JPMorgan Türkiye tahminini tarih vererek revize etti: Yeni bir faiz artırımı geliyor

JPMorgan Türkiye tahminini tarih vererek revize etti: Yeni bir faiz artırımı geliyor

Türkiye'de enflasyon beklenenden yüksek geldi. JPMorggan, Türk ekonomisine ilişkin faiz beklentisini revize etti. Nisan ayını işaret eden JPMorgan, Merkez Bankası toplantısında faiz artırımı olacağını açıkladı.

ABD'nin en büyük bankalarından JPMorgan, Nisan ayında Merkez Bankası toplantısında 500 baz puanlık bir faiz artırımı bekliyor. Faiz oranı yüzde 50'ye çıkacak.

ABD yatırım bankası Türkiye'nin en son yüzde 45'e yükselttiği faiz artırımının artık sonuna gelindiği görüşündeydi. Bu görüş, yüksek enflasyon verileriyle değişti.

JPMorgan'ın araştırmasına, "Manşet TÜFE enflasyonu Şubat ayında aylık yüzde 4,5 ile bizim beklentimiz olan yüzde 4,2'nin ve piyasa konsensüsü olan yüzde 3,8'in çok üzerinde gerçekleşti," notunu da düştü.Bu nedenle yılsonu politika faizi tahminini yüzde 45'te tutuyor.

ŞUBAT ENFLASYON VERİLERİ NE OLDU?

Şubat ayı enflasyon rakamları belli oldu. Enflasyon şubat ayında aylık bazda yüzde 4,53 yükseliş kaydetti. Enflasyon yıllık bazda ise 67,57'ye yükseldi.

FAİZ ARTIRIMI NEDEN YAPILIYOR?

Faiz artırımı ile enflasyonun yükselişi durdurulur. Faiz artınca piyasadaki talep azalır, bu da harcamaları düşürür. Meclisin bankalardan para talep etmesi ile yüksek faiz devreye girer, bankalar ise daha çok para toplamak için müşterilerin daha çok para yatırması için faiz yükseltir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN