Kerim Rota: Bu hafta bankalar kredi faizlerini yüzde 28-30'a yükseltecek

Kerim Rota: Bu hafta bankalar kredi faizlerini yüzde 28-30'a yükseltecek

Merkez Bankası'nın faizi düşürmesi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faiz karşıtı söylemlerinin ardından döviz kurundaki yükseliş Merkez Bankası'nın müdahalelerine rağmen durdurulamıyor. Dolar/TL, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dün akşamki 'Benden faizleri düşürmek dışında başka bir şey beklemeyin' açıklamasının ardından yeni güne rekorla başladı. Gelecek Partisi Ekonomi Politikaları Başkanı ve eski bankacı Kerim Rota, "Bu hafta bankalar kredi faizlerini yüzde 28-30'a yükseltecekler" iddiasında bulundu.

Geçtiğimiz hafta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) 100 baz puanlık faiz indiriminin ardından kurda yukarı yönlü bir hareket izlenmiş ve 17,14 ile rekor seviye kaydedilmişti. Rekor seviyenin ardından TCMB'nin beşinci müdahalesi gerçekleşmiş ve kur haftayı 16,40 seviyelerinden kapatmıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dün akşam para politikalarından finansal piyasalardaki kontrollü kambiyo rejimi ve olağanüstü hal iddialarına çok sayıda başlık hakkında açıklamalarda bulundu. Faiz indirimleri konusunda “Benden başka bir şey beklemeyin” diyen Erdoğan, “Bir Müslüman olarak naslar neyi gerektiriyorsa onu yapmaya devam edeceğini” vurguladı.

Erdoğan'ın düşük faiz söylemlerinin ardından dolar ve euro yeni haftaya rekorla başladı. Dolar/TL ilk işlemlerde günlük yüzde 7'i aşan yükselişle 17,62'nin üzerini gördü. Euro/TL de 19,84'lere kadar tırmandı.

Faiz kararı ve piyasalardaki dalgalanmaların ardından önceki gün ekonomist Mahfi Eğilmez, iktidarın uyguladığı yeni ekonomi modelin istenilenin aksine bir faciaya yol açtığını belirterek, politika faizinin indirilmesinin tahvil faizlerini yükselttiğini söylemişti.

'BU HAFTA BANKALAR KREDİ FAİZLERİNİ YÜZDE 30'A YÜKSELTECEK'

Gelecek Partisi Ekonomi Politikaları Başkanı ve eski bankacı Kerim Rota, ekonomideki bu gelişmelerin ışığında bir iddiada bulundu. Hafta içerisinde bankaların kredi faizlerini yüzde 28 ila 30'a yükselteceğini öne süren Rota şu ifadelere yer verdi:

"Bu hafta bankalar kredi faizlerini %28-%30'a yükseltecekler. Bu hafta bankalar kredi faizlerini %28-%30'a yükseltecekler. Mevduat faizleri ise %18-%19 olacak. Hazine tahvil faizleri %22-24'de. TCMB ise %14'e yakın faizle bankalara 1.1 Trilyon borç verecek. Bu TL kredilerin %40'ı. Bu ticari zekâyı kimden aldılar acaba?''

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN