileri Sosyal Yardımlaşma Derneği'nden Ali Alphan, özel banka sandıklarından emekli olanların da söz konusu ikramiyelerden yararlanabilmesi için kanun çıkartılması gerektiğini belirterek şunları söyledi:

"Yapı Kredi Bankası emeklisiyim. Bizler, dernek statüsü altında çalışma yürütüyoruz. Dolayısıyla Yapı Kredi Bankası'nda yaklaşık 9 bin emeklisi var. Bu kişilerin hakları için 5 yıldır mücadele yürütüyoruz. Bir genel merkezimiz, 5 tane şubemiz var. 17 özel banka emeklilerinin bu mağduriyeti yaşadığını iletmek isterim. Bunu biz daha önce de bayram ikramiyelerinde de yaşadık.

Bugün hükümeti yönetenler tarafından verilen 5 bin liralık ikramiyenin özel sandık emeklilerini kapsamadığını öğrendik. Biz özel sandık emeklileri olarak bu konuda çok üzgünüz. Hem devleti yönetenler hem de kendi kurumlarımızdaki işverenler tarafından iki arada bir derede bırakıldık"

'İKRAMİYELER ANAYASANIN EŞİTLİK İLKESİNE AYKIRIDIR'

Alphan devletin emekliler arasında ayrımcılık yaptığını düşündüğünü belirterek, "İşin özü, bayram ikramiyelerinde olduğu gibi emeklilere 5 bin TL ikramiye çalışması yürüttü. Çalışanlara söz konusu verilmeyecek olan ikramiyeler anayasanın eşitlik ilkesine aykırıdır. Devlet, bize de özel emekli sandığından emekli olduğumuz için bir ayrımcılık yapıyor. Bizim sıkıntı duyduğumuz şey bu. Biz zamanında devlete vergimizi ödedik, primlerimizi de ödedik. SGK'lı nasıl primini ödediyse biz de ödedik.

Bizim üzüntümüz şu: devlet, bu konuda ben kendi 12 milyon emeklime bu parayı veriyorum, siz özel sandık emeklilerinin sahipleri bankalarda bu parayı kendi kasanızdan ödeyin diyebilir. Fakat, bu sözler genelde sözde kalıyor. Aslında devleti yönetenler şunu yapmalı, 'sen bu emekliyi sahiplenmek zorundasın. Nasıl ki ben 12 milyon emekliye bayram ikramiyelerini ya da iyileştirmeleri ödüyorsam, sen de bunu kendi bankandan emekli olanlara öde' diye Meclis'te yasa çıkarmalıdır. Ancak, bu yükümlülük ile banka sahipleri, banka vakıfları bu değerlendirmeler ile ancak kendi emeklilerine para ödeyebilir" diye konuştu.

'150 BİN KİŞİ İKRAMİYEDEN YARARLANAMIYOR'

Alphan konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı:

"Biz kime gideceğiz? Bu devletin vatandaşı olarak hakkımızı nerede savunacağız? Nereden? Kendi işverenlerimizden mi devletten mi? Şunu istiyoruz, bizim garantörlerimiz Yapı Kredi Bankası. Burada, vakıf yöneticilerinin iyileştirmelerin, katkı olarak yapılan paraların bir dahili yok. Bunu çıkaran devleti yönetenler. Dolayısıyla bu yapılan iyileştirmelerden SGK kapsamında olan emekliler yararlanırken 150 bin kişi civarında özel sandıklardan emekli olanlar yararlanamıyor. İşin garipliği burada"

'ADALETLİ BİR SİSTEMLE KARŞI KARŞIYA DEĞİLİZ'

Bu süreci tüm bayram ikramiyelerinde yaşadıklarını belirten Alphan 2 yıl öncesine kadar Ramazan ve Kurban bayramı ikramiyelerini alamadıklarını söyleyerek şöyle devam etti:

"İşverenlerimiz ile görüşmeler yaparak taleplerimizi ilettik. İşveren o dönemlerde bayram ikramiyelerini faizi ile birlikte ödedi. Bu 5 bin lira ödeme konusunda da aynı filmi seyredeceğiz. Bizim bu serzenişlerimizi iletmeye çalışacağız.

Adaletli bir sistemle karşı karşıya değiliz. 65 yaş üstü insanları devlet de işveren de yük olarak görüyor. Hem sağlık açısından hem maliyet açısından. Ama biz kendimizi bu ülkeye adamış yurtsever insanlar olarak sadece haklarımızı talep ediyoruz. Devleti yönetenler, Meclis'te yer alan milletvekilleri hem 5 bin hem bayram ikramiyesi ödeyecek kapsam alanlarını genişleterek 17 bankadan emekli maaşı alanları mağdur etmeyi ortadan kaldırmalılar. Biz öksüz, yetim bırakıldık"

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN