EYT resmen bitti! Herkes eksik prim tamamlama telaşına düştü... EYT'de eksik prim günü nasıl tamamlanır resmen belli oldu

EYT resmen bitti! Herkes eksik prim tamamlama telaşına düştü... EYT'de eksik prim günü nasıl tamamlanır resmen belli oldu

Son dakika EYT haberi... Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinde yaşanan son dakika gelişmeleri milyonlarca kişi tarafından yakından takip edilirken süreçte sona gelindi. EYT yasası dün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi. Teklif gelecek hafta Genel Kurul'da görüşülecek. Bu süreçte eksik prim günleri olanlar telaşa düşmüş durumda. Peki EYT'de eksik prim günü nasıl tamamlanacak? Resmen belli oldu, hemen sizde yaptırın. İşte detaylar haberimizde...

EYT düzenlemesinde yaş şartının kaldırılmasının ardından milyonlarca kişiye emeklilik kapısı açılmış oldu. SGK merkezlerinde büyük telaş yaşanırken EYT düzenlemesinde sona gelindi. Emeklilikte Yaşa Takılanlara ilişkin yasa teklifinde beklenen adım atıldı. Düzenleme TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi. Milyonların kafasında ise 'Eksik prim günü olan kişiler ne yapacak?' sorusu dönüyor. Beklenen açıklama geldi. EYT'de eksik prim günü nasıl tamamlanır resmen belli oldu. Vakit kaybetmeden sizde süreci tamamlayın. İşte son dakika EYT haberinin detayları...

SON DAKİKA: EYT'DE SONA GELİNDİ

Milyonlarca kişinin dört gözle beklediği EYT düzenlemesinde son aşamaya gelindi. Düzenleme, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi. Gelecek olan düzenleme ile ilk etapta 2 milyon 250 bin kişiye emeklilik kapısı açılmış olacak. Aynı zamanda EYT'de yaş sınırı olmayacak. Kadınlar için 20 yıl, erkekler için 25 yıl hizmet şartı geçerli olacak.

EYT'de düzenlemesi ile ilgili yaşanan son dakika gelişmeleri Türkiye'nin gündeminden düşmezken, düzenlemenin gelecek hafta Genel Kurul gündemine taşınacağı belirtildi. Başvurular, kanun Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra başlayacak. EYT düzenlemesinden yararlanmak isteyenler emeklilik için başvuru dilekçesi verecek. Koşulları yerine getirenler, süre sınırı olmaksızın, SGK ve e-Devlet'ten başvuru yapabilecek.

EYT'DE EKSİK PRİM GÜNLERİ NASIL TAMAMLANACAK?

EYT düzenlemesinde sona gelinmesiyle birlikte milyonlarca kişi 'EYT'de eksik prim günleri nasıl tamamlanacak?' sorusunu araştırmaya başladı. Beklenen açıklama geldi. Geç kalmadan sizde hemen eksik prim günlerinizi tamamlayın. SSK'lı EYT'liler 5 bin-5 bin 975 arasında değişen prim günleriyle emekli olabilecek. Bağ-Kur ve Emekli Sandığı kapsamındaki kadınlar 7 bin 200, erkekler ise 9 bin prim günüyle yasadan yararlanabilecek. Prim eksikliği olanlar ya da primini artırmak isteyenler doğum, askerlik ve yurt dışı borçlanması yapabilecekler.

dffdfdfd-9.jpg

Bir gün için ödenmesi gereken en düşük prim tutarı günlük asgari ücretin yüzde 32'si. Askerlik ve doğum borçlanması günlük en az 106 lira 75 kuruş. Yurt dışı borçlanması da günlük brüt asgari ücretin yüzde 45'i oranında alınıyor. Bu rakam da 150 lira. Günlük ödenen miktar 7,5 katına kadar artırılabiliyor. Borçlanma, e-Devlet üzerinden ya da SGK'ya başvurularak yapılabiliyor. Emeklilik için başvurular düzenlemenin yasalaşmasının ardından başlayacak.

EYT ŞARTLARI NE?

Kadınlar için 20 yıl, erkekler için 25 yıl hizmet şartı geçerli olacak. Prim günü eksiği olanlar, doğum ve askerlik borçlanmasıyla tamamlayabilecek. Süre sınırı olmaksızın, şartları yerine getirenler de emeklilik hakkı kazanacak.

EYT NE ZAMAN YASALAŞACAK?

Düzenleme gelecek hafta Genel Kurul gündemine gelecek. Başvurular, kanun Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra başlayacak. EYT düzenlemesinden yararlanmak isteyenler emeklilik için başvuru dilekçesi verecek. Koşulları yerine getirenler, süre sınırı olmaksızın, SGK ve e-Devlet'ten başvuru yapabilecek. Ekonomist Muhammet Bayram merak edilenleri cevapladı.

dffdfd-75.jpg

MAAŞLAR NE ZAMAN ALINACAK?

Bayram açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Şu andaki mevzuata göre dilekçe verildiği aydan bir sonraki ayda maaş bağlanmaya başlanıyor. Şu anda eğer kanun hükmünde verildiği ayda aylık bağlanır şeklinde bir ekleme yapılmazsa şubat ayında kanun yasalaşır ise vatandaşımız mart ayında emekli aylığı almaya başlayacaktır.

Öte yandan teklif sahibi AK Parti Manisa Milletvekili Uğur Aydemir, EYT’de aylık bağlama oranlarıyla ilgili, “SSK’dan emekli olacaklar için 7 bin 797 lira. Bağ-Kur’dan emekli olacaklar için 5 bin 811 lira. Emekli Sandığı’ndan emekli olacaklar 12 bin 389 lira. Bunların ortalaması 8 bin 733 lira” ifadesini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN