İş dünyasının 'dolar' isyanı: Rekabet edemiyoruz

İş dünyasının 'dolar' isyanı: Rekabet edemiyoruz

Türkiye'nin en fazla ihracat gerçekleştiren ikinci sektörü olan kimya sektörü, 2024 yılında 35 milyar dolarlık ihracat hedefliyor. Ancak, bu hedefe ulaşmak için döviz kurlarının seyri büyük önem taşıyor. İKMİB (İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği) Başkanı Adil Pelister "Kur nedeniyle yurt dışında rekabetçi fiyat vermekte zorlanıyoruz. En azından AB’deki gibi 3 aya çekilmesi KOBİ’lerin sermayesini kuvvetlendirecektir" dedi.

Dolar dün itibariyle 30 TL'yi geçti. Bu sabah saat 10:24 itibariyle ise 30,09'da seyrediyor. Dolardaki artış kimya sektörünü de etkiledi. Kimya sektörü, hammadde ve yarı mamullerinin büyük bir kısmını yurt dışından ithal ediyor. Bu nedenle, döviz kurlarındaki dalgalanmalar sektörü doğduran etkiliyor.

İKMİB Başkanı Adil Pelister, dövizin enflasyona paralel olarak artmasının sektör için önemli olduğunu ifade etti. Dünya'dan Hamide Hangül'ün haberine göre, Pelister, "Dövizin enflasyona paralel olarak artması, bizim rekabetçi fiyat vermemizin devamını sağlayacak" dedi.

'REKABETÇİ FİYAT VERMEKTE ZORLANIYORUZ'

Pelister "Kimya sektörü olarak, yüzde 70-90 oranında yurt dışına bağımlılığımız var. O nedenle döviz kurları çok önemli. Dövizin enflasyona paralel olarak artması, bizim rekabetçi fiyat vermemizin devamını sağlayacak. Biz şu anda yurt dışında ihracatçılar olarak rekabetçi fiyat vermekte zorlanıyoruz. Döviz kurlarının kabul edilebilir bir oranda artması, iniş- çıkışlarının aşırı ralli yapar gibi değil, normal kabul edilebilir oranda olması sektörlerin önünü açacak" diye konuştu.

Yurt içinde vadeleri dizginlemek gerektiğini söyleyen Pelister, “Bize göre toptan satış vadeleri, aynı AB’de, Fransa’da, Almanya’da olduğu gibi 3 ayla sınırlandırılması doğru olur. Bazı sektörlerde bir yıla uzuyor. Bu da enflasyona sebebiyet veriyor, kademeli olarak aşağıya çekilmesi, KOBİ’lerin sermaye yapılarını kuvvetlendirecektir” ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN