Katar’la swap anlaşması uzatıldı

Katar’la swap anlaşması uzatıldı

Türkiye ve Katar, merkez bankaları arasındaki swap anlaşmasının süresini uzattı. Katar ve Türkiye aralarındaki swap imkanının büyüklüğünü geçen yıl 5 milyar dolardan 15 milyar dolara çıkarmıştı.

Katar Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında “(İki ülkenin) Merkez Bankası (MB) ve Katar Merkez Bankası arasındaki TL-Katar riyali takas anlaşmasının uzatılması ve tadil edilmesi mutabakatının imzalanmasını memnuniyetle karşıladığı” ifade edildi.

Katar ve Türkiye aralarındaki swap imkanının büyüklüğünü geçen yıl 5 milyar dolardan 15 milyar dolara çıkarmıştı.

Swap anlaşmasında, iki taraf arasında, belirlenen tutarda bir para başka bir para ile değiştiriliyor. Değiştirilen ana paralar belirli bir süre sonunda geri veriliyor. Bu durumda MB’nin döviz rezervi kağıt üstünde artmış olsa da bu net rezerve yansımıyor.

Çin’le de 6 milyar dolarlık swap anlaşması bulunan Türkiye, BAE ve Güney Kore’yle de bu konuda görüşmeler yürütüyor.

Swap, MB’nin döviz rezervlerinde önemli bir yer tutuyor, toplam swap miktarı çıkarıldığında rezerv eksiye düşüyor.

Merkez Bankası'nın açıkladığı verilere brüt döviz rezervleri 126 milyar dolar, ancak swaplar (ödünç alınan para) çıkarıldığında net rezerv eksi 36 milyar dolar.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN