Hafize Gaye Erkan'ın Merkez Bankası Başkanlığı'na atanması dış basında: Kesinlikle itilip kakılabilecek biri değil

Hafize Gaye Erkan'ın Merkez Bankası Başkanlığı'na atanması dış basında: Kesinlikle itilip kakılabilecek biri değil

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla Merkez Bankası Başkanlığı'na Hafize Gaye Erkan atandı. Erkan, Türkiye'nin ilk kadın MB Başkanı olarak tarihe geçti. Erkan'ın göreve atanması dış basında büyük yankı uyandırırken Erkan’ın bir dönem çalıştığı Partnership for New York City’nin CEO’su Kathryn Wylde, Reuters’a yaptığı açıklamada Erkan'ı "sert, zeki ve etkin" biri olarak yorumlarken "Kesinlikle itilip kakılabilecek biri değil" ifadelerini kullandı.

Dün gece yarısı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanlığı'na Hafize Gaye Erkan atandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla atanan Erkan, Türkiye'nin ilk kadın MB Başkanı olarak tarihe geçti. Dünyada da kadınlar tarafından yönetilen merkez bankası sayısı Erkan'ın atanmasıyla 23'e yükseldi. Erkan düzenlenen törenle görevi Şahap Kavcıoğlu'ndan devralarak "Cumhurbaşkanımıza da bu göreve, ülke ve vatanımız adına beni layık gördükleri için çok teşekkür ediyorum. Minnettarım, onur duydum.” dedi.

ERKAN DIŞ BASINDA YANKI UYANDIRDI

BBC'nin haberine göre, Erkan'ın göreve atanması dış basında ise Türkiye'nin ekonomi politikalarında değişikliğe gideceğinin yeni bir işareti olarak değerlendirildi. Reuters haber ajansı, Merkez Bankası’nda yıllardır uygulanan düşük faiz politikası ve artan hayat pahalılığı nedeniyle farklı bir yolun izlenmesinin beklendiğini yazdı. Haberde, Erkan’ın dört yıl içerisinde Merkez Bankası’nın başına getirilen beşinci isim olmasına dikkat çekildi.

Erdoğan’ın Merkez Bankası’nın bağımsızlığını son yıllarda sınırlandırdığı ve bu nedenle Erkan’ın karşısındaki en büyük zorluğun uygulamayı planladığı politika değişikliklerini kabul ettirmek olacağı savunuldu.

Merkez Bankası’nın ilk kadın başkanı olan 43 yaşındaki Hafize Gaye Erkan, ABD’deki çok uluslu yatırım bankası Goldman Sachs’ta idari müdür olarak çalışmıştı. Erkan, 2014-2021 yılları arasında San Francisco merkezli bir banka olan First Republic Bank’te Yönetim Kurulu Üyesi ve eş CEO olarak görev almıştı.

Reuters haberinde, Erkan’ın para politikası deneyimi olmadığı için uygulayacağı politikalara dair eğilimlerinin belirsiz olduğunu belirtti.

"SERT, ZEKİ VE ETKİN"

Mehmet Şimşek’in Hazine ve Maliye Bakanı, Hafize Gaye Erkan’ın Merkez Bankası Başkanı olarak atanmalarının faiz oranlarında artışa gidileceği yönünde bir işaret olarak görülebileceğinin yazıldığı haberde, ekonomi uzmanlarının politika faizinin bu ay yüzde 8,5 seviyesinden yüzde 20-25 düzeylerine çekilmesini bekledikleri de ifade edildi.

Buna karşın faiz oranlarında artışa giden Naci Ağbal’ın Merkez Bankası Başkanlığının yalnızca beş ay sürdüğüne de dikkat çekildi.

Erkan’ın bir dönem çalıştığı Partnership for New York City’nin CEO’su Kathryn Wylde, Reuters’a yaptığı açıklamada Erkan’ı "sert, zeki ve etkin" biri olarak tanımladı ve "Kesinlikle itilip kakılabilecek biri değil" ifadesini kullandı.

'FAİZ ORANLARINDA ARTIŞ BEKLENİYOR'

Financial Times gazetesi de Erkan’ın faiz oranlarında artışa gitme kararı almasının beklendiğine işaret etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın baskısıyla iki yıl önce faiz oranlarının yüzde 19’dan yüzde 8,5’a çekilmesinin bir enflasyon krizine yol açtığını savunan Financial Times; Mehmet Şimşek’in Hazine ve Maliye Bakanı, Cevdet Yılmaz’ın Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve Hafize Gaye Erkan’ın da Merkez Bankası Başkanı olmasının yatırımcılar nezdinde temkinli bir iyimserlik yarattığını yazdı.

Ancak eski Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun görevden alınarak Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Başkanlığı'na getirilmesinin, her an Erdoğan’ın ekonomi politikalarına geri dönülebileceğinin bir işareti olduğu yorumu yapıldı.

Bloomberg'de Beril Akman imzasıyla çıkan haberde ise Erkan’ın atanmasının daha geleneksel para politikalarına geri dönüleceğinin bir işareti olarak yorumlanabileceği belirtildi.

Piyasaların Erkan’ın ismini olası bir normalleşmenin göstergesi olarak okuduğunun ifade edildiği haberde, Medley Global Advisors’dan Nick Stadtmiller’ın Merkez Bankası’nın ilk kadın başkanının başarısının ne kadar bağımsız politikalar izleyebileceğiyle doğru orantılı olacağı yönündeki yorumuna da yer verildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
6 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN