Devlet memurlarının 2026 yemek ücretleri belli oldu

Devlet memurlarının 2026 yemek ücretleri belli oldu

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2026 yılında kamu personeline sunulacak öğle yemeği hizmetine ilişkin asgari bedelleri yayımladı. Yeni düzenlemeye göre yemek maliyetlerinin bir kısmı kurum bütçesinden karşılanırken, kalan tutar memur ve sözleşmeli personelden tahsil edilecek.

Milyonlarca kamu çalışanını yakından ilgilendiren "Devlet Memurları Yiyecek Yardımı Yönetmeliği Uygulama Tebliği", Resmî Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Düzenleme, 15 Ocak 2026 tarihinden itibaren bir yıl boyunca geçerli olacak yeni yemek bedeli standartlarını ve bütçe paylaşımlarını kapsıyor.

MALİYET PAYLAŞIMI: BÜYÜKŞEHİR FARKI

Tebliğe göre, yiyecek yardımının finansmanı illere göre farklılık gösteren üst limitlerle kurum bütçelerinden desteklenecek. Geri kalan tutar ise kamu emekçilerinin maaşlarından günlük öğün bazlı kesilecek:

İstanbul, Ankara ve İzmir: Yemek maliyetinin en fazla üçte ikisi kurum bütçesinden karşılanabilecek.

Diğer İller: Kurum bütçesi desteği maliyetin en fazla yarısı ile sınırlı tutulacak.

KURUMLARA "ÜST LİMİT" BELİRLEME YETKİSİ

Bakanlık tarafından yayımlanan Ek-1 listesindeki tutarlar "asgari" (en az) bedelleri temsil ediyor. Ancak kamu idarelerine, belirli kriterlere dayanarak bu rakamların üzerinde bedel belirleme yetkisi tanındı. Kurumlar;

Personelin kadro ve unvanı,

Hizmetin niteliği,

Güncel yemek maliyetleri,

Servis sunum koşullarını dikkate alarak personelden daha yüksek bir katkı payı talep edebilecek.

15 OCAK’TA YÜRÜRLÜĞE GİRİYOR

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yürüteceği bu düzenleme, genel bütçeli idarelerden Kamu İktisadi Teşebbüslerine (KİT), özel bütçeli kuruluşlardan döner sermayeli işletmelere kadar tüm kamu personelini kapsıyor. Yeni tarife 15 Ocak 2026 ile 14 Ocak 2027 tarihleri arasında uygulanacak.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN