İkinci el otomobilde yeni 'oyun': Liste fiyatı ilanda gerçekler telefonda

İkinci el otomobilde yeni 'oyun': Liste fiyatı ilanda gerçekler telefonda

İkinci el otomobil satışlarında, fırsatçıların oyunları devam ediyor. Ticaret Bakanlığı'nın geçtiğimiz günlerde getirmiş olduğu ikinci elde liste fiyatının üstünde satışa yasak getirilmesi sonrasında fırsatçılar, yeni yöntemi buldu. Olması gerekenin üzerinde fiyat isteyen kişiler, ceza yememek için ilana liste fiyatını yazıyor, detayların ise telefonda verileceği söylüyor.

Son iki yılda otomobil fiyatlarında görülen fahiş şekildeki artışlara Ticaret Bakanlığı çeşitli önlemler alıyor. Fakat fırsatçılar gelen her yeni önlemi ekarte etmeye çalışıyor.

Geçtiğimiz aylarda uygulamada uzatma kararı verilen “6 ay ve 6 bin km” kuralını yok sayan kişilere 300 bin lira ceza kesilmesinin sonrasında bakanlık ikinci elde liste fiyatının üstünde olan satışa da yasak getirmişti. Arabalarını bayilerdeki liste fiyatından daha yüksek fiyata ilana koyanlara da “6 ay ve 6 bin km” tedbirinde olduğu gibi 300 bin liraya kadar idari para cezası uygulanıyor. Sıfır km ikinci el araç liste fiyatının üstünde satmak isteyen al-satçılar şimdi de verilen ilanlarda başka, telefonda başka fiyat verilmeye başlandı.

ekran-goruntusu-2023-08-08-100222.jpg

GERÇEKLER TELEFONDA ORTAYA ÇIKIYOR

Yeni Şafak'taki habere göre; Türkiye’nin en büyük ikinci el otomobil satış sitesindeki bazı ilanlar oldukça dikkat çekiyor. Arabasını liste fiyatının üstünde satmak isteyen fırsatçıların ilanlarda biçtiği fiyatın göstermelik olduğu ortaya çıktı. 2023 model 6001 km bir otomobil ilanının açıklama kısmında “Ticaret Bakanlığı’nın aldığı karar gereği fiyatı liste fiyatındadır. Detaylar telefonda verilecektir. Araçta ekstralar vardır. Opsiyonlar ile liste fiyatı üstüne çıkmaktadır” ifadeleri yer alıyor. Yine 2023 model 6001 km bir diğer ilanda “aracın fiyatının güncel piyasa koşullarına göre değişebileceği” belirtiliyor. Başka bir ilanda ise aksesuar donanımının fiyata dahil olmadığı vurgulanıyor.

2023 yılı başında satın alınan bir otomobilin liste fiyatı, zaten kurdaki yükseliş ve enflasyon farkından dolayı 6 ay içinde birkaç kez yükseldi. 6001 km’den düşük ikinci el otomobillerin “liste fiyatının üstüne satılamayacağı” kuralında, satıcının otomobili aldığı tarihteki liste fiyatı değil, satmak istediği dönemki liste fiyatı baz alınıyor.

Bugünkü fiyatlar üzerinden düşünülürse, yılbaşında aldığı otomobili güncel fiyattan satmasına hiçbir mani bulunmayan al-satçıyı bu rakam da kesmiyor. Bu tarihteki liste fiyatının bile üstünde fiyat çeken fırsatçılar, ikinci el otomobil piyasasında fahiş fiyat artışına neden oluyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (7)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
7 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN