KOSGEB destekleri nelerdir? KOSGEB destekleri nasıl alınır, şartlar neler? KOSGEB destek rehberi 2022

KOSGEB destekleri nelerdir? KOSGEB destekleri nasıl alınır, şartlar neler? KOSGEB destek rehberi 2022

KOSGEB, şüphesiz Türkiye'deki yeni yatırımcıların en büyük destekçisidir. Ne yazık ki birçok yatırımcı veya girişimci bu kurumu tam olarak bilmiyor ve internet dünyasında bu kurumdan nasıl destek alınacağına dair araştırıyor. KOSGEB hakkında tüm merak edilenlere haberimizden ulaşabilirsiniz…

Küçük ölçekte bile kendi işinizi kurmak birçok kişinin hayalidir. Rekabetin çetin, çalışma koşullarının çetin olduğu ve yeni ve yaratıcı işler için sermaye bulmanın çok zor olduğu bir ortamda, ortalama bir işçinin hayallerini gerçekleştirme şansı çok azdır. Bu, kişisel tasarrufların ve çabaların çoğu zaman yeterli olmadığı bir durumdur. Bu durumlarda, çalışan pozisyonundan ayrılmak ve sonunda kendi patronu olmak isteyen küçük işletme sahipleri KOSGEB aracılığıyla istediğini elde edebiliyor.

KOSGEB NE İŞE YARAR?

Özellikle yüksek faiz oranları sonucunda bankalardan alınan krediler ne yazık ki firmaların kısa sürede iflas etmesine neden olabilmektedir. Çünkü bir şirketin kendini kurması ve para kazanması için en az bir yıla ihtiyacı var.

Süreçte yüksek faizli borçla boğuşan işletme sahipleri, toparlanma şanslarını kaybediyor. Bu durumlarda, genellikle geride kalan, hüsrana uğramış bir küçük işletme sahibi ve kırık bir kalptir. Bu noktada küçük işletmelerin adeta kurtarıcısı olan KOSGEB'e özel bir kilit açılması gerekiyor. Girişimciliği harekete geçirmek, yaratıcı iş fikirlerine olanak sağlamak ve ülke ekonomisine katkı sağlamak amacıyla oluşturulan KOSGEB, kurulduğu günden bu yana on binlerce kişinin hayallerini gerçekleştirmeyi başarmıştır.

KOSGEB, resmi internet sitesinde hibe ve kredilerin tüm kriterlerini, kime ve nasıl verdiğini yayınladı. Belli dönemlerde bu kriterlerde ufak değişiklikler olsa da genel olarak aynı düzeyde oldukları söylenebilir. KOSGEB kredisi alabilmek için öncelikle TC vatandaşlığı ve 18 yaşını doldurmuş olmak şartı aranmaktadır.

Yasadışı suç örgütü üyeleri, diğer tüm şartları sağlasalar dahi bu yardımlardan yararlanamazlar. Eğitimi tamamlayanların bir şekilde kendi şirketlerini kurmaları gerekiyor. Adını KOSGEB'in geniş veri tabanına kayıt ettirmelidir. Son bölümde ise KOSGEB'e gönderilmek üzere iş planı ve programı içeren etkin bir proje dosyası hazırlanmalıdır. Memurlar herhangi bir işle uğraşamayacakları için bu özel krediden yararlanma şansları yoktur. Çalışan başvuruyu yaptıktan hemen sonra istifa ettiyse, KOSGEB hibesi almaya hak kazanabilirsiniz.

KOSGEB NEDİR?

KOSGEB, 1990 yılından bu yana küçük işletmelere hizmet veren devlet destekli bir kuruluş olmasına rağmen, şu anda bu sektörde çok fazla bilgi kirliliği var. KOSGEB olarak kısaltılan kuruluşun tam adı Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı olarak ifade edilebilir. Şirkette başarı, her şeyden önce yaratıcı ve kesin fikirler, iyi düşünülmüş ayrıntılar ve teknik beceriler gerektirir. Ancak bu işi yürütmek için yeterli sermayeniz yoksa bu özelliklerin hiçbir değeri yoktur. Sermaye, büyük veya küçük tüm girişimcilerin bir iş kurması için gerekli bir koşuldur.

KOSGEB buraya gelen bir aracı kurumdur. Sağladığı kolaylık ve teşvik ile işletmecileri motive eder ve finansal olarak destekler. KOSGEB elbette kendisiyle iletişime geçen küçük veya orta ölçekli işletmelere finansal destek sağlamıyor. Bu alandaki yüksek talebe rağmen, desteği hak eden kişi sayısı sınırlıdır. KOSGEB kriterlerini karşılıyorsanız bu hibeyi almanız gerçekten şaşırtıcı değil. En önemli şey iyi planlanmış bir proje ile başvurmak ve sürecin tüm aşamalarında kararlı olmaktır. KOSGEB, temelde KOBİ'ler arasındaki rekabeti artırmayı hedefliyor.

Bugünden itibaren KOSGEB üzerinden destek alabilmek için firma sahibi olmanız gerekmektedir. Yani sembolik olarak da olsa kendi şirketinizi açmanız ve resmi olarak o şirket üzerinden başvuru yapmanız gerekiyor. Şirkete resmi olarak kayıt yaptırmadan KOSGEB desteği alma imkanınız yoktur. KOSGEB, hem erkek hem de kadın girişimcilere burs vermektedir. Destek sağlamanın yanı sıra kredi desteği gibi cazip bir alternatif de sunuyor.

KOSGEB'E BAŞVURMA VE KREDİ ÇEKME ŞARTLARI NELERDİR?

KOSGEB, 2018'den beri destek ve yardım şartlarını güncelledi. Şart ve koşullarına resmi web sitesinden ulaşılabilir. Maalesef KOSGEB'in kapısı herkese açık değil. Yani çekici olsa da zor şartlarla karşı karşıyayız. Bazıları basit bir proje ile KOSGEB üzerinden destek almanın çok kolay olduğuna inanıyor; Ancak, kurumun konuyu araştırdığını belirtmek gerekir. Bu terimleri detaylı bir şekilde araştırmadan ve analiz etmeden alana girmeyin, zamanınızı ve enerjinizi boşa harcamış olursunuz.

Öncelikle KOSGEB'in bağımsız bir banka olmadığını, sadece bankalar aracılığıyla destek sağladığını hatırlatırız. Bankaların size verdiği kredilerin faiz kısmından devlet sorumludur. Öte yandan size verilen karşılıksız hibeler tamamen devlet tarafından karşılanmaktadır. KOSGEB'den faydalanmak için 32 saatlik eğitime katılmanız gerekmektedir. Bu kurslar tüm illerimizde mevcuttur ve yılda 4 kez verilmektedir. Bu kurslar aynı anda açılmaz, tüm illerin KOSGEB ders saatleri farklı zamanlarda açılabilir. Web sitesi bildirimleri ve bildirimleri aracılığıyla kolayca takip edebilirsiniz. Kursu bir şekilde başarıyla tamamlayan adaylar burs programlarına dahil edilecektir. Bu nokta çok kritik bir adımdır.

Yaklaşık 30 sayfalık kapsamlı ve etkili bir proje dosyası hazırlamanız gerekmektedir. Bu noktada diğer çalışanların da dahil olduğu üretim bazlı projelerle daha olumlu sonuçlara ulaşıldığı söylenebilir. Son dönemde genç girişimcilerin ve ev hanımlarının projelerine daha olumlu bakılıyor. Destek başvurusu yaptıktan sonra kendi şirketinizi açmanız ve KOBİ beyannamesini doldurmanız gerekmektedir. Öte yandan, kendinizi sistem veritabanına kaydetmeniz gerekir.

KOSGEB'İN GİRİŞİMCİLİK KURSUNA KATILMAK ZORUNDA MIYIM?

Girişimci destek programı eğitimini başarıyla tamamlayan aday sertifika almaya hak kazanıyor. Hükümet tarafından onaylanması halinde girişimciler 90 gün içinde işletmelerini açabilmektedir. İşletme sertifikası, kredi ve hibe almak için ön koşullardan biridir. Vakıflar ve üniversiteler de talep edilen işletme belgesini düzenleyebilir. Daha önce bu dersler 72 saat iken, son yönetmelikle ders süresi 32 saate düşürülmüştür. Kursun kendisi 4 ana modülden oluşmaktadır.

 GİRİŞİMCİLİK KURSUNA NASIL BAŞVURULUR?

Yukarıda da bahsedildiği gibi eğitim, KOSGEB aracılığıyla destek alabilmeniz için geçmeniz gereken bir süreçtir. KOSGEB bunu bir formalite veya rutin bir prosedür olarak tanımlamamaktadır. Bu nedenle, onu gerekli ve önemli bir araç olarak görüyor. Üniversite bünyesinde girişimcilik eğitimi aldıysanız, eğitim kurumu bunu kabul edebilir; Ancak hayatınızda daha önce böyle bir eğitim almadıysanız, KOSGEB kapsamındaki bir girişimcilik kursuna katılmalısınız. Girişimcilik kursunun her ilde farklı günlerde yapıldığını belirtmiştik. Bu tarihleri kurumun web sitesinden takip edebilirsiniz. Eğitim talebinin yüksek olması nedeniyle mülakatlar yapılacaktır. Kurs toplam 4 gün sürer ve katılım zorunludur. Bir sonraki aşamaya geçmek için 4 gün boyunca derslere katılmak çok önemlidir.

KOSGEB’E NASIL BAŞVURABİLİRİM?

KOSGEB başvuru süreçleri biraz uzun ve karmaşık olabiliyor. Gerekli desteği alabilmek için tüm aşamaların başarıyla tamamlanması gerekir. Hayatınızda ilk kez KOSGEB üzerinden destek alacaksanız, öncelikle KOSGEB'in resmi web sitesine gitmeniz ve giriş sekmesine tıklamanız gerekmektedir. Zaten kayıtlıysanız, bu alana kullanıcı adınızı ve şifrenizi girin ve mevcut durumunuzu kontrol edin. Ancak ilk kez başvuruyorsanız, sol üst köşedeki İlk Kez Başvuru sekmesine tıklamanız gerekecektir. Burada iki seçenek var: yeni girişimci ve işletme geliri. Veritabanına ilk kez kayıt olduğunuz için Yeni Girişimci Kaydı bölümüne tıklamanız gerekmektedir.

Burada onlarca soru görebilirsiniz. İstisnasız tüm verilerinizi sisteme girmelisiniz. Kullanıcı adınız ve şifreniz hemen e-posta adresinize gönderilecektir. Bir süre sonra KOSGEB yetkilileri ön başvurunuzu değerlendirecektir. Herhangi bir boşluk olmaması durumunda bir KOSGEB uzmanı talebinizi teyit edecektir. Bu onay sürecinden önce bizzat KOSGEB binasına gitmenize gerek yoktur. Onaydan sonra başvuru formunu ve gerekli belgeleri imzanız ile KOSGEB hizmet binasına götürüyorsunuz. Bu şekilde şirketinizi resmi olarak tescil ettirme hakkınız vardır.

KOSGEB DESTEKLERİ NELERDİR? HANGİ SEKTÖRLER VE KİŞİLER DESTEKLENMEKTEDİR?

KOSGEB'de tek bir standart destek formu olmayıp toplam 12 ayrı destek formu bulunmaktadır. Koşulları ve kapsamı değişebilir. Bu desteklerden en popüler olanları bu başlık altında tartışılmaktadır. Yeni Girişimci Desteği, bilinen ve talep edilen tüm desteklerin ilkidir.

Diğer destek biçimleri arasında Genel Destek Programı, İşbirliği Güç Birliği Destek Programı, Kobi Destek Programı, AR-GE İnovasyon Desteği bulunmaktadır. Şirketiniz için en uygun destek şekliyle ilgilenmeli ve koşullarını ayrıntılı olarak öğrenmelisiniz.

KOSGEB tarafından desteklenen sektörler arasında madencilik, imalat, inşaat, enerji dağıtımı, konut, telekomünikasyon, kültürel ve sanatsal içerik, spor, perakende, ulaşım ve depolama yer almaktadır.

EN GÜNCEL KOSGEB DESTEKLERİNİ NEREDEN TAKİP EDEBİLİRİM?

KOSGEB resmi sayfası, her gün on binlerce trafik alan çok popüler bir web sitesidir. Birçok girişimci, yıl boyunca reklamları kontrol etmek veya başvurularını göndermek için siteyi ziyaret edebilir. KOSGEB hibelerinden haberdar olmak için KOSGEB resmi web sitesini de tercih edebilirsiniz. Bazı haber siteleri ve portallar da web sitelerinde KOSGEB destek bildirimlerini sık sık güncellemektedir.

KOSGEB GİRİŞİMCİLİK DESTEKLERİ NEDİR?

Orta ve küçük işletmelerin en yakın dostu KOSGEB, her yıl kademeli olarak hibe ve kredi faiz oranlarını artırıyor. Girişimcilik desteği, 2018 yılından bu yana başvuru rekoru kıran hibelerden biri. Bu tür destekler için geri dönülmez 50 bin Türk Lirası hibe almak mümkündür. Gençlerin ve ev hanımlarının yoğun ilgi gösterdiği bu tür desteklerden çok yaratıcı ve yenilikçi projeler doğuyor. Ayrıca KOSGEB, bu destek kapsamında destek dışında 100 bin Türk lirası tutarında kredi de sunmaktadır. Son 1 yıl içinde işyeri açmamış veya kapatmamış ve 18 yaşını doldurmuş her Türk vatandaşı sübvansiyona yardıma başvurabilir. Özellikle, hayatlarında ilk kez kendi işini kuran kişilere fırsat verilmektedir.

Ücretsiz girişimcilik temel kursunun ardından online olarak İŞKUR ile iletişime geçmeli ve gerekli bildirimleri yapmalısınız. Başvurunuzun kabul edilmesi durumunda KOSGEB yönetimi sizi bağlı olduğunuz eğitim kurumuna davet edecektir. Bu aşamada küçük görüşme süreçleriyle de karşılaşabilirsiniz. İşe sermaye ile başlanmalı ve giderler de aynı şekilde düzenlenmelidir. KOSGEB, iş planınızı onaylarsa gerekli ödemeleri yapacaktır. Bu ödemeler, doğrulama işleminden sonra çok kısa bir süre içinde hesabınıza yansıtılacaktır.

KOSGEB GİRİŞİMCİ DESTEĞİ ALMAK İÇİN HANGİ ALANDA ŞİRKET KURULMALIDIR?

KOSGEB, A'dan Z'ye tüm olası sektörlere destek vermektedir. Şimdiye kadar yaptığı referanslar bunu en net şekilde göstermektedir. Ancak elbette bu konuda tüm alanlar eşit değildir. Bazı sektörler ve iş türleri biraz daha elverişlidir, bu gözden kaçırılmamalıdır. Özellikle üretimi doğrudan etkileyen ve ilham veren özgün ve özgün fikirler daha şanslı kabul edilir. Daha fazla insanı çalışma hayatına entegre edebilmek için işin içeriğine de özen gösterilmelidir.

KOSGEB’DE VERİLEN KREDİNİN GERİ ÖDEMESİNİ NASIL YAPACAKSINIZ?

KOSGEB'i diğer desteklerden ayıran en önemli özellik, kredi geri ödeme kolaylığının yanı sıra belirli bir miktar ücretsiz destek sağlayabilmesidir. KOSGEB tarafından yayınlanan her hibenin farklı mevzuatı vardır. Bu nedenle bu hibeyi imzalamadan önce buradaki yazıları dikkatlice okumanızda fayda var. KOSGEB, faiz yükü ile sizi rahatsız etmeyen destekler sunuyor. Bu kredileri anlaşmalı bankalar aracılığıyla hesabınıza ulaştırır. Herhangi bir anlaşmalı bankaya gidip kredi verebilirsiniz. İlgili banka size ait bir hesap oluşturur. Aynı hesaba geri ödeme yapmanız istenecektir.

Beklendiği gibi KOSGEB il veya ilçe binaları bu ücretleri ödememektedir. Bankalar arasında detaylarda bazı farklılıklar olabilir ve bazı bankalarla işbirliği bu konuda daha avantajlı olabilir. Hesap numarasını kredinin tahsis edildiği eğitim kurumunuzdan alabilirsiniz. Dilerseniz mobil bankacılığı kullanarak elden veya taksitli ödeme yapabilirsiniz. Bu ödemelerin toplam vadesi 36 aydır. İlk 12 ay boyunca size herhangi bir ödeme talebi gönderilmeyecektir. İyileşmek için çok rahatlatıcı bir zamandır. Yardımdan sonra ilk ödemenizi 13. ayda yapabilirsiniz.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN