Dünyada düşüş, Türkiye'de artış hız kesmiyor: Gıda enflasyonunda akılalmaz uçurum

Dünyada düşüş, Türkiye'de artış hız kesmiyor: Gıda enflasyonunda akılalmaz uçurum

Küresel gıda fiyatları son 30 ayın en düşük seviyesine inerken Türkiye, 38 aydır aralıksız artan fiyatlarıyla yurt içi gıda enflasyonunun en yüksek seyrettiği dördüncü ülke oldu. Türkiye'deki gıda enflasyonunun, dünya genelinin aksine artışı, mevcut politikaların sorgulanmasına neden oluyor.

Türk Lirası'nın tarihi değer kaybıyla son üç yıldır ülkede ciddi hissedilen hayat pahalılığı, son dönemde en çok mutfak alışverişinde kendini gösteriyor. Geçtiğimiz yılın başında Rusya'nın Ukrayna'yı işgaliyle başlayan gıda krizi tüm dünyada büyük sorun yaratırken, küresel gıda fiyatları aylardır düşüş kaydediyor. Ancak dünyada giderek azalan gıda enflasyonu Türkiye'de katlanmaya devam ediyor.

KÜRESEL GIDA FİYATLARI 30 AYIN DİBİNDE

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) yaptığı açıklamaya göre, küresel gıda fiyatları, ekimde bir önceki aya kıyasla yüzde 0,5 düşerek 120,6 puan oldu. Böylece Gıda Fiyat Endeksi, bitkisel yağlar, tahıl, et ve şeker ürünlerindeki gerilemenin de etkisiyle ekimde son 30 ayın en düşük seviyesine indi.

TÜRKİYE GIDA ENFLASYONUNDA DÖRDÜNCÜ

Dünya Bankası'nın eylül ayına ilişkin verilerine göre ise, Türkiye; yüzde 76 oranındaki gıda enflasyonuyla Lübnan, Arjantin ve Venezuela'dan sonra yurt içi gıda enflasyonunun en yüksek seyrettiği dördüncü ülke oldu.

FİYATLAR 38 AYDIR ARALIKSIZ ARTIYOR

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) bugün açıkladığı ekim ayı enflasyon verisine göre de, gıda enflasyonu yıllık yüzde 72, aylık yüzde 3,20 olarak gerçekleşti. Yani Türkiye'deki gıda fiyatları 38 aydır aralıksız artış gösteriyor.

Ülkedeki gıda fiyatlarının dünyadan bağımsız olarak artması, enflasyona doğrudan tesir eden etkenlerin, yönetimin mevcut politikalarıyla ilişkili olduğu yorumlarına yol açıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN