EYT başvurusunu böyle yapanlar yandı! Kabul edilmeyecek, hakları yanacak!

EYT başvurusunu böyle yapanlar yandı! Kabul edilmeyecek, hakları yanacak!

Son dakika haberi... Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinin Meclis'ten geçerek Resmi Gazete'de yayınlanmasının ardından 2 milyon 250 bin kişiye emeklilik yolu açılmış oldu. SGK merkezlerinde yoğun sıralar oluşurken vatandaşlar EYT başvuru süreciyle ilgili yaşanan son dakika gelişmelerini yakından takip ediyor. Gelen son dakika bilgisi ise EYT'lileri kahretti. EYT başvurusunu böyle yapanlar yandı. Bu şekilde başvuru yapanların dilekçeleri kabul edilmeyecek!

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinin Resmi Gazete'de yayınlanmasının ardından SGK merkezlerine akın başladı. 2 milyon 250 bin kişiye emeklilik kapısı açılırken EYT başvuru süreçleri merak konusu oldu. Hürriyet Gazetesi Yazarı Noyan Doğan süreçle ilgili önemli bir açıklamada bulundu. EYT başvurusunu böyle yapanlar yandı. Kabul edilmeyecek, hakları yanacak! Sakın bu hataya düşmeyin. Peki EYT başvuruları nereden ve nasıl oluyor? EYT maaşları ne kadar? İşte son dakika EYT haberinin detayları...

EYT BAŞVURUSUNU BU ŞEKİLDE YAPANLAR YANDI!

Milyonlarca kişinin dört gözle beklediği EYT düzenlemesi Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Düzenlemeden yararlanmak isteyen 2 milyon 250 bin kişi ise Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) merkezlerine akın etti. Bu süreçte ise EYT başvuru işlemleri merak konusu oldu. Konuyla ilgili önemli değerlendirmelerde bulunan gazeteci yazar Noyan Doğan'dan kritik bir uyarıda bulundu.

jhhjjh-5.jpg

EYT başvuru süreciyle ilgili önemli bilgiler veren Noyan, başvuru sırasında yapılan hataları tek tek anlattı. EYT başvurusunu böyle yapanlar yandı! Kabul edilmeyecek... İşte EYT başvuru sürecinde merak edilen sorular ve yanıtları;

PRİMİ TAMAMLAMALISINIZ

Soru: 16.03.1999’da SSK’lı olarak işe girdim. 58 gün prim ödemem var. 2001’den itibaren doktor olarak emekli sandığına tabi memurum, 7320 gün primim var. EYT’den emekli olabilir miyim, olursam SSK’dan mı, emekli sandığından mı emekli olabiliyorum? Canan D.

Cevap: EYT’den emekli olabiliyorsunuz. Toplam prim gün sayınız 7378 gün. Memur statüsünde olduğunuz için 7200 prim günü doldurmuş olmanız gerekiyor ki siz doldurmuşsunuz. Bu durumda memur statüsünde yani Emekli Sandığından EYT’li olarak emekli olabileceksiniz.

kkj.jpg

Soru: Doğum tarihim, 1974. İlk işe başlangıcım 4/A’lı olarak 1997. 56 günüm var. 2000’den bugüne kadar 4/C’den 7886 prim günüm var. EYT’den yararlanabiliyor muyum? Oktay B.

Cevap: 8 Eylül 1999’dan önce sigortası olanlar EYT kapsamındalar. Bu durumda EYT’den yararlanacaksınız. Ancak memur statüsünde olduğunuz için 9000 prim günü doldurmanız gerekiyor. Bu durumda bin 58 gün prim eksiğiniz bulunuyor. Bunu tamamladığınızda EYT’den yararlanıp emekli olabileceksiniz.

EMEKLİ MAAŞI NASIL YÜKSELTİLİR?

Soru: Çalıştığım şirkette nisan ayında zam almaktayız. EYT’liyim, her koşulu sağlıyorum, temmuz-aralık döneminde emeklilik için başvurursam alacağım emeklilik maaşına daha fazla etki etmez mi? Aysun O.

Cevap: Şimdi emekli olmakla, yılın ikinci çeyreğinden emekli olmak arasında bir fark vardır. Ancak en basit anlatımıyla maaş hesaplamasında uygulanacak enflasyon yüzde 64.27, büyüme hızı da yüzde 5.6 olacak. Bu durumda bu sene emekli olanlar, geçen sene emekli olanlara göre daha düşük emekli aylığı alacaklar. Sizin durumunuzda EYT’den dolayı emekli dilekçenizi şimdi vermekle temmuz ayından sonra vermek arasında maaş açısından bir fark olmaz. Bir an önce emekli olmanız daha doğru.

BUNU YAPANLAR YANDI! HAKLARI YANACAK

Soru: SGK girişim 15 Ocak 1999. 8050 iş günüm var. Son 7 ayım Bağ-Kur üzerinden. Çalışma hayatım 24 yıl. Askerliği bir yıl borçlanırsam EYT’den faydalanabilir miyim? Bülent A.

Cevap: EYT’den yararlanmak için 5975 prim günü doldurmanız gerekiyor ki, siz doldurmuş-sunuz. 9 Eylül 1999 öncesi sigorta girişiniz var. SSK’dan emekli olacaksınız. Eğer Bağ-Kur prim borcunuz yoksa, EYT’den yararlanıp hemen emekli olabili-yorsunuz. Askerlik borçlanması yapmanıza da gerek yok.

jkkjkj-2.jpg

Soru: EYT’den emekli olabiliyorum. 5 Şubat tarihinde başvurumu yaptım. Yasa çıkmadan başvurumu yapmış oldum. Yeniden başvuru yapmam mı gerekiyor, yoksa başvurum geçerli mi? Günay Y.

Cevap: EYT düzenlemesi 3 Mart’ta Resmi Gazete’de yayımlandı ve uygulamaya girdi. 3 Mart’tan önce ister e-Devlet üzerinden, ister SGK şubelerinden yapılan başvuruların bir önemi yok. Yani, geçersiz sayılıyor. Kanun çıktıktan sonra başvuru yapılması lazım. Bu durumda yeniden başvuracaksınız.

EMEKLİLİK BAŞVURUSU E-DEVLET ÜZERİNDEN NASIL YAPILIR?

SGK tarafından paylaşılan videoda emeklilik başvurusu adımları şu şekilde anlatıldı:

Buna göre; e-Devlet sistemine giriş yapıldıktan sonra arama kısmına aylık, emekli ve gelir kelimelerinden birini yazdıktan sonra çıkan sonuçlardan gelir, aylık ödenek talep belgesinin verilmesi sekmesine tıklanacak.

Sonra gelen ekranda yeni başvuru sekmesi tıklanacak.

Tahsis talep türü olarak ise yaşlılık aylığı seçilecek.

SSK kapsamında aylık talepe edecekler 4A SSK Bağkur kapsamında ise 4B Bağkur seçilecek.

Sonra altta yer alan başvur butonu tıklanacak.

TC kimlik numarası, ad-soyad bilgileri ve ikametgah adresi ekrana otomatik geliyor.

Maaş ödemesinin yapılacağı banka seçilerek açıklama kısmına bankanın talep edilen şubesi yazılacak.

Diğer iletişim bilgileri de doldurulacak.

"Aylık alıyor mu?" sorusunda da evet ya da hayır cevabı mutlaka işaretlenmeli.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN