Krediye erişemeyen iş dünyası 'tefeci'ye kaldı: Bazı büyük firmalar kaynak arayışında

Krediye erişemeyen iş dünyası 'tefeci'ye kaldı: Bazı büyük firmalar kaynak arayışında

Nakit sıkıntısı yaşayan ve krediye erişim sorunu olan bazı büyük firmalar, iki kat faizli olsa da alternatiflere yöneldi. Merkez Bankası'nın kararları sonrası TL krediye erişimde sorun yaşayan bazı büyük firmalar, çareyi daha yüksek faizli olsa da tahvil pazarında arıyor. Bloomberg’in haberine göre, 1 Temmuz-21 Ekim döneminde firmaların tahvil satışları 24,4 milyar TL’ye ulaştı. Söz konusu büyük firmalar arasında, cam üreticileri ve telefon şirketlerinin olduğu aktarıldı.

Nakit sıkıntısı yaşayan ve krediye erişim sorunu olan bazı büyük firmalar, iki kat faizli olsa da tahvil piyasasına yöneldi. TL krediye erişimde sorun yaşayan bazı büyük firmalar, çareyi daha yüksek faizli olsa da tahvil pazarında arıyor. Bloomberg’den Kerim Karakaya’nın haberine göre, 1 Temmuz-21 Ekim döneminde firmaların tahvil satışları 24,4 milyar TL’ye ulaştı. Borsa İstanbul verilerine göre bu rakam, 2022 yılının ilk yarısının tamamında ulaşılanın üç katına yakın oldu.
Söz konusu büyük firmalar arasında, cam üreticileri ve telefon şirketlerinin olduğu aktarıldı.

Son dönemde Merkez Bankası’nın kredi düzenlemelerinin bazı büyük firmaların TL krediye erişimini zorlaştırdığı, hükümetin net ihracatçı ya da daha küçük ölçekli firmalara kredileri yönlendirdiği belirtilen haberde, tahvil satışlarıyla elde edilen finansmanın maliyetinin yüzde 36’ya kadar çıktığı, bunun da ortalama yüzde 18,3 olan ticari kredi faizlerinin yaklaşık iki katı olduğu kaydedildi.

KÜRESEL TAHVİL PİYASASI TÜRK ŞİRKETLERİ İÇİN KAPALI

Haberde, küresel tahvil piyasasının yüksek maliyetler nedeniyle Türk şirketleri için kapalı olduğu, bu nedenle yurt içindeki tahvil piyasına yönelme olduğu aktarıldı.

İstanbul merkezli OMG Capital Advisors şirketinin yönetim kurulu başkanı Murat Gülkan, banka kredileri tıkandıkça firmaların tahvil piyasına yöneldiğini ancak banka kredilerinin tahvil piyasasından çok daha büyük olduğunu belirtti.

Gülkan, şirketleri, yüksek oranda teminatlı bankacılık yerine örneğin emeklilik fonlarından teminatsız koşullarla borç almak zorunda bırakmanın iyi bir fikir olmadığını söyledi.

İŞ BANKASI GENEL MÜDÜRÜ ELEŞTİRMİŞTİ

Yaz aylarında yüzde 30’u gören ortalama ticari kredi faizleri, daha sonra ticari kredi faizlerini TCMB’nin politika faizine endeksleyen düzenlemelerle 10 puanın üzerinde düştü ancak birçok firma krediye erişimde sorunlar yaşıyor.

Nitekim, Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, kredi faizleri düştükçe krediye erişimin zorlaştığını belirterek “Alınan makro ihtiyati tedbirlerle birlikte artık biz ekonomi modelinin desteklediği sektörleri bile destekleyemeyecek noktaya geldik” demişti.

Aran, bankaları yüksek enflasyon ortamında düşük faizli kamu tahvilleri tutmaya zorlayan düzenlemelerin iptal edilmesi çağrısında bulunmuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN