TÜİK kusura bakmasın zamlar ortada

TÜİK kusura bakmasın zamlar ortada

Milyonlarca çalışanın merakla beklediği asgari ücrette pazarlık sürerken, aralık sonuna kadar sonuca varılması bekleniyor. 2022 yılında uygulanacak asgari ücretin belirleneceği toplantılardan ikincisi Türk-İş ev sahipliğinde yaptı. Türk-İş Başkanı Ergün Atalay “Ülkeyi yönetenler kısa zamanda önümüze makul bir rakam getirirlerse kısa bir zamanda ortaklaşa imzalarız. TÜİK temsilcisi kusura bakmasın. Enflasyon yüzde 21 deniyor ama temel gıdalara gelen zamlar ortada” dedi.

EKONOMİ SERVİSİ

Türkiye’de çalışan nüfusun yarısından fazlasını yakından ilgilendiren asgari ücrette yavaş yavaş sona geliniyor. Milyonlarca çalışanın merakla beklediği asgari ücrette pazarlık sürerken, aralık sonuna kadar sonuca varılması bekleniyor. Özellikle hükümetin yaptığı açıklamalardan sonra ücretlerde yüksek artış beklentisi oluşurken, taraflar görüşmeleri sürdürüyor.

2022 yılında uygulanacak asgari ücretin belirleneceği toplantılardan ikincisi Türk-İş ev sahipliğinde yapılıyor. Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder’in başkanlığındaki toplantıda, işveren heyetini Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), işçi heyetini ise Türk-İş temsil ediyor. Toplantıda kısa bir konuşma yapan Türk-İş Başkanı Ergün Atalay “Ülkeyi yönetenler kısa zamanda önümüze makul bir rakam getirirlerse kısa bir zamanda ortaklaşa imzalarız. Ancak beklentimiz altında bir rakam olursa katılmayacağımızı söyledim. Kamuoyunu fazla meşgul etmenin bir anlamı yok. İnşallah umduğumuz gibi olur” ifadelerini kullandı.

Atalay “TÜİK temsilcisi kusura bakmasın. Enflasyon yüzde 21 deniyor ama temel gıdalara gelen zamlar ortada. Arzumuz önümüze hemen bir rakam gelmesi ve konuyu bağlamamız” dedi. Taraflar üçüncü toplantı için 9 Aralık’ta TİSK’te buluşacak. Yasa gereği asgari ücretin Aralık ayı içinde belirlenmesi gerekiyor. Taraflar bu yıl ay sonuna kalmadan anlaşmaya varmayı planladıklarını duyurmuştu. Doğrudan 7 milyona yakın çalışanı ilgilendiren asgari ücrete ilişkin ilk toplantı 1 Aralık’ta yapılmıştı.

Toplantının ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, “Kısa sürede toplumsal barışa katkı yapan, iş verimini, işe uyumu artıran, yabancılaşma karşıtı bütünleşmeyi sağlayacak bir rakamda buluşacağımızı düşünüyorum” ifadelerini kullanmıştı. Bakan Bilgin, toplantı öncesinde asgari ücret araştırma sonuçlarını da yayımlamıştı. Ankete katılan işverenlerin yüzde 34’ü asgari ücretin ne kadar olması gerektiğine yönelik soruya 3 bin 501 lira ile 3 bin 750 lira arasında cevabını vermişti. İşverenlerin yüzde 19,3’ü 3 bin 251-3 bin 500 lira, yüzde 13,7’si ise 3 bin 751-4 bin lira arasında olması gerektiği yönünde görüş bildirmişti. Ankete katılan çalışanların yüzde 37,3’ü asgari ücretin 3 bin 750-4 bin lira arasında olmasını isterken, yüzde 13’ü ise 4 bin-4 bin 500 lira arasında olması gerektiğini bildirmişti.

‘RAKAM SÖYLEDİK BEKLENTİ YÜKSEK’

Ergün Atalay, resmi olarak bir ücret talebinde bulunmadıklarını ancak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanına “bir rakam” söylediğini açıkladı. Atalay “Makul, beklentileri karşılayan bir teklif bekliyoruz. Arzu etmediğimiz bir rakam gelirse çabuk olmanın da anlamı yok” dedi. Atalay, yolda karşılaştığı herkesin asgari ücrete yönelik yorum yaptığını söyleyerek, toplumdaki beklentinin yükseldiğini anlattı.

‘BÜTÜN ÇALIŞANLAR İÇİN VERGİ DÜZENLEMESİ GEREKİYOR’

Asgari ücretlilerin çalıştığı işyerlerinin yüzde 90’ının 10 ve daha az işçi çalıştırdığını söyleyen Ergün Atalay “Büyük şirketlerin ihracattan dolayı durumlarının iyi olduğunu belirtti. Atalay “Devlet bütün rakamları biliyor, bütün rakamlar elinde. Büyük kuruluşlar ihracat yapıyoruz diyor, iyi para kazandıklarını söylüyorlar. Kar mı ediyorlar, zarar mı ediyorlar rakamları devlet görüyor. Zorda olanlar için bir katkı gerekiyor mu evet. Vergiyle ilgili bir düzenleme de yapılırsa. Zaten bizim de vergiyle derdimiz var. Ocak ayında aldığımız ücret ile Aralık ayında aldığımız ücret farklı. Yüzde 25 vergi geliyor. Sadece asgari ücret değil, bütün çalışanlar için vergi düzenlenmeli. Makul, müspet bir rakam bekliyoruz. Kamuoyunda oluşan rakamlar ortada. İnşallah umduğumuz gibi olur, tabiri caizse gazozun gazı kaçmaz” dedi.

MEMURA ENFLASYON FARKI YENİDEN MASADA

4 milyon memur ve 2 milyondan fazla memur emeklisinin 2022 ve 2023’teki mali ve sosyal haklarını belirleyen 6. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri 23 Ağustos’ta imzalanmıştı. Toplu sözleşmeyle memur ve memur emeklisine 2022’nin ilk yarısı için yüzde 5+ enflasyon farkı, 2022’nin ikinci yarısı için yüzde 7+ enflasyon farkı zam yapılmıştı. 2023’te de yüzde 8+6 zam ve enflasyon farkı oranında artış sağlanacaktı. Ek protokol ile memur maaşlarına sosyal refah amaçlı ilave artış yapılacak. Bakanlıktan yapılan açıklamada, Ağustos’ta imzalanan toplu sözleşme ile memur ve memur emeklilerinin maaşlarına yüzde 30 ile yüzde 35 arasında değişen kümülatif artış oranları ile enflasyon farklarından oluşan zam yapıldığı hatırlatıldı. Açıklamada “4 milyon memur ve 2 milyondan fazla memur emeklisinin 2022 ve 2023’teki mali ve sosyal haklarını belirleyen 6. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinde, kamu görevlileri için önemli kazanımlara imza atıldı. Memur ve memur emeklilerinin maaşlarına yüzde 30 ile yüzde 35 arasında değişen kümülatif artış oranları ile enflasyon farklarından oluşan zam yapıldı. 3600 Ek Gösterge meselesi vaat olmaktan çıkarılarak toplu sözleşme maddesi haline getirildi” denildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN