Erdoğan ‘Dünyayı gezin’ dedi, gençler ekonomiyi hatırlattı: Köyümüze bile gidemiyoruz

Erdoğan ‘Dünyayı gezin’ dedi, gençler ekonomiyi hatırlattı: Köyümüze bile gidemiyoruz

Erdoğan’ın “Dünyayı gezmek için şartlarınızı zorlayın” sözlerine gençler “Dünyayı gezmek mi? Düşünmedik bile. Buradan köyümüze gidemiyoruz” diyerek cevap verdi. Gençler, mevcut ekonomik gidişatı ise ‘umutsuzluk’ ve ‘mutsuzluk’ kavramlarıyla tanımladı.

EDA NARİN

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Fatih’te Genç Projeler’ programında “Kağıda basılı kitabı çantanızdan asla eksik etmeyin. Düzenli olarak her gün spora vakit ayırın. Demli bir çay ve kahve eşliğinde yapılan sosyalleşmeyi ihmal etmeyin. Ülkemizi, dünyayı gezmek için şartlarınızı zorlayın” çağrısına gençler ekonomiyi hatırlatarak cevap verdi. Erdoğan’ın sözlerini KARAR’a değerlendiren gençlerin ortak duygusu ise mutsuzluk. Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik durumu sosyalleşmenin önünde engel olarak gören gençlerden biri “Bırakın yurtdışını Türkiye’yi bile gezmek çok zor. Benimle aynı yaşta olup sadece başka bir coğrafyada doğduğu için istediğini yapabilenleri görünce üzülmemek elde bile değil” dedi. Bir başka genç ise 50 lira ile dışarı çıkıp sosyalleşebilmenin zor olduğunu vurgulayarak, “Sayın Erdoğan’ın bahsettiği ‘demli çay’ ve ‘kahve’yi içebilmek için yürüme mesafesinde olmayan bir kafeye gidelim. Ulaşım parası bile tek vasıta değilse öğrenci akbili kullandığımızı varsayalım minimum 6 lira. Çay içeceksek minimum 5 lira, Türk kahvesi içeceksek minimum 15 lira. Canımız tatlı bir şey istedi mininum 20 lira totalde 46 lira yaptı. Hiçbir şey yapmazsak artık eve dönmek için cebimizde 4 lira kaldı” ifadelerini kullandı.

Erdoğan’ın ‘Dünyayı gezin’ sözlerini değerlendiren diğer genç ise “Dünyayı gezmek mi? Düşünmedik bile. Buradan köyümüze gidemiyoruz. Uygun koşulumuz yok. Ancak piyangodan bilet çıkacak da öyle bir düşünce içine gireceğiz. Geleceğimizi şimdiden düşündürmek bizi yoruyor insani şartlar altında yaşamıyoruz” yorumunda bulundu. Görüşlerini sorduğumuz son genç ise yurt içinde gezmek için bile aylar önceden ihtiyaçlarından kısıp para biriktirmesi gerektiğini vurgulayarak, “İstanbul’da dışarıda artık bir kahve bir tatlı tüketmek ise yüz liraya kadar mal olabiliyor. Yurt dışında benimle aynı birim kazanan akranlarım maaşlarından cüzi miktarlar ayırsalar dahi kendi ülkelerinden çıkıp gönüllerince tatil yapabilirler” dedi. Psikolojik olarak etkilendiğini de sözlerine ekleyen genç, “İstediklerimi yapamayınca ani bir duygu durumundan ziyade genel bir mutsuzluk, geçmeyen, kronik stres geliştiğini hissediyorum” ifadelerini kullandı. CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat da Erdoğan’ın sözlerine yurtdışında gezmek için gerekli olan bütçeyi hesaplayarak yanıt verdi. Karabat, yurt dışında gezmek için gerekli olan bütçeyi şöyle sıraladı: Pasaport defteri 225 TL, 10 yıllık pasaport 1.478 TL, Schengen vizesi 80 Euro, vize başvuru ücreti 400 TL, yurtdışı çıkış harcı 150 TL, Avrupa’ya ortalama gidiş-dönüş uçak 4.000 TL, 3 günlük ucuz otel 150 Euro, cep harçlığı 150 Euro ve toplam: 12 bin 300 TL.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN