İstanbul'da ev almak artık hayal! İlçe ilçe fiyatları görünce dehşete düşeceksiniz: En ucuz yerler artık servet!

İstanbul'da ev almak artık hayal! İlçe ilçe fiyatları görünce dehşete düşeceksiniz: En ucuz yerler artık servet!

Satılık ev fiyatları yüzde 132 arttı! Geçen yıl Şubat ayında Türkiye genelinde 924 bin TL olan ortalama satılık ev fiyatı bu yıl 2 milyon 146 bin TL'yi geçti. Özellikle İstanbul'da bu oran daha da yükseliyor. İstanbul genelinde ev fiyatları deyim yerindeyse "uçmuş durumda". İşte detaylar...

Emlak fiyatlarında görülen fahiş yükselişler sık sık gündem konusu oluyor. Her geçen gün yükselen fiyatların son bir yıl içinde geldiği nokta ise dudak uçuklatıyor.

SON AYLARDA YÜKSELİŞ ARTTI

Milliyet'ten Duygu Erdoğan'ın haberine göre; bu ilanları yapay zeka ile ele alan Endeksa verileri, iki senedir yaşanan satılık konut fiyatlarındaki yükselişlerin, son aylarda ivme kazanarak sürdüğünü ortaya koyuyor. Yılın ilk 2 ayındaki ortalama fiyat artışı ise 350 bin TL'yi aşıyor.

DEPREMİN DE ETKİSİ VAR

Deprem bölgelerinde yaşayanların oluşturduğu satılık ev talepleri ve riskli kentlerdeki insanların taşınma hareketlerinin bu hızlı yükselişi etkilediği tahmin ediliyor.

Satılık ev fiyatlarının yükselişinde büyükşehirlerin etkisi daha fazla olsa da artışlar Türkiye'nin geneline yayılmış durumda.

cenhgelkoy-ata2-konutlar.jpg

İSTANBUL'A YAKIN İLLER DE LİSTEYE GİRDİ

Genel olarak aylık ve yıllık karşılaştırmalarda son iki senedir İstanbul, Mersin, Antalya ve Muğla illerinde yüksek fiyat artışlarının olduğu görülse de son dönemde bu şehirlere Kocaeli, Tekirdağ ve Yalova'nın da dahil olduğu görülüyor.

EYT’lilerin talebi sonrasında depremin de etkisiyle son birkaç aydır bu şehirlerin de listeye dahil olduğu düşünülüyor. İstanbul yakınında olmaları sebebiyle bu şehirler hem ulaşımı kolay, hem de daha düşük katlı yerleşim arayanlarıntercihi oluyor. Bu talep doğrultusunda da fiyat yükselişleri kaçınılmaz oluyor.

satilik.jpg

TÜRKİYE GENELİNDE YÜZDE 132'NİN ÜZERİNDE ARTIŞ

Türkiye genelinde Şubat 2022’de ortalama satılık konut fiyatı 924 bin TL iken, Şubat 2023’te bu ortalama 2 milyon 146 bin TL'yi geçti. Bu artışla Türkiye genelinde satılık ev fiyatı ortalaması yüzde 132'nin üzerinde artmış oldu.

evler.jpg

İSTANBUL'DA ORTALAMA BİR EV FİYATI 3 MİLYON TL!

İstanbul özelinde ise Şubat 2022’de satılık konut ilanlarının ortalaması 1 milyon 302 bin lira iken, Şubat 2023’te 3 milyon 105 bin TL'yi geçti. Buna göre İstanbul’da ev fiyatlarında 1 yıllık fiyat artışı yüzde 138 şeklinde gerçekleşti.

ev-fiyatlari-istanbul.jpg

EV ALMAK DAHA KARLI BİR YATIRIM OLDU

Satılık konutlardaki değer artışı, bu konutlar için ödenen bedelin geri dönüş hesabının da kısalmasına neden oldu. Son iki aylık rakamlar, bu geri dönüş vadesinin kısaldığını gösteriyor.

2022 Aralık'ta Türkiye genelinde ortalama konut fiyatı 1 milyon 797 TL sınırlarında yer alıyordu. Konut yatırımının geri dönüş süresi ise 19 sene olarak hesaplanıyordu.

Şubat 2023 itibarıyla Türkiye genelinde ortalama konut fiyatı 2 milyon 146 bin TL'yi aşarken, yatırımının geri dönüş süresi ise iki ayda üç yıl kısalarak 16 sene oldu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN