İbrahim Turhan hükümetin ekonomi politikasını değerlendirdi: Yeni kredi paketleri enflasyonu azdırır

İbrahim Turhan hükümetin ekonomi politikasını değerlendirdi: Yeni kredi paketleri  enflasyonu azdırır

Hükümetin ekonomi politikasını değerlendiren ekonomist Turhan, olası risklere dikkat çekerken hükümetin seçime giderken uygulayacağı stratejiye de ayna tuttu.Turhan "Enflasyonu yeniden azdıracak en önemli risk unsuru olası bir kredi genişlemesi olur. Seçime kuru çok artırmadan ve yüzde 50 civarında enflasyon ile gidebilmenin bir maliyeti de bozulan dış ticaret dengesi olabilir.Hükümet ekonomi politikasının maliyetini bankalara taşıtıyordu.Buna sanayi şirketleri de eklenecek gibi görünüyor" dedi.

Gelecek Partisi Kurucular Kurulu üyesi ekonomist Prof. Dr. İbrahim Turhan, enflasyonun ne olduğunu, artışın neden kaynaklandığını ve önümüzdeki dönemde olası artışların neden kaynaklanabileceğini tek tek anlattı. Olası risklere dikkat çeken Turhan, hükümetin seçime giderken uygulayacağı stratejiye de ayna tuttu ve uyarıda bulundu.

Prof. Turhan Twitter'daki paylaşımlarında şunları söyledi: “Ücret artışının, maliyetler üzerinden enflasyon yaratma gücü sanılanın aksine çok büyük değildir. Asıl enflasyonist etkisi kısmen talep üzerinden ama daha önemlisi, beklentiler ve buna bağlı olarak zaten bozulmuş olan fiyatlama davranışını daha da bozması yoluyla ortaya çıkar.

'YÜZDE 50 ENFLASYON DA DÜŞÜK DEĞİL'

Yine de asgari ücretteki son artışın tek başına yıllık enflasyonunda baz etkisi ve kur/fiyat kontrolleri sayesinde oluşacak düşüşü bastıracak ölçüde etki doğurmasını beklemiyorum. Yıllık enflasyon bu aydan itibaren gerileyecek. Ama unutmayalım ki yüzde 50 enflasyon da düşük değildir!

'KREDİ GENİŞLEMESİ ENFLASYONU TEKRAR AZDIRIR'

Enflasyonu yeniden azdıracak en önemli risk unsuru olası bir kredi genişlemesi olur. Kısmi kredi genişlemesi olsa da ölçeğinin ve kapsamının sınırlı tutulacağını tahmin ediyorum. Reel olarak değerlenen kur ve küresel durgunluk sayesinde seçimde enflasyon yüzde 50’nin altında olabilir.

SABİT KUR VE YÜZDE 50 ENFLASYONUN MALİYETİ OLACAK

Seçime kuru çok artırmadan ve yüzde 50 civarında enflasyon ile gidebilmenin bir maliyeti de bozulan dış ticaret dengesi olabilir. Hükümet ekonomi politikasının maliyetini bankalara taşıtıyordu. Şimdi maliyetler ve kur nedeniyle buna sanayi şirketleri de eklenecek gibi görünüyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN