İkinci elde yeni trend bol ekstralı

İkinci elde yeni trend bol ekstralı

Sıfır ikinci el araçlara getirilen fiyat etiketi yasağının etkisi bir gün bile sürmedi. ‘İkinci elde sıfır fiyatın üzerine çıkılamaz’ kararı sonrasında ilan sitelerinde sıfır kilometre 111 bin 111 liralık araç seçenekleri arttı. Şimdi de ‘bol ekstralı’ açıklamasıyla ilanlar açılmaya başlandı. İlanına göre sıfır fiyatın 50 bin lira 100 bin lira hatta 300 bin lira bile üzerine etiketler full+full konseptine dahil edildi.

ALİ YILDIRIM

Son yılların en ilginç dönemlerini geçiren otomotiv sektöründe fiyatlar durulmuyor. Gücü yetmeyenler elindeki araçlara sahip çıkmaya çalışırken, gücü yetenler de elinden geldiğince ikinci el aracını değiştirmek için sıraya giriyor. Son 3 yıllık dönemde sıfır araç satışlarında yaşanan tedarik sorunu 6 ayı geçen sıralara neden oldu. Zaten sorasında fiyatlar sıfırın üzerine çıktı. En son buna önlem almak isteyen hükümet, sıfır fiyatın üzerinde araç satışına yasak getirdi. Ama bunun arkasını dolanmak bile 1 gün sürdü. Önce 111 bin 111 liralık ilanlar açıldı. Şimdi de ‘Bol ekstralı’ ilanlar artmaya başladı.

Kaosun başlangıcına bakıldığında, kur baskısı da devam edince 6 aylık sıra zamlar silsilesini de beraberinde getirdi. Aynı zamanda kur zammı vergiyle de birleşince fiyatlar katlandı. Değersizleşen TL ile birlikte otomobil artık tam bir yatırım modeline dönmüşken sıfır ikinci el araç ilanları bir anda patladı. Tabi sadece patlamakla kalmadı. Alınan sıfır araçlar hemen ikinci el sitelerinde ilana döndü. Hatta satılan sıfır otomobillerin hemen hemen yüzde 10’u direk olarak ilan sitelerine düştü. Tabi etiketler de liste fiyatlarının üzerine çıktı.

10kr04-detay.jpg

Sıfırda 6 ay beklemek istemeyen tüketici ikinci elde 50 bin lira 100 bin lira hatta modeline göre 500 bin lira farkla araçları satın almaya başladı. Hükümet bu konuda tek elin parmaklarını geçmeyen önlemler alsa da bunun etrafından dolanmak 2 gün sürdü. Önce 6 bin 6 ay kilometre şartı getirildi. Ama sadece ticari kurumlara. Bu sırada bireysel satışlar patladı.

10kr04-detay.jpg10kr04-detayyyyyy.jpg

Mevcut durum bir süre daha izlendi. Sonrasında bireysel satışa getirilen sınırlama hatırlatıldı. Ama noterlerde durum değişmedi. En son sıfır fiyatın üzerinde etikete yasak gelince, ilanlardan sıfır atıldı. 111 bin liralık ilanlar arttı ve şimdi de sıfır ikinci eller ‘bol ekstralı’ diye pazarlanmaya başladı. İlanına göre sıfır fiyatın 50 bin lira 100 bin lira hatta 300 bin lira bile üzerine çıkan satışlar full+full konseptine dahil edildi.

10kr04-kutu-cihan8.jpg

Cihan Emre

‘NOTERLER SATIŞI SÖZLÜ BEYANLA YAPIYOR’

Geçtiğimiz yıl ilk kez hayata geçen ve kısa bir süre önce bireysel satıcıları da kapsayacak şekilde uzatılan 6 ay/6 bin kilometre yönetmeliğinde şimdiye kadar uyulmayan hususlara dikkat çeken Pilot Garage Genel Koordinatörü Cihan Emre, “Motorlu Taşıt Yönetmeliği’ne uygun olarak hizmet veren araç satıcıları ve noterler olsa da birçok noter ve satıcı, sadece sözlü beyanla alım satım yapmaya devam etti. Bu durum da aslında tüketicilerin mağdur olmasına, araç fiyatlarının sürekli yükselmesine, haksız kazançlar elde edilmesine sebep oldu. Örneğin satılan araç sıfır kilometre veya 300 bin kilometre, ancak birçok noter, satıcının sözlü olarak beyan ettiği kilometre bilgisini sisteme giriyor. Tüketiciyi mağdur etmeye yönelik durumlarda konu yasal süreçlere taşındığı takdirde, ekspertiz belgesi aranıyor” açıklamasını yaptı.

ALINAN KARARLAR ANLIK ÖNLEM BİLE OLMUYOR

Uygulanan 6 bin kilometre şartı satış sitelerinde 6001 kilometre hamlesiyle delindi. Otomobillerin kilometresi 100’e bile ulaşmamışken, ilanlar resmi sınırın bir tık üstünde açıldı. Bireysel satıcılar içinde yılda 3 araçtan fazla satamaz kuralında sıkı takip başladı. Meğer 1 yılda 3’ten fazla araç satışı yapan bireysel satıcılar da takip edilmemiş. Şimdi de ikinci el satışlarına sıfır fiyatını geçemez şartı geçirildi. Fakat alınan önlemler bir türlü çözüme kavuşmadı. Birçok ilanın fiyatı düşmedi. Hala sıfır fiyatlarından pahalı satılmaya devam etti. Aynı zamanda bazı ilanlardan da sadece birkaç sıfır atıldı. 100 bin liraya sıfır otomobil ilanları bile girildi. Bu nedenle alınan karar yine kısa soluklu bir önlemden öteye geçemedi. En son ise bol ekstra dönemi başladı.

10kr04-kutu-manset.jpg

KDV ARTIŞI SONRASI FİYATLAR YENİDEN GÜNCELLENİYOR

Peugeot Türkiye de mayıs ayında Türkiye’deki en yüksek tarihi aylık satış rakamına ulaştı. Mayıs ayını 9 bin 954 adetlik satış ve yüzde 8,9’luk pazar payıyla kapatan marka, podyumda yerini aldı. Peugeot Türkiye Genel Müdürü Gülin Reyhanoğlu “İlk 5 ayda elde ettiğimiz 34 bin 457 adetlik satışla, 2022 yıl toplamında gerçekleştirdiğimiz 32 bin 666 adetlik satışı geride bıraktık. Markamıza olan ilginin büyüklüğünü gördük ve sene başındaki 57 bin adetlik satış hedefimizi de yükselttik” dedi. Reyhanoğlu, “Mayıs ayında gerçekleştirdiğimiz satış rakamıyla Fransa ve İtalya’nın ardından, dünyada en fazla Peugeot satılan ülke olmayı başardık. İlk 5 aylık dönemde ulaştığımız 19 bin 518 adetlik satış ve yüzde 12,5 payla Türkiye SUV pazarında liderliğimiz devam ediyor” diye konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN