EYT'de prim günü dolmayanlar ne yapacak sorusunun cevabı belli oldu! EYT'liler emeklilik başvurusun nasıl yapacak? İşte cevaplar

EYT'de prim günü dolmayanlar ne yapacak sorusunun cevabı belli oldu! EYT'liler emeklilik başvurusun nasıl yapacak? İşte cevaplar

Milyonlarca kişinin beklediği Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinde kritik viraja girildi. 2 milyon 250 bin kişinin beklediği soru cevap buldu. EYT'de yaş şartı olmayacak. Peki EYT'de prim günü dolmayanlar ne yapacak? EYT'liler emeklilik başvurusunu nasıl yapacak? Herkesin merak ettiği soru sonunda cevap buldu. EYT'lilere büyük müjde! İşte haberin detayları...

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinde flaş gelişmeler peş peşe gelmeye devam ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Beştepe'de gerçekleştirdiği toplantı sonrasında EYT düzenlemesi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. EYT'de yaş sınırının gözetilmeyeceğini belirten Erdoğan, "Düzenlemeyle yaklaşık 2 milyon 250 bin vatandaşımız daha emekli olma hakkına kavuşuyor" diyerek müjdeli haberi verdi. Peki bundan sonra süreç nasıl işleyecek? EYT'de prim günü dolmayanlar ne yapacak? Milyonların merak ettiği sorular sonunda cevap buldu. İşte EYT haberinin ayrıntıları...

EYT DÜZENLEMESİNDE YENİ DÖNEM

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın EYT ile ilgili flaş açıklamalarının ardından gözler yeni çıkacak EYT düzenlemesine çevrildi. Milyonlarca kişi yeni EYT düzenlemesinin nasıl işleyeceğine dair bilgileri araştırmaya başladı. Bu doğrultuda önemli açıklamalarda bulunan TOBB Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Kılıç, "Herhangi bir yaş sınırı gelseydi EYT içinde ikinci bir EYT olacaktı. Bu ortadan kalktı. 8 Eylül 1999 öncesinde yani 4447 yasa öncesinde işe girdiklerinde hangi koşullar geçerliyse o koşullarla vatandaşlarımız emekli olabilecek." diyerek merak edilen soruları tek tek cevapladı.

dffdfd-16.jpg

BUNDAN SONRA SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

Alınan kararlar sonrası vatandaşlar bundan sonraki süreçte neler olacağına dair araştırmalara başladı. Yeni EYT düzenlemesinin nasıl işleyeceğine dair önemli bilgiler veren Cem Kılıç, şunları söyledi:

"Kadınlarda 20 yıl, erkeklerde 25 yıl sgortalılık süresi ve 5 bin prim günü vardı. Borçlanma ve hizmet birleştirmeler konusunda zaten bugüne kadar çok adım atılmıştı, vatandaşlar da SGK'ya sıklıkla müracat ettiler özellikle askerlik borçlanması için.

Meclise sevk edileek, Meclise sevk edildikten sonra ben kısa bir süre içinde yasalaşacağını ümit ediyorum. Ocak ayı içinde yasalaşırsa takip eden ay başından itibaren vatandaşlarımız şubatın başından itibaren emeklilikle ilgili müracatlarını sosyal güvenlik kurumlarına yapabilirler.. E-devlet üzerinden yapabililrler."

EYT'LİLER EMEKLİ MAAŞLARINI NE ZAMAN ALACAK?

Yeni EYT düzenlemesi kapsamında emekli olanların aylıklarını ne zaman alacağına dair açıklamalarda bulunan Kılıç, "Şubat ayı başından itibaren tahmin ediyorum aylıklar bağlanır. Artık bu hak elde edildikten sonra EYT düzenlemesiyle yaş şartı da kalktıktan sonra bence sigortası, prim günü dolmuş olanların emeklilik dilekçesi vermeleri en doğrusu olacaktır." dedi.

dffdfd-15.jpg

PRİM GÜNÜ DOLMAYANLAR NE YAPACAK?

Cem Kılıç, EYT'de tüm şartları karşıladığı halde prim günü eksik olanların durumuna ilişkin ise şunları söyledi:

"5 bin gün sağlanmamışsa, ne zaman 5 bin gün tamamlanırsa o zaman bu kapsamın içerisine girilecektir. Bu bir kerelik verilmiş ya da bir tarihe kadar kullanılacak bir hak değil. Tamamen 8 Eylül 1999'da getirilmiş 4447 ile getirilen düzenlemenin ortadan kaldırılmasıdır. Bir an önce emekli aylığı içim müracat etmenin doğru olduğunu düşünüyorum."

EYT YASASI NE ZAMAN TAMAMLANIR?

EYT'ye ilişkin kanun teklifinin bu hafta bitmeden Meclis'e sunulması ve hızla gündeme alınması halinde Meclis'teki görüşmelerin 3 Ocak'ta başlaması öngörülüyor. Düzenleme önce komisyonlarda, ardından ise Genel Kurul'da ele alınacak. Bu süreçlerin hızla tamamlanması halinde bile yasanın Cumhurbaşkanı tarafından onaylanıp Resmi Gazete'de yayımlanması en iyi ihtimalle ocak ayı ortasını geçecek. Düzenleme yasalaştıktan sonra Sosyal Güvenlik Kurumu emekliliğe hak kazananların başvurularını almaya başlayacak. Oluşacak yoğun başvuru tablosu nedeniyle işlemlerin normalin üstünde bir sürede tamamlanma ihtimali de dikkate alınırsa hak sahiplerine ödemeler en iyi ihtimalle mart ayını bulacak.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN