Karaismailoğlu'ndan araç garantisi tartışmalarına ilginç yanıt: Kesinlikle hesap hatası yok

Yap-işlet-devret modelinde devletin kasasından kuruş çıkmadığını, aksine gelir getirdiğini belirten Bakan Karaismailoğlu, Çanakkale Köprüsü için '45 bin araçlık garanti veriliyor, 6 bin araç geçiyor, burada bir hesap hatası yok mu?' sorusuna ''Kesinlikle yok. Bu matematiktir. 12 yıllık işletme süresi var. İşletmesinin 5. yılına gelince artacak. 45 binin üstüne geçtiği zaman devletin para ödemediği gibi gelir akışı gelmeye başlayacak'' cevabını verdi.

18 Mart'ta açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan 1915 Çanakkale Köprüsü'nün geçiş ücreti tartışması sürerken Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu'nun konuyla ilgili son açıklaması yine şaşırttı.

Erdoğan'ın geçiş ücretini '200 liracık' olarak ifade etmesi tartışmalara neden olurken Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu'nun geçiş ücretleri hakkındaki, "Geçiş fiyatlarında garanti ettiğimiz rakam var biz o rakamı vatandaşımıza yansıtmıyoruz. Çanakkale Köprüsü'ne 200 lira diyorlar. Feribot ortalama 120 lira. Saatler süren bir yolculuğu 6 dakikaya düşürüyorsunuz onun karşılığında da 200 lira alıyorsunuz" çıkışı dikkat çekmişti.

SADECE 6 BİN ARAÇ GEÇTİ

Köprünün açılışından 10 gün sonra, İstanbul Bosphorus Otel’de gerçekleştirilen toplantıda konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, 45 bin araç geçiş garantisi verilen 1915 Çanakkale Köprüsü'nden 6 bin aracın geçtiğini açıklaması tartışmalara neden olmuştu.

'KESİNLİKLE HESAP HATASI YOK, BU MATEMATİKTİR'

Habertürk TV'de Kübra Par'ın Açık ve Net programında soruları yanıtlayan Bakan Karaismailoğlu, 45 bin araç geçiş garantisi verilen ancak 6 bin araç geçen 1915 Çanakkale Köprüsü'ne ilişkin, 'Burada bir hesap hatası yok mu?' sorusuna ''Kesinlikle yok. Bu matematiktir. 12 yıllık işletme süresi var. İşletmesinin 4. 5 yılına gelince artacak. 45 binin üstüne geçtiği zaman devletin para ödemediği gibi gelir akışı gelmeye başlayacak'' yanıtını verdi.

Yap-işlet-devret modelinde ise devletin kasasından kuruş çıkmadığını tam tersine hazineyi doldurduğunu ileri süren Bakan Karaismailoğlu, "Bunlar kamu bütçesinden de yapabilirdi. Ama o zaman Anadolu'da yapılan pek çok projeyi yapmayacaktınız. 1. Boğaziçi Köprüsü'ne yapıldığından Anadolu'da birçok yatırım yapılamamıştı" dedi.