Küresel güç dengesi değişiyor, ekonominin yeni devleri şekilleniyor! Japonya’yı tahtından ettiler: Ekonomide yeni 4 numara

Küresel güç dengesi değişiyor, ekonominin yeni devleri şekilleniyor! Japonya’yı tahtından ettiler: Ekonomide yeni 4 numara

Dünya ekonomisinde küresel güç dengesi değişiyor, ekonominin yeni devleri şekilleniyor. Öyle ki bu yeni şampiyonlar Japonya’yı tahtından ettiler. İşte ekonomide yeni 4 numara olan o ülkeler…

Küresel ekonomide dalgalanmaların sürdüğü bir dönemde dikkat çeken bir başarıya imza atan Kaliforniya, 2024 yılında nominal GSYH’si 4,1 trilyon dolara ulaşarak Japonya’yı geçti. IMF ve ABD Ekonomik Analiz Bürosu verilerine göre, Japonya’nın 4,02 trilyon dolarlık ekonomisini geride bırakan eyalet, artık yalnızca ABD, Çin ve Almanya’nın ardından dünyanın en büyük dördüncü ekonomisi konumunda yer alıyor.

“KALİFORNİYA SADECE YARIŞMIYOR, HIZI BELİRLİYOR”

Kaliforniya Valisi Gavin Newsom, ekonomik başarının ardından yaptığı açıklamada şu sözlere yer verdi:

“Kaliforniya sadece dünyayla yarışmıyor, biz hızı belirliyoruz. Ekonomimiz, insanlara yatırım yaptığımız, sürdürülebilirliği önceliklendirdiğimiz ve inovasyona inandığımız için büyüyor.”

dunyanin-en-buyuk-ekonomileri-2.jpg

KALİFORNİYA, EN HIZLI BÜYÜYEN EKONOMİ OLDU

2024 yılında yüzde 6’lık nominal büyüme oranı yakalayan Kaliforniya, bu oranla ABD (%5,3), Çin (%2,6) ve Almanya (%2,9) gibi dev ekonomilerin önüne geçti. Bu gelişme, eyaletin yalnızca büyüklükte değil, büyüme hızında da öne çıktığını gösteriyor.

KALİFORNİYA EKONOMİSİNİN GÜCÜ NEREDEN GELİYOR?

Vali Newsom, eyaletin bu başarısının arkasındaki temel faktörleri şöyle sıraladı:

  • Artan nüfus ve yüksek tüketim gücü
  • Rekor düzeyde turizm harcamaları
  • Yüksek teknoloji, tarım ve imalat sektörlerindeki üretim artışı
  • Girişimcilik ve sermaye yatırımlarındaki yoğunluk

Ayrıca Kaliforniya, sürdürülebilir kalkınmaya odaklanan politikaları ve yeniliğe açık iş ortamı sayesinde yatırımcılar için cazip bir merkez haline geldi.

dunyanin-en-buyuk-ekonomileri-1.jpg

EN BÜYÜK EKONOMİLER

  1. Amerika Birleşik Devletleri – 29,18 trilyon dolar
  2. Çin – 18,74 trilyon dolar
  3. Almanya – 4,65 trilyon dolar
  4. Kaliforniya (ABD) – 4,1 trilyon dolar
  5. Japonya – 4,02 trilyon dolar

KÜRESEL GÜÇ DENGELERİ DEĞİŞİYOR MU?

Kaliforniya'nın ekonomik yükselişi, eyalet düzeyinde dahi ülkeleri geride bırakabilecek güçte ekonomilerin ortaya çıktığını gösteriyor. Bu gelişme, küresel düzeyde yeni bir ekonomik denge oluşabileceğinin sinyalini veriyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN