Ekonomist Oğuz Demir'den kritik 'dolar' uyarısı: Türkiye'yi ödemeler dengesi krizine sokacaklar

Ekonomist Oğuz Demir'den kritik 'dolar' uyarısı: Türkiye'yi ödemeler dengesi krizine sokacaklar

Dolar/TL pazartesi günü rekor tazeleyerek 14 seviyesinin üzerine tırmanırken piyasada gözler Merkez Bankası’nın perşembe günü açıklayacağı faiz kararına çevrildi. Karar yazarı ekonomist Doç. Dr. Oğuz Demir, doların 14 eşiğini de aşmasının ardından paylaşımda bulunarak, ''İlerleyen saatlerde MB dolara müdahale edecek ya da ülkeyi ödemeler dengesi krizine sokacaklar'' dedi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 16 Aralık'ta politika faizini belirlemek için toplanacak. İtalyan banka devi Unicredit bu toplantıda TCMB'nin 100 baz puanlık bir faiz indirimi yapacağını ve gelecek yılın başlarında ise politika faizini yüzde 12'ye kadar indireceğini düşünüyor.

MERKEZ'DEN PİYASAYA ÜÇ MÜDAHALE

TCMB geçen hafta cuma günü döviz piyasasına üçüncü defa müdahale etmişti. TCMB, döviz kurlarında görülen sağlıksız fiyat oluşumları nedeniyle 1 Aralık’ta 2014'ten bu yana ilk defa piyasaya müdahale ettiğini açıklamıştı. Merkez Bankası 1 Aralık'taki doğrudan müdahale ile piyasaya yaklaşık 700 milyon dolarlık döviz satışı gerçekleştirmişti.

TCMB aynı hafta 3 Aralık’ta döviz piyasasına ikinci müdahaleyi de gerçekleştirmişti. Bloomberg HT’ye konuşan kaynaklar ikinci müdahalede toplamda 300 milyon dolarlık, üçüncü müdahalede ise 500 milyon dolarlık satış yapıldığını belirtmişlerdi.

Merkez'in müdahalelerine rağmen döviz kurlarındaki sert yükseliş sürerken, dolar/TL 14,75'e euro ise 16,65 seviyesine yükselerek rekorunu tazeledi. Merkez'den dördüncü müdahale beklenirken henüz herhangi bir adım gelmedi.

'ÜLKEYİ ÖDEMELER DENGESİ KRİZİNE SOKACAKLAR'

Karar yazarı ekonomist Doç. Dr. Oğuz Demir, dolardaki sert yükselişin ardından Twitter hesabından kritik uyarıda bulundu. Merkez Bankası'nın ilerleyen saatlerde döviz satışları karşılanmazsa müdahalede bulunacağını yada ülkeyi ödemeler dengesi krizine sokacaklarını söyledi.

Merkez Bankasına 'Bırakın bu inadı!' sözleriyle seslenen Demir, Merkez'in acil toplanarak faiz artırımına gitmesi gerektiğini de söyledi. Demir'in paylaşımı şöyle:

''Anladığım şu an bu fiyattan döviz satan var ve sıkışıklık yok, yani muhtemelen birileri o fiyattan satabiliyor ki MB müdahale etmiyor.

İlerleyen saatlerde bu talep devam ederse ve satışlar karşılamazsa ya müdahale edecekler ya da ülkeyi ödemeler dengesi krizine sokacaklar.

MB acil bugün toplanıp FED'i dahi beklemeden faizi arttırmazsa adına 100 bilmem kaç milyar dolar dedikleri rezerv falan da kalmayacak. Bırakın bu inadı!!!''

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN