İkinci elde 'matrak' tablo

İkinci elde 'matrak' tablo

Otomobilde artan matrahla birlikte, sıfır araç fiyatları neredeyse 60 bin lira düştü. Fakat ikinci eller aynı tepkiyi veremedi. Yaşanan çip krizinden dolayı araç tedariği oldukça yavaş ilerlerken öte yandan spotçular tüketiciden önce bayide araç bırakmıyor. Tüketicinin bulamadığı sıfır aracı 5-10 bin lira farkla hemen teslim pazarlamasıyla sunan bazı işletmeler matrah artışıyla ters köşe oldu. Böylece ikinci elde 10 bin lira farkla satılan bazı modeller matrahtan sonra neredeyse 60 bin lira daha

ALİ YILDIRIM

Bir taraftan enflasyon diğer tarafta faiz TL’yi köşeye sıkıştırırken, siyasetin söylemleri ve alınan kararlar yabancı parayı her geçen daha değerli hale getirdi. Türkiye’de yüksek kurla birçok alanda maliyetler artarken bundan hiç kuşkusuz direkt olarak otomotiv etkileniyor. İthal ağırlıklı olan sektörde yeni bir otomobil sahibi olmak için A sınıfına bile artık 3 haneli fiyatlar ödemek gerekiyor. Kurdaki sert dalgalanma demode vergi sistemiyle bir araya gelince otomobil uçup gidiyor. Uzun bir süredir sektörün çağrı yaptığı ve bizim de defalarca kaleme getirdiğimiz vergi sisteminin değişmesi konusunda henüz tam bir adım atılmasa da en azından matrah artışı yapıldı.

Böylece vergi dilimi kaynaklı düşüşler gerçekleşince fiyatlar 5 bin ila 57 bin lira arasında geriledi. Şimdilik A düşünen B’ye B düşünen de C’ye bakmaya başladı. Bir üst segmentler ise hala hayal. Bugün bakıldığında en ucuz otomobilin fiyatı ÖTV’deki matrah değişimiyle 159 bin liralardan 154 bin lira seviyesine kadar geriledi. Özellikle yerli modellerin ağırlıkta olduğu sistemde yüzde 50 bareme geri inen modellerde büyük fiyat avantajı oldu. Fakat çip krizi kaynaklı bugün fiyat düşüşü bulunan birçok modelin tedariği sağlanamıyor. Bu yüzden tüketicinin bazı durumlarda sıfır denilen ikinci ellere bile baktığı oluyor. Burada da düzenlemeden sonra fiyatlar tüketiciyi şok ediyor. Yeni bir otomobilin daha lansmanı yapılmadan ikinci el araç satış sitelerinde ilanı açılıyor. Bayilerin bile bazen fiyat bilmediği araçlarda tüketici bazı galeri veya araç sahipleriyle pazarlık yapabiliyor.

Matrahlardaki artış sonrasında sıfır aracın stoğunu yapan bazı galeriler liste fiyatlarının oldukça üstünde kaldı. Matrah güncellemesiyle birlikte bayinin 154 bin 600 liraya sattığı Fiat Egea’nın Easy benzinli manuel versiyonu ikinci elde sıfır olarak 175 bin 500 liralık etiket taşıyor. İkinci elde spot yapan fırsatçılar kimi modelde 25 bin lira kimi modelde ise 60 bin liralık etiketle bayiden yüksek kaldı. Fiyatı 265 bin liraya satılan Honda Civic Eco Elegance bile ikinci el satış sitelerinde 340 bin lira seviyelerinden alıcı bekliyor. Böylece ortaya ilginç bir tablo çıkınca, ikinci eller pahalı kaldı.

muhammedi.jpg

‘İNDİRİM VAR AMA ARAÇ YOK’

İkinci el araç pazarı hakkında KARAR Otomotiv’e yorumlarda bulunan Otomerkezi CEO’su Muhammed Ali Karakaş “Bayilerin ÖTV sonrası ortaya çıkan indirimleri hayata geçirmesi bir süreç; fiyat listelerini çıkaracaklar, ellerinde olan otomobilleri değerlendirecekler. Örneğin indirime tabii olan birçok yerli model bayilerde yok; dikkat edilmesi gereken husus bu modellerin bayilerde satışa hazır şekilde olup olmadığı. Spot araç ticareti yapanlar elbette yeni kararla birlikte sıkıntılı bir duruma düşmüş oldu. Ki spotçuluğu hiçbir zaman tavsiye etmedik ve yanında olmadık, aksine her zaman karşısında durmaya devam ediyoruz. Edindiğimiz bilgilere ve gözlemlerimize göre tüketiciler yerli üreticilerin bayilerine hücum etmiş durumda. Araç tedarik durumu ile birlikte satışlar önümüzdeki haftalarda şekillenecektir. İkinci el otomobil pazarında ise 2020-2021 modellerde yüzde 10-12 gibi bir düşüş göreceğimizi tahmin ediyoruz” dedi.

TEDARİK ÇEMBERİNDE MATRAH ARTIŞI

Değişen teknolojiye daha çok entegre olmaya başlayan otomobiller artık, çip tedariklerinden bile etkilenir oldu. Yaşanan çip krizinden sonra birçok fabrika tedarik sürelerini değişti. İç pazarlar için artık istenilen adetleri alamayan birçok distribütör tedarik kaynaklı yok satıyor. Özellikle artan taleple birlikte yok satan bayilerin birçoğunda istenilen versiyonlar bile bulunamıyor. Otomatik talebinin de arttığı görülürken, Türkiye’de üretilen modellerde bile en yakın Eylül 2021 işaret ediliyor. Yapılan matrah artışının bir yandan pazara yarayacağı düşünülürken, aslında en büyük etkiyi enflasyona yapacak. Politika faizinin düşürülmesi eylül için alan açılmaya çalışılırken, enflasyonun hazırlanması bekleniyor. Ayrıca araç tedariğindeki sorunlarla birlikte tüketici istese de otomobile ulaşamayacak. Talep kendi kendine yok olacağından matrah artışı da cari açığa çok yük olmayacak. Fakat, kurdaki ufak hareketlerin bile matrahları kısa sürede eski haline getireceği tartışmalar arasında.

OTOMOTİV ÜRETİMİ YÜZDE 11 ARTTI

Yılın ilk yedi ayında otomotiv üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 11 artarak 705 bin 79 adet, otomobil üretimi yüzde 2 yükselerek 449 bin 550 adet olarak gerçekleşti.

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) verilerine göre, Ocak-Temmuz döneminde, toplam otomotiv üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 11 artarak 705 bin 79 adet, otomobil üretimi de yüzde 2 artarak 449 bin 550 adet olarak gerçekleşti. Traktör üretimiyle birlikte toplam üretim 738 bin 329 adet oldu. Ocak-Temmuz döneminde ticari araç üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 30 artış gösterdi. Ağır ticari araç grubunda üretim yüzde 56 artarken, hafif ticari araç grubunda üretim yüzde 28 arttı. Ağır ticari araç pazarı yüzde 4 oranında azalırken ve hafif ticari araç pazarı ise son on yıllık ortalamanın paralelinde gerçekleşti. Bu dönemde, otomobil satışlarındaki yerli araç payı yüzde 40 olurken, hafif ticari araç pazarında yerli araç payı yüzde 53 olarak gerçekleşti. Ocak-Temmuz döneminde otomotiv ihracatı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre adet bazında yüzde 27 artarak 512 bin 320 adet olarak gerçekleşti. Otomobil ihracatı ise yüzde 3 oranında azalarak 322 bin 874 adet oldu.

100 BİN KİLOMETRE DAYANIKLILIK TESTİNİ EKSİKSİZ TAMAMLADI

Japon otomotiv üreticisi Mazda’yı SUV segmentinde temsil eden CX-5, 100 bin kilometrelik dayanıklık testini başarıyla geçti. Auto Bild dergisine konuk olan model, geniş ve çok yönlü yaşam alanı, üst düzey konfor ile yol tutuş seviyesi ve rafine motor-şanzıman kombinasyonuyla jüri üyelerinin takdirini kazandı. Pürüzsüz çalışma karakterine sahip, yüksek ekonomi kabiliyetiyle dikkat çeken 184 HP gücündeki Skyactiv D 184 motor ve kusursuz uyum gösteren 6 ileri vitesli otomatik şanzımanla dayanıklılık testine tabii olan kompakt SUV modeli, ilk neslinin başarısını taçlandırarak, farklı sınıflardan toplam 68 otomobilin yer aldığı sıralamada, 4’üncü sırayı aldı ve en yüksek seviyedeki “A” notuna layık görüldü. Kokpit, yürüyen aksam, şasi, karoser parçaları, motor, şanzıman ya da direksiyon sisteminde hiçbir problemin not edilmediği ve uzun test sürecinden hiçbir şekilde etkilenmediği belirtilirken, 100 bin kilometre boyunca CX-5 herhangi bir arızayla ya da planlanmamış servis ziyaretiyle karşılaşmadı.

HYUNDAİ TUCSON’A ABD’DEN GÜVENLİK ONAYI

Hyundai Motor Company, ürettiği kaliteli ve aynı zamanda üst düzey güvenlik özelliklerine sahip modelleriyle otomotiv sektöründe dikkat çekmeye devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde Amerikan Karayolu Güvenliği Sigorta Enstitüsü (IIHS) tarafından gerçekleştirilen çarpışma testlerinden en iyi sonucu elde eden 2021 model Hyundai Tucson, güçlendirilmiş platformuyla dikkat çekti. Yapısal olarak oldukça dayanıklı bir otomobil olarak belirlenen Yeni Tucson, testlerde yüksek direnç gösteren gövdesine ek olarak, LED farları ve standart olarak sunulan SmartSense çarpışma önleme sistemleriyle de başarılı oldu.

arababeyaz.jpg

MG MARVEL R ELECTRİC TÜRKİYE’YE GELİYOR

MG, Marvel R Electric ile çıtayı daha da yükseltiyor. Doğan Trend Otomotiv, yeni premium elektrikli SUV modeli Marvel R Electric’i 2022 yılında Türkiye’de satışa sunacak. 357 litrelik kapasiteye sahip olan bagajın hacmi, arka koltukların katlanmasıyla 1.396 litreye kadar arttırılabiliyor. Marvel R Electric’in arkadan itişli versiyonunda, ön kaputunun altında ek 150 litrelik bir bagaj daha yer alıyor. İki farklı çekiş seçeneğiyle sunulan MG Marvel R Electric’in dört tekerden çekişli versiyonunda üç adet elektrik motorundan elde edilen azami 212 kW (288 PS) güç ve 370 kilometre (WLTP) menzil sunuluyor. Arkadan itişli versiyonda ise arka aksta bulunan iki elektrik motoru azami 132 kW (180 PS) güç üretiyor ve 402 kilometrelik bir menzile ulaşıyor. Her iki versiyonda da aracın enerjisi 70 kWsa kapasiteye sahip bir lityum iyon bataryadan elde ediliyor. 0-100 km/s hızlanması 4,9 saniye olan otomobil 200 km/s hıza ulaşabiliyor.

ORTADOĞU’NUN SAHTESİ TÜRKİYE’DE DE SATILIYOR

Türkiye yedek parça sektöründe 50 yılı aşkın süredir faaliyet gösteren Motor AŞİN, sıklıkla gündeme gelen sahte yedek parça konusuyla ilgili aydınlatıcı bilgiler paylaştı. Her ay on binlerce taklit yedek parçanın yakalandığını ifade eden Motor AŞİN Genel Müdürü Saim Aşçı “Dünyada rüştünü ispatlamış markaların onlarca yıl AR-GE ile ürettiği ürünleri, merdiven altı firmalar tarafından birebir aynı kutulamayla taklit edilerek üretiliyor. Sahte parçayı satın alanlar da, üretip satanlar da çoğu kez bu gerçeği bilerek ticaret yapıyor. Ortadoğu, Afrika ve Balkan ülkeleri, ekonomik şartları nedeniyle, yüksek adetli siparişle ülkemizden sahte yedek parça ithal ederken, maalesef bu sahte parçaların bir kısmı da yerel pazar ağına dahil oluyor” açıklamasını yaptı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN