Eti'den sürpriz karar: 'Negro' bisküvinin adı değişti

Eti'den sürpriz karar: 'Negro' bisküvinin adı değişti

Eti, 1990 yılında piyasaya sürdüğü 'Negro' markasının adında değişikliğe gitti. 'Negro' yeni dönemde tüketiciyle İtalyancada 'siyah' anlamına gelen 'Nero' ismiyle buluşacak. 'Negro' kelimesinin, dünya genelinde siyahi insanlara yönelik ırkçı hakaret olarak kullanılmasından dolayı bu kararın verildiği aktarıldı.

Eskişehir merkezli Eti, 'Negro' kelimesinin kimi ülkelerde ayrımcılık ifadesi olarak kullanılmasından dolayı 'Negro' marka bisküvi adında değişikliğe karar verdi. Eti'nin en çok satan ürünlerinden biri olan 'Negro', yeni adıyla raflardaki yerini aldı.

ETİ NEGRO'NUN YENİ ADI NE OLDU?

Hazır gıda markası Eti, köklü markalarından 'Negro'nun adının 'Nero' olarak değiştirildiğini duyurdu. 'Negro' kelimesi İspanyolcada 'siyah' anlamına gelirken, 'nero' kelimesi de İtalyancada 'siyah' anlamına geliyor.

Negro'nun yoğun kakao bulundurması nedeniyle siyah renkte olduğu ve ismini bu özelliğinden aldığı, İspanyolcada siyah rengi ifade eden 'negro' kelimesinin Türkiye'de kakaolu bisküvinin adı haline geldiğini fakat günümüzde bu kelimenin bazı ülkelerde ayrımcılık ifadesi olarak kullanılabildiği belirtildi.

2021-12-01-131217.jpg

ETİ NEGRO'NUN ADI NEDEN DEĞİŞTİ?

İnsan hakları ve tüm insani değerlere aykırı şekilde ten rengi sebebiyle ayrımcılığın, ne yazık ki, küreselleşen dünyada halen en büyük sorunlar arasında yer aldığının vurgulandığı açıklamada, kakaolu bisküviyi tarif etmek amacıyla seçilen marka isminin ülkemiz ve kültürümüzde hiçbir karşılığı olmamasına rağmen nadiren de olsa olumsuz çağrışımlara sebep olacak şekilde kullanılmasının kabul edilebilir olmadığı ifade edildi. Eti'den paylaşılan açıklama şöyle devam etti:

"İnsanların mutluluğuna hizmet etmeyi amaç edinmiş bir şirket olarak, bir kişinin dahi mutsuz olma ihtimalini marka ismi değişikliği için yeterli bir neden olarak görüyoruz. Bu konuda duyduğumuz hassasiyet ve sorumlulukla uzun süredir yürüttüğümüz çalışmalar sonucunda ETİ Negro markamızın ismini ülkemizle birlikte bulunduğu ihraç pazarlarında değiştiriyoruz. Marka ismi olarak İtalyancada 'siyah' anlamına gelen ve tüketicilerimiz nezdinde bisküvimizin yoğun kakaolu içeriğini öne çıkaracak 'Nero' ismiyle devam etme kararı aldık. Kaliteli bisküvi deneyimi yaşatan ürünümüzü içerik ve lezzetinde hiçbir değişiklik olmadan 'ETİ Nero' markasıyla pazara sunacağız."

Eti Negro, negro kelimesinin ırkçı ifade olarak kullanılmasından dolayı ABD başta olmak üzere yurt dışındaki birçok ülkede uzun süredir 'Eti Mola' adıyla satılıyor.

eti-mola-364gr.jpg

NEGRO NE DEMEK, ANLAMI NEDİR?

'Negro' kelimesi 'siyah renk' anlamına gelir, siyahi insanlar için kullanılır. Negronun Türkçe karşılığı 'zenci' demektir fakat bu ifade dünya genelinde siyahi insanları ten renginden dolayı aşağılamak için kullanılır.

'Nigger' ise, İngilizce konuşulan bazı ülkelerde Afrika kökenli siyahi insanlar için kullanılan aşağılayıcı bir terimdir.

Negro ifadesi, sömürgecilik döneminde sömürgeci ülkeler aracılığıyla Afrika kıtasından alınıp köle olarak getirilmiş insanlar için 'siyahi' anlamında kullanıldı. Zamanla kölelikle özdeşleştiği için hakaret kabul edildi.

Negro kelimesi özellikle ABD'de 1965 yılına kadar yaygın olarak kullanıldı. Günümüzde ABD'de siyahi olmayan biri tarafından kullanıldığında ırkçı hakaret olarak kabul edilir.

Araştırmalara göre negro kelimesi kökeni Latin ve Yunan dillerinden ortaya çıkmış olup Avrupa dışındaki 'beyaz olmayan' toplumlar için kullanıldı. Tam olarak önce hangi topluluğa dendiği tartışmalıdır. Yerine göre yerli Amerikalılar, Afrikalılar ve esmer Asyalılar için kullanılır.

eti1.jpg

ETİ HAKKINDA

Eti Gıda A.Ş. 1962 yılında Firuz Kanatlı tarafından Eskişehir'de kuruldu. Bisküvi, kurabiye, kek, turta, çikolata, gofret, bebek maması ve hazır gıda ürünleri alanlarında üretim yapan Eti firması logo olarak Hitit Güneşi'ni kullanıyor.

Eti, adıyla özdeşleşmiş krakerler ve kahvaltılıklar, light ve lifli ürünler, çikolatalar ve çikolatalı ürünler, bisküviler ve gofretler, bebek ürünleri ile kekler ve turtalarla biliniyor.

Türkiye'nin ilk lifli bisküvisi Burçak, ilk hazır kızarmış ekmeği Etimek, ilk sanayi üretimi keki, ilk paketlenmiş turtası Turti, ilk glutensiz bisküvisi Pronot ve ilk ıslak keki Browni gibi ürünlerle ilklere imza attı.

1970'li yıllarda yayınlanan Eti reklamındaki Oktay Tem tarafından bestelenen "Bir Bilmecem Var" şarkısı ile Eti ürünlerinin tanınırlığı arttı.

1990 yılında Bozüyük tesislerinde 'Negro' (Nero) ve 'Form Bisküvi' üretimi başladı. Aynı yıl 'Eti Topkek' kakaolu ve meyveli çeşitleriyle üretilmeye başlandı ve piyasaya sunuldu.

Eti, 2014 yılından itibaren Sütlük Ürünleri kategorisinde de ürün çıkarmaya başladı. Süt Burger, Pastamia, Sosbom, Mousse, Nimbo gibi ürünleri mevcuttu. Ayrıca donmuş ürünlerden de Alaska Frigo yine Eti'ye aittir.

'Capital En Beğenilen Şirketler' listesinde çikolata ve bisküvi sektöründe 2013 ve 2014 yıllarında üst üste birinci seçilen Eti, bugün Türkiye'nin 72 ilinde 7 binden fazla çalışanı istihdam ediyor.

eti-cikolata-fabrikasi.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
6 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN