DİSK'ten emekli maaşı açıklaması! Enflasyona göre artarsa buhran olacak: Asgari ücret tutarına yükseltilsin çağrısı geldi

DİSK'ten emekli maaşı açıklaması! Enflasyona göre artarsa buhran olacak: Asgari ücret tutarına yükseltilsin çağrısı geldi

DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, son dönemde gündemden düşmeyen emekli zammı hakkında konuştu. Emekli aylıklarının da en az asgari ücret kadar yükseltilmesi gerektiğini belirten Çerkezoğlu, "Bu tutar emeklilerin kök aylığı kabul edilmelidir, diğer aylıklar da aynı oranda yükseltilmelidir" açıklamasında bulundu. DİSK, Ayrıca kademeli emeklilik ve intibak taleplerini de hatırlattı. İşte detaylar...

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Başkanı Arzu Çerkezoğlu, emekli maaşlarıyla ilgili bir açıklama yaptı. Son dönemde binlerce emeklinin beklediği ek zam konusuna değinildi. Çerkezoğlu, "2024 yılı Ocak ayı emekli aylıkları ayın 17’sinde ödenmeye başlanacak olmasına rağmen, aylıklara yapılacak artışlar konusundaki belirsizlik sürüyor" dedi. Çerkezoğlu, emekli aylıklarının asgari ücret tutarına yükseltilmesi gerektiğinin de altını çizdi.

para.jpg

"İNSANCA YAŞAMAK İÇİN"

Çerkezoğlu konuşmasında "İşçi ve Bağ-Kur emekli aylıklarına 5510 sayılı yasanın öngördüğü biçimde 6 aylık resmi enflasyon oranında (yüzde 37,6) artış yapılması halinde emekliler için değil insanca yaşamak, hayatta kalmak bile zorlaşacaktır" ifadelerine yer verdi.

SİSTEM DEĞİŞSİN TALEBİ

Açıklamada, emekli aylığı güncelleme katsayısı, aylık bağlama oranı ve alt sınırlara ilişkin 2008 yılında yapılan değişikliklerin bu duruma sebep olduğu söylendi.

emklilik.jpg

"EN DÜŞÜK EMEKLİ AYLIĞI ASGARİ ÜCRETE YÜKSELTİLMELİDİR"

DİSK Başkanı Çerkezoğlu, açıklamasında emekli maaşlarına ilişkin taleplerini de sıraladı. İşte DİSK'in talepleri...

En düşük emekli aylığı en az asgari ücrete yükseltilmelidir. Bu tutar emeklilerin kök aylığı kabul edilmelidir. Tamamlama işleminden vazgeçilmelidir. Bunun yerine en düşük aylık asgari ücrete çekilmeli, diğer aylıklar da aynı oranda yükseltilmelidir.

Emekli aylıkları arasındaki dengesizliğin giderilmesi için intibak düzenlemesi yapılmalıdır. Aylık Bağlama Oranları yükseltilmeli ve kapsamlı intibak düzenlemesi ile emekli aylıkları arasındaki eşitsizlik giderilmelidir.

Yılda iki kez verilen emekli bayram ikramiyeleri en az asgari ücret kadar olmak üzere artırılmalıdır.

Emeklilik yaşı konusunda adalet ve denge sağlanmalıdır. Emeklilikte adil bir kademeli geçiş sistemi uygulanmalıdır. Bir gün, bir ay, bir yıl geç sigortalı olduğu için 15 yıl emeklilik yaşı beklemek kabul edilemez.

Emekli ile dul ve yetim aylıkları belirlenirken emekliler söz ve karar sahibi olmalıdır.

Emeklilerin sendika kurma hakkı önündeki engeller kaldırılmalı, işçi emeklilerine aylıklar belirlenirken toplu sözleşme hakkı tanınmalıdır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN