Darphane, 1 TL'nin maliyetinin 3 TL'yi geçtiği iddialarını yanıtladı

Darphane, 1 TL'nin maliyetinin 3 TL'yi geçtiği iddialarını yanıtladı

Türk lirasının son 1 yılda hızla değer kaybetmesinin ardından 1 TL madeni paranın 3 TL'ye imal edildiği ileri sürülmüştü. Darphane, iddialarla ilgili açıklama yaptı.

Eski Kültür ve Turizm Bakanı Fikri Sağlar, sosyal medya hesabından dün (26 Kasım 2022 Cumartesi günü) yaptığı paylaşımda 1 TL madeni paranın üretim maliyetinin 3 TL'yi aştığını iddia etti.

Sağlar, madeni paraların hurdacılardaki değerinin kendi değerlerinden daha fazla olduğunu ifade etti.

İDDİALAR YALANLANDI FAKAT MALİYET AÇIKLANMADI

Çıkan haberlerle ilgili bugün (27 Kasım 2022 Pazar günü) Darphane'den yapılan açıklamada, "Son günlerde kamuoyunda ifade edildiği üzere, 1 TL'nin üretim değerinin 3 TL olduğu beyanı kesinlikle yalan ve gerçek dışıdır" dendi.

1 TL madeni paranın 3 TL'ye üretildiği iddialarını yalanlayan Darphane, gerçek imal değerini ise paylaşmadı.

TEDAVÜLDEKİ MADENİ PARALAR NELER?

CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım'ın 20 Kasım 2021 tarihinde yaptığı çalışmaya göre, halkın 'bozuk para' olarak nitelendirdiği 1, 5, 10, 25, 50 kuruşların ve 1 liranın maliyetleri son dönemde yükseldi.

Yalım, bozuk paralarda kullanılan madenlerin maliyetlerini belirledi. Buna göre, madeni paralarda bakır, nikel ve çinko madenleri kullanılıyor. Dövizdeki artışla birlikte madeni paraların maden değerleri de yükseldi.

1 VE 5 KURUŞ KULLANILIYOR MU?

Paralardaki maden değerlerinin yükselmesiyle piyasada bazı madeni paralar bulunmuyor. Tüm araştırmalarına karşın 1 ve 5 kuruş bulmakta zorlandıklarını dile getiren Yalım, şöyle konuştu: "Madeni paraları eritip içindeki madenleri ayrıştırarak satmak kârlı hale geldi. Bu yüzden Merkez Bankası hükümetin izlediği yanlış politikalar nedeniyle madeni para basımında zarar ediyor.

Madeni paraları toplayan hurdacılar da kâra geçiyor. Kuruşları toplayıp erittikleri için piyasada yeterince kuruş bulunmuyor. Ayrıca maden kendiliğinden para olmuyor. Bunun için kurulmuş Darphane var. Orada çalışanlar var, harcanan enerji, personel ve diğer giderler var."

CUMHURİYET DÖNEMİ TEDAVÜL PARALARI

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN