Fed faiz artırımına gidecek mi?

Fed faiz artırımına gidecek mi?

ABD ekonomisindeki büyüme, işgücü piyasasındaki soğuma ve enflasyon baskılarındaki yavaşlama nedeniyle Temmuz ve Ağustos aylarında ılımlı bir seyir izlediği açıklandı. Federal Reserve'in faiz artışlarını tamamlamak üzere olduğu beklentilerini destekleyen Bej Kitap raporu dün yayınlandı.

Federal Reserve'in Bej Kitap raporu, ABD ekonomisindeki tüketici harcamalarının yaz aylarında turizm ve seyahat harcamalarındaki artışın etkisiyle beklenenden daha güçlü olduğunu ortaya koydu. Ancak bazı bölgesel bankalar, müşterilerin tasarruflarının azalması nedeniyle harcamalarını desteklemek için krediye daha fazla güvendiklerini söyledi. Ayrıca, fiyat artışı ülke genelinde yavaşladı ve kâr marjları düşüyor.

FAİZ ORANLARININ YÜKSEK TUTULACAĞI İDDİASI

Raporda, hane halklarının koronavirüs salgını sırasında biriktirdikleri tasarrufları tükettikleri ve borçlanmaya daha fazla yöneldikleri belirtilerek tüketici sektöründeki yıpranmalar da vurgulandı. Bu durum, Fed'in faiz oranlarını uzun bir süre yüksek tutacağına dair iddiaları güçlendiriyor.

"BİLİNÇLİ VE SABIRLI OLMA ZAMANI"

Boston Fed Başkanı Susan Collins, enflasyonu düşürmek için yapılan çalışmaların ilerleme kaydettiğini ancak şimdi para politikasında "bilinçli ve sabırlı" olma zamanı olduğunu söyledi. Collins, Fed'in para politikası adımlarını atarken dikkatli olması gerektiğini ve daha önce atılan adımların etkilerinin değerlendirilmesi için zaman verilmesi gerektiğini belirtti.

Sabırlı ve dikkatli bir politika yaklaşımının benimsenmesi gerektiğini vurgulayan Collins, ekonominin fiyat istikrarına ulaşmak için net bir yörüngede olmasının zaman alacağını ifade etti. Ancak, bu sabrın Fed'in enflasyon hedefine ulaşmada bir miktar yumuşama olacağı anlamına gelmediğini sözlerine ekledi.

"FİYAT İSTİKRARININ DÜZENLİ BİR YAVAŞLAMA İLE SAĞLANABİLİR"

Boston Fed Başkanı Susan Collins, talep arzının fiyat baskıları yaratmaya devam ettiğini ve hizmet sektöründeki fiyat baskılarının mallar için olanlardan daha hızlı azalmadığını belirterek, enflasyonun yüzde 2'ye geri dönüş yolunda olduğuna dair kanıt olmadığını ifade etti. İşgücü piyasasında arz ve talebin yeniden dengelenmesi için daha yapılacakları olduğunu söyleyen Collins, faiz oranları konusunda ise görüş belirtmedi.

Ancak, merkez bankasının hedeflerine ulaşabileceğinden umutlu olduğunu dile getirdi. Collins, fiyat istikrarının düzenli bir yavaşlama ile sağlanabileceğini ve sadece mütevazı bir işsizlik oranı artışı ile olumlu işgücü arz dinamiklerinin korunabileceğini belirtti. Federal Açık Piyasa Komitesi, 19-20 Eylül tarihlerinde toplanacak.

FED ÜYELİĞİNE ADAY GÖSTERİLEN COOK'UN ÖNÜ AÇILDI

ABD Başkanı Joe Biden tarafından Fed Yönetim Kurulu üyeliğine yeniden aday gösterilen Lisa Cook'un Senato onayının yolu açıldı. Dün yapılan oylamada, Cook'un adaylığı konusunda tartışmaların sınırlanması ve ilerletilmesi 47'ye karşı 52 oy ile kabul edildi. Senato'da değerlendirilecek olan Cook, 14 yıllık bir süre için Fed üyeliğine atanacak.

KUGLER İÇİN ONAY SÜRECİNİN TAMAMLANMASI BEKLENİYOR

ABD Başkanı Biden tarafından Fed Yönetim Kurulu'ndaki son boş koltuk için önerilen aday Adriana Kugler, Senato'da onay almaya yaklaşıyor. Dün gerçekleştirilen oylama ile Kugler'in adaylığı konusunda tartışmalar sınırlandı ve Senato'da değerlendirilmek üzere ilerlenmesi kararı alındı. Ancak onay sürecinin tamamlanması için hala biraz zaman gerekiyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN