Ekonomistler MB'nin enflasyon raporunu yorumladı: Gerçeklere yakın bir TCMB

Ekonomistler MB'nin enflasyon raporunu yorumladı: Gerçeklere yakın bir TCMB

MB Başkanı Erkan, yılın üçüncü enflasyon raporunun sunumunda enflasyonun ana eğiliminde iyileşme için 2024'ün ortasını, 'istikrar döneminin başlangıcı' içinse 2025 sonrasını işaret etti. Erkan yıl sonu enflasyon tahminini de yüzde 22,3'ten yüzde 58'e çıkardıklarını duyurdu. Enflasyon tahminini yorumlayan uzmanlar 'Gerçeklere yakın bir TCMB', "MB'nin uzun süre yüksek enflasyonla yaşayacağımızı açıklaması korkutucu' ve "Bir buçuk yıl daha yüksek enflasyonla yaşayacaksınız diyor" şeklinde konuştu.

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, yılın üçüncü enflasyon raporunun sunumu için ilk kez kameraların karşısına geçti. "Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar, parasal sıkılaştırmayı kademeli olarak güçlendireceğiz" diyen Erkan, enflasyonda önümüzdeki süreçte belirli süre yükselme görüleceğini söyledi. Enflasyonun ana eğiliminde iyileşme için 2024'ün ortasını, 'istikrar döneminin başlangıcı' içinse 2025 sonrasını işaret etti. Erkan, yıl sonu enflasyon tahminini de yüzde 22,3'ten yüzde 58'e çıkardıklarını duyurdu.

Erkan'ın açıklamalarını uzmanlar gerçekçi ve yerinde buldu. Merkez Bankası'nın sonunda enflasyona yönelik gerçekçi bir tahminde bulunduğunu belirttiler. Ekonomistlerin Erkan'ın açıklamalarına yönelik değerlendirmeleri şöyle:

'YAPILAN ANALİZLER ÖNCEKİ DÖNEME GÖRE DAHA GERÇEKÇİ'

Merkez Bankası eski başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, sosyal medya hesabındaki paylaşımında “TCMB basın toplantısına dair ilk izlenimim: Yapılan analizler önceki döneme göre daha gerçekçi ve konuşmanın teknik içeriği belirgin bir şekilde güçlenmiş” dedi.

'KREDİBİLİTE AÇISINDAN POZİTİF'

Prof. Dr. Selva Demiralp ise “Enflasyon Raporu toplantısında TCMB'nin yılsonu enflasyon tahminini yüzde 22'den yüzde 58'e çıkarılması gerçekçi ve inandırıcı bir adım. Kredibilite açısından pozitif (Bizim yılsonu tahminimiz yüzde 72)” ifadesini kullandı.

'BİR BUÇUK YIL DAHA YÜKSEK ENFLASYONLA YAŞAYACAKSINIZ DİYOR'

İktisatçı Prof. Dr. Yalçın Karatepe “Emekli aylıklarını yüzde 25 artırdıktan 3 hafta sonra enflasyon tahminlerini yüzde 58’e çıkardılar”

Ekonomist Oğuz Demir “2023 yıl sonu yüzde 58 2024 yıl sonu yüzde 33 TCMB'nin enflasyon tahmini. Son yıllardaki enflasyon tahminindeki becerisini de düşünürseniz daha bir buçuk yıl daha yüksek enflasyonla yaşayacaksınız diyor. Cidden bitmişiz biz!”

'KARMAŞAYA PARMAK BASIYOR'

Ekonomist İris Cibre “Bu beklentiler muhtemelen iyimserdir:) Benim 2023 beklentim yüzde 65, 2024 ise seçim var öngöremiyorum 2025 matrikste bir hayal:) Fakat MB'nin de uzun süre yüksek enflasyon ile yaşayacağımızı açıklamış olması korkutucu. Ben sunumu beğendim açık ve net söylüyorum. Nedenler, beklentiler rasyonelleşti. Profesyonel ve bilinçli konuşulduğu açık politikaya girmemesi ve savunmaya geçmemesi olumlu Aa lamadan, ıı lqmadan çat çat sorulara cevap geliyor. Makro ihtiyati tedbirlerin çokluğuna düğüm ve hediye paketi dedi. Karmaşaya parmak basıyor. Gerçekçi konuşma anlattıkça daha da beğeniyorum.

'RİSKLER ÇOK DAHA YÜKSEK BİR RAKAMA İŞARET EDİYOR'

Gizem Öztok Altınsaç “Sonunda gerçeklere yaklaşan bir TCMB yılsonu enflasyon tahmini görüyoruz. Risklerin çok daha yüksek bir rakama işaret ettiğini de bilelim.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN