Flatfy aracılığıyla edinilen güvenli verilerle Türkiye'nin Eylül ayı gayrimenkul piyasası

Flatfy aracılığıyla edinilen güvenli verilerle Türkiye'nin Eylül ayı gayrimenkul piyasası

Ekonominin en önemli göstergelerinden biri gayrimenkul piyasası. Flatfy.com sitesi gelişmiş teknolojisiyle konut piyasasına ilişkin veriler sağlıyor. Flatfy Eylül ayı gayrimenkul piyasasına ilişkin veriler de belli oldu. İşte il il fiyat analizi, konut fiyatlarının düştüğü iller, yükseldiği şehirler ve daha fazlası...

Uzunca bir süredir ülkemizin en önemli gündem maddelerinden birinin ekonomi olduğu bir gerçek. Bu gerçeğin ışığında her geçen gün pek çok ürüne gelen zamlar ve vatandaşların bu zamları karşılayacak ölçüde gelir artışı yaşamadığı da artık herkesin malumu. Hal böyle olunca her geçen gün daha fazla insan, ekonomiyi yakından takip ediyor ve cebindeki ile giderini denkleştirmek için daha fazla tasarruf etmek istiyor.

Ekonominin en önemli göstergelerinden biri ise gayrimenkul piyasası. Gayrimenkul piyasasına ilişkin rakamlar, ülkemizin ekonomik gidişatı hakkında ciddi bir fikir verebilmektedir.

Ekonomik göstergeler yılın belli dönemlerinden Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor. Ancak TÜİK tarafından açıklanan bu veriler hem açıklandığı dönemden çok daha öncesini yansıtması hem de eski usullerle açıklanması gibi nedenlerle çoğu zaman eleştiriliyor. Teknolojide yaşanan gelişmelerden sonra her alanda olduğu gibi büyük verilerin takibi noktasında da teknolojinin yardımını kullanabiliyoruz.

İşte bu haberimiz tam da bu durumla ilgili. Flatfy isimli internet sitesi, gelişmiş teknolojisiyle bizlere ülkemizin eylül ayındaki gayrimenkul piyasasına ilişkin veriler sağladı. Bu veriler sayesinde yeni ayın henüz başında iken geçtiğimiz ay gayrimenkul piyasasında ne gibi gelişmeler olduğunu öğrenebiliyoruz.

19-10/07/emlak1.jpg

Haberimize geçmeden önce verileri aldığımız Flatfy sitesinden kısaca bahsedelim. 2015 yılında bir internet start-up’ı olarak kurulan ve tr.flatfy.com adresinden ulaşılabilen Flatfy, en basit tabiriyle bir emlak arama motoru sitesi. Flatfy üzerinden pratik bir şekilde emlak ilanı araması yapılabilmektedir. Ülkemizde yayın yapmakta olan neredeyse bütün emlak ilanı sitelerinin verilerini veri tabanında bulunduran Flatfy sitesine emlak ilanlarının Google’ı da denilebilir. İnternette herhangi bir bilgi ararken nasıl ki Google’ı kullanıyorsak emlak ilanı araması yaparken de Flatfy sitesini kullanabiliriz.

Flatfy’ın haberimize de katkı sunan bir diğer yanı ise veri tabanında yer alan bu bilgilerle anlık istatistiki sonuçlar ortaya koyabilmesidir. İnternet üzerinde yer alan neredeyse bütün emlak ilanı verilerine sahip olan Flatfy sitesinin bu verileri aylık olarak kamuoyu ile paylaşılmaktadır.

Biz de Flatfy tarafından sağlanan verilerle eylül ayında satılık konut fiyatlarında en çok artış ve en çok azalış olan şehirlerimizin hangileri olduğunu detaylı bir şekilde analiz etmek istedik.

Eylül ayında konut fiyatlarında en çok artış görülen 3 şehrimiz

İlk olarak geçtiğimiz ayda konut fiyatlarında en çok artış görülen 3 şehrimiz ile haberimize başlamak istiyoruz. Bu şehirlerimiz için aldığımız tüm veriler yukarıda da belirttiğimiz gibi emlak arama motoru sitesi Flatfy tarafından sağlanmıştır.

Verileri analiz etmeye geçmeden önce veri özelliklerinden biraz bahsedelim. Flatfy emlak arama motoru tarafından sağlanan emlak verilerinin en önemli özelliği bu verilerin enflasyondan arındırılmış veriler olmasıdır. Bu haliyle ekonominin reel gidişatı hakkında daha net bilgiler ortaya koymaktadır. Verilerin bir diğer özelliği ise fiyata göre oransal olarak belirtilen bu veriler ile birlikte ortaya koyulan bu artış oranlarının geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre belirtilmiş olmasıdır.

Ayrıca burada ilettiğimiz verilerin ortalama satılık daire fiyatı verileri olduğunu gözden kaçırmamak gerekmektedir. Eylül ayına ilişkin veriler, Flatfy’da yer verilen emlak ilanlarının tümüne ait fiyatların bir ortalaması kullanılarak ortaya çıkarılmıştır.

İşte Flatfy emlak arama motorunun verilerine göre eylül ayı konut fiyatlarında en çok artış gözlenen 3 şehrimizin detaylı analizi.

Ağrı konut fiyatları

Eylül ayı konut fiyatlarında en çok artış gözlenen şehrimiz ülkemizin en doğu kesiminde yer alan şehirlerinden biri olan Ağrı olmuştur. Ağrı’da geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre fiyat artış oranı %18,81 seviyesinde gerçekleşmiştir. Bu oran tüm Türkiye’deki fiyat artış oranlarının en yükseği olmuştur.

Ağrı’da Eylül 2019 dönemindeki ortalama satılık daire fiyatı seviyesi 142.080 TL olmuştur. Geçtiğimiz yılın aynı dönemindeki fiyat düzeyi ise 122.008 TL’dir. Eylül’den bir önceki ay olan Ağustos’taki fiyata baktığımızda ise 139.000 TL düzeyinde olduğunu görüyoruz. Buradan Ağrı şehrindeki ortalama konut fiyatının artış trendini devam ettirdiğini görebiliriz.

Ağrı için metrekare başına minimum fiyat 516 TL olurken maksimum fiyat ise 1.298 TL olmuştur. Metrekare başına ortalama birim fiyatın düzeyi ise 929 TL olarak meydana gelmiştir.

Muş konut fiyatları

Ortalama konut fiyatlarında en çok yükseliş görülen 2’nci şehrimiz ise yine bir Doğu Anadolu şehri olan Muş olmuştur. Eylül 2019 dönemindeki Muş ortalama konut fiyatı 175.896 TL olmuştur. Bu fiyat Eylül 2018’de meydana gelen 148.344 TL’lik fiyat ile karşılaştırıldığında %17 civarında daha fazladır. Bu artış oranı da Muş’u ortalama satılık konut fiyatı en fazla artan 2’nci şehir yapmıştır.

Muş’taki konut fiyatlarına daha detaylı bakıldığında metrekare başına minimum konut fiyatının 695 TL ve maksimum konut fiyatının ise 1.483 TL olduğunu görüyoruz.

Bingöl konut fiyatları

Ülkemizin gayrimenkul sektöründe fiyat artışı en yüksek olan 3’ncü şehri ise Bingöl olmuştur. Bingöl’ün 2019 Eylül dönemindeki ortalama konut fiyatı seviyesi 171.390 TL olmuştur. Bu fiyat geçtiğimiz yılın aynı dönemindeki 145.000 TL’lik fiyattan yaklaşık 30.000 TL daha yüksektir. Aradaki fiyat artış oranı ise %16 civarında gerçekleşmiştir.

Bingöl’deki konut büyüklükleri ortalama olarak 145 metrekare civarındadır. Metrekare başına minimum konut fiyatı 778 TL iken maksimum konut fiyatı ise 1.719 TL’dir.

Görüldüğü üzere ülkemizin konut fiyatları en çok artış gösteren 3 şehrinin oransal olarak bakıldığında tamamının doğu bölgelerindeki şehirler olduğu görülmektedir. Peki, oransal olarak konut fiyatlarındaki düşüşün en fazla olduğu şehirlerimiz hangileridir? Şimdi, dilerseniz bu şehirlerimize bakalım.

Konut Fiyatlarında en çok düşüş görülen şehirler

Eylül ayında konut fiyatlarında en fazla düşüş görülen şehirlerimiz için kullanılan veriler de artışın olduğu şehirlerimiz için kullanılan verilerle aynı özelliklere ve aynı koşullara sahiptir. Şimdi, fiyatlarında en çok düşüş görülen şehirlerimize bakalım.

İstanbul konut fiyatları

Eylül ayında konut fiyatlarında en çok düşüş görülen şehirlerimizin başında ülkemizin en büyük şehri olan İstanbul gelmektedir. İstanbul’un böyle bir sonuç göstermesi aslına bakılırsa şaşırtıcıdır. Zira İstanbul, ülkemizin en büyük şehri olması nedeniyle bir diğer yandan da ülkemizin en zengin şehridir. Ancak geçtiğimiz günlerde meydana gelen deprem ve ekonomik koşulların gün geçtikçe daha da kötüye giden bir görünüm ortaya koyması gibi nedenlerle insanların İstanbul’u tercih etme oranında bir düşüş yaşandığı görülmektedir.

İstanbul’daki fiyat düşüş oranı %12 civarındadır. Eylül ayında İstanbul’daki ortalama satılık daire fiyatı 402.845 TL olmuştur. Bu fiyat geçtiğimiz yılın aynı dönemindeki 460.000 TL civarındaki fiyattan yaklaşık 60.000 TL daha düşüktür.

İstanbul’un en düşük metrekare başına ortalama konut fiyatı 1.974 TL iken, en yüksek ortalama konut fiyatı ise 8.819 TL olarak meydana gelmiştir.

Çanakkale konut fiyatları

Ortalama konut fiyatında en yüksek düşüş görülen 2’nci şehrimiz ise yine bir batı şehri olan Çanakkale’dir. Çanakkale’deki düşüş oranı %7,27’dir. Eylül 2019 dönemindeki ortalama konut fiyatı düzeyi 238.076 TL olmuştur. Bu fiyat geçtiğimiz yılın aynı dönemindeki 247.000 TL’lik fiyattan yaklaşık 9.000 TL daha aşağıdadır.

Çanakkale’deki minimum metrekare başı konut fiyatı 1.611 TL iken maksimum metrekare başı konut fiyatı ise 3.566 TL olmuştur.

Giresun konut fiyatları

Ülkemizdeki konut fiyatları düzeyinde en çok düşüş yaşanan 3’ncü şehrimiz ise Giresun olmuştur. Giresun’daki konut fiyatı düşüş oranı %%7,05 olarak meydana gelmiştir. Eylül 2019 dönemindeki fiyat düzeyi 227.529 TL’dir. Bu fiyat geçtiğimiz yılın aynı döneminde meydana gelen 236.300 TL’lik fiyattan yaklaşık 9.000 TL daha düşüktür.

Giresun’un minimum metrekare başına konut fiyatı 980 TL iken maksimum metrekare başına konut fiyatı ise 2.304 TL olarak karşımıza çıkmaktadır.

Doğu'da yükseldi, Batı'da düştü

Ülkemizin eylül ayındaki ortalama konut fiyatlarına bakıldığında karşımıza çıkan manzarada fiyat artışlarının genellikle doğu bölgelerindeki şehirlerimizde olduğunu görüyoruz. Fiyat düşüşlerine bakıldığında ise düşüşlerin batı bölgelerinde yüksek oranlarda olduğu görülmekte iken fiyat düşüşünün en fazla olduğu şehrimizin ülkemizin en büyük şehri olan İstanbul olması da dikkatleri üzerine çekmektedir.

Bu durum gayrimenkul piyasası nezdinde bakıldığında ülkemizde genel olarak bir talep düşüşü yaşandığını da ortaya koymaktadır. İnsanların özellikle İstanbul’da yaşama eğilimlerinde bir azalma olduğunu söylemek sanırız mümkün olabilecektir.

 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN