Ekmek 7 Lirayı Gördü! Ekmek Fiyatlarına Yüzde 66 Zam

Ekmek 7 Lirayı Gördü! Ekmek Fiyatlarına Yüzde 66 Zam

1 Haziran'da Türkiye Toprak Mahsuller Ofisi'nin regülasyon uygulamasına son vermesi ile birlikte ekmeklik un fiyatları yüzde 78 zamlandı. Ekmeklik unun çuvalı zamdan önce 280 liradan satılırken zamlardan sonra 500 liraya satılıyor. Ekmek üreticisi esnaflar sadece una gelen zamları ekmek fiyatlarına yansıtsak dahi zarar ediyoruz diyerek ekmeğin 6 liradan satılmasını istedi. Yavru vatan Kıbrıs'ta ise ekmek fiyatları şimdiden 7 lirayı buldu.

Un fiyatlarının yüzde 78 arttığını belirten Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı "Çuvalını 280 liraya aldığımız ekmeklik unun çuvalını 220 liralık artışla 500 liradan alıyoruz. Sadece un fiyatlarındaki artışı ekmek fiyatlarına yansıtsak dahi zarar ediyoruz." dedi.

Şuan ekmeğin kilosunun 15 lira olduğunu söyleyen Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, ekmeğin kilosunu 25 liradan satsak bile kurtarmıyor diyerek esnafın para kazanamadığını söyledi.

TOPRAK MAHSÜLLERİ OFİSİ 1 HAZİRAN'DAN İTİBAREN REGÜLASYON UYGULAMASINA SON VERDİ

1 Haziran 2022'den sonra Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) buğday fiyatlarındaki regülasyon uygulamasına son verdiğini ifade eden Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, bugüne kadar fırıncı esnafının para kazanmasının sağlandığı politikaların yürütüldüğünü belirtti. Esnafın ayakta durmakta zorlandığını söyleyen Halil İbrahim Balcı, "Sadece 1 Haziran'dan bu yana ekmeklik unun çuvalını 280 liraya alıyorduk 220 lira zam yapılarak ekmeklik unun çuvalını 500 liradan almaya başladık." dedi.

ekmek-zam.jpg

'EKMEKLİK UNA BİR GÜNDE YÜZDE 78 ZAM YAPILDI'

Bir günde ekmeklik una yüzde 78 zam yapıldığını ifade eden Halil İbrahim Balcı, "şu an ekmeğin kilosunun 15 lira olduğunu 25 liraya satılması durumunda bile fırın sahiplerinin zarar edeceğini" söyledi. Balcı maliyet artışlarının da çok yüksek olduğunu bu nedenle Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) yeniden fırıncı esnafına destek olması gerektiğini açıkladı. Ekmeğin kilosunun 15 liradan 25 liraya çıkarılması durumunda ekmek fiyatlarına en az yüzde 66 oranında zam gelmesi demek. Fırıncılar arasında ekmek fiyatlarının en az 6 lira olması gerektiği konuşulurken yavru vatandan ekmek 7 lira oldu.

ekmek.jpg

YAVRU VATANDA EKMEK 7 LİRA OLDU

Mayıs ayında yıllık enflasyonun yüzde 118'e yükseldiğini açıklayan KKTC İstatistik Kurumu temel gıda ürünleri arasında olan ekmeğin fiyatının son bir yılda yüzde 151 arttığını belirtti. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde en ucuz ekmek olan somon ekmeğin fiyatı 7 liraya çıktı.

Son bir ayda ekmeklik un fiyatlarına 3 kere zam geldiğini söyleyen Fırıncılar Birliği Başkanı Ömer Çıralı yaptığı açıklamada, kaçınılmaz olarak ekmek fiyatlarına yüzde 20 ile 25 oranında zam yaptıklarını açıkladı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN