IMF Kasım'da yüksek çıkan enflasyon sonrası uyardı

IMF Kasım'da yüksek çıkan enflasyon sonrası uyardı

TÜİK, Kasım ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yüzde 3,51, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksinin (Yİ-ÜFE) yüzde 9,99 artış gösterdiğini açıkladı. Rakamlardan sonra durum değerlendirmesi yapan IMF, Türkiye'ye yüksek enflasyon uyarısı yaptı.

Enflasyon kasım ayında piyasa beklentilerinin üzerinde artışlar gösterdi. Ulaştırma fiyatlarındaki artış, gıda fiyatlarının yüksek seyrin devam etmesi ve TL’nin devam eden değer kaybının sektörler geneline yayılmış olan gecikmeli etkileri, enflasyonu yükseltici etki yapmaya devam etti.

ARTIŞ AYLIK 3,51 İLE BEKLENTİYİ AŞTI

Tüketici fiyatları kasımda ulaştırma başta olmak üzere, çeşitli mal ve hizmetler ile lokanta ve oteller, gıda ve alkolsüz içecekler gruplarının öncülüğünde aylık yüzde 3,51 ile beklentilerin üzerinde artarken, yıllık enflasyon üç yılın zirvesi olan yüzde 21,31’e ulaştı.

2002'DEN BU YANA EN YÜKSEK SEVİYE

Piyasa beklentileri TÜFE’nin aylık yüzde 3 artacağı, yıllık yüzde 20,71’e yükseleceği yönündeydi. Kasımda üretici fiyatlarında yıllık artış yüzde 54,62 ile 2002’den bu yana en yüksek seviyeye çıkarken, tüketici ve üretici enflasyonu arasındaki fark da rekor kırdı.

IMF'TEN SÜRPRİZ DEĞERLENDİRME

TÜİK'in açıkladığı 3 yılın zirvesine çıkan enflasyonun ardından IMF'den sürpriz değerlendirme geldi. IMF'den yapılan açıklamada, "Türkiye'de artan enflasyona rağmen para politikasının gevşetilmesi, enflasyon beklentilerini daha da bozma riski oluşturmasını bekliyoruz" ifadesi kullanıldı.

IMF açıklamasında ayrıca, eğer enflasyon baskısı artarsa diğer ülkelerin beklenenden daha kısa sürede para politikasını sıkılaştırmaya ihtiyaç duyabileceği vurgulandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN