İmtiyazlı patronluğa son

İmtiyazlı patronluğa son

Gazetemizin ekonomi yazarı İbrahim Kahveci’nin ‘5 yıl zarar eden halka açık ortaklıklarda imtiyazlar kaldırılmalı’ çağrısı sonrası Sermaye Piyasası Kurulu düğmeye bastı. Söz konusu imtiyazları kaldıracaklarını açıklayan SPK, konuya ilişkin usul ve esasları da belirledi. Buna göre halka açık ortaklık, statünün kazanıldığı yıldan sonra başlayan ilk yıllık hesap dönemi itibarıyla hesaplanacak.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), yeni tebliğini yayınladı. Daha önce de Karar Gazetesi Ekonomi yazarı İbrahim Kahveci’nin çağrıda bulunduğu üzere SPK, faaliyetlerinin makul ve zorunlu kıldığı haller saklı kalmak kaydıyla, mevzuata uygun olarak hazırlanmış finansal tablolarına göre üst üste 5 yıl dönem zararı eden halka açık ortaklıklarda, oy hakkına ve yönetim kurulunda temsil edilmeye ilişkin imtiyazlar Kurul kararıyla kalkacak. Söz konusu 5 yıllık süre, halka açık ortaklık statüsünün kazanıldığı yıldan sonra başlayan ilk yıllık hesap dönemi itibarıyla hesaplanacak.  

İbrahim Kahveci’nin köşe yazısında ele aldığı konu ise şöyle idi: ‘Borsa’da o kadar çok şirket var ki. Yüzde 5-10 imtiyazlı hisse ile yönetimi elinde bulundur ama geri kalan hisseleri Borsa’da sat ve bedelli sermaye artırımları ile sürekli para topla... SPK ve BİST bir düzenleme yapabilir: Halka açıklık oranı yüzde 50’nin üzerine çıkıyorsa imtiyazlı hisselerin imtiyazı kaldırılır. Böylece imtiyazlı hisseler eliyle para toplamanın ve küçük yatırımcıyı boğmanın önüne geçilebilir. Halen yüzde 50 üzerinde halka açık ve imtiyazlı olan şirketlere de 1- ya geri hisse toplama, 2- ya da imtiyazları kaldırma gibi bir öneri getirilebilir. Elbette bu durumun bazı istisnaları da olabilir. Ama ana felsefe olarak küçük yatırımcıyı koruyucu çok basit önlemlerle borsada güvenilirlik sağlanabilir. Aksi halde piyasa düzenleme denetleme sistemi, sektöre yönelik haberlerin komisyon oranına göre şekillenmesi ile sağlanır.’ 

Öte yandan Kahveci’nin bu yazısı üzerine tebliğ detayları söyle verildi: Tebliğde, “finansal tablolara ilişkin esaslar”, “faaliyetlerin makul ve zorunlu kıldığı haller nedeniyle muafiyet”, “esas sözleşmenin değiştirilmesi” ve “pay alım teklifinde bulunma yükümlülüğünün doğmadığı hal” ve “kurulca yapılacak bildirimler”, “sorumluluk” başlıkları altında maddeler belirlendi.

20-01/11/drgf.png
İbrahim Kahveci 25 Aralık 2019'da konuyu köşesine taşımıştı

İSTİSNA BÖLÜMÜ DE DİKKATE ALINDI

İbrahim Kahveci’nin bahsettiği ‘Elbette bu durumun bazı istisnaları da olabilir’ bölümü üzerine, ‘istisna’ başlığı altındaki maddelere göre, oy hakkına ve/veya yönetim kurulunda temsil edilmeye ilişkin imtiyaz veren payların kamu kurum ve kuruluşlarına ait olması halinde tebliğ hükümleri uygulanmayacak. Öte yandan oy hakkına ve/veya yönetim kurulunda temsil edilmeye ilişkin imtiyazlı payların bir kısmının kamu kurum ve kuruluşlarına, bir kısmının ise diğer kişilere ait olması durumunda, kamu kurum ve kuruluşlarına ait olan imtiyazlı paylar dışında kalan diğer imtiyazlı payların imtiyazları kurul kararı ile kaldırılacak. Geçiş sürecinin belirlendiği maddeler kapsamında ise, halka açık olan ortaklıklar için 5 yıllık sürenin hesaplanmasına; hesap dönemi takvim yılı olan halka açık ortaklıklar için 31 Aralık 2013’te sona eren hesap dönemi, özel hesap dönemine sahip olan halka açık ortaklıklar için 2014 içinde sona eren yıllık özel hesap dönemi itibarıyla başlanacak.

 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN