MB'nin beklenti anketinde tahminler yükseldi: Dolarda endişelendiren rakam

MB'nin beklenti anketinde tahminler yükseldi: Dolarda endişelendiren rakam

Merkez Bankası Mayıs ayı Piyasa Katılımcıları Anketi'nin sonuçlarına göre, dolar beklentisi bir önceki anket döneminde 16,85 TL iken, bu anket döneminde 17,57 TL oldu. 2022'nin sadece nisan ayında 50 milyar lira açık veren Hazine'nin rezervleri hızla erirken ekonomistler de benzer tablo çizdi.

Dolar/TL 20 Aralık gecesi yapılan müdahalenin ardından ilk kez 16 sınırına dayandı. 2017’de 47 milyar lira bütçe açığı veren Hazine 2022'nin sadece nisan ayında 50 milyar lira açık verdi. ABD, salgın döneminde bastığı 4,5 trilyon doları piyasadan geri çekmeye hazırlanırken ekonomistler dolar/TL kurunda sert yükseliş bekliyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) reel ve finansal sektör temsilcileri ile profesyonellerden oluşan 48 katılımcıyla gerçekleştirdiği mayıs ayına ilişkin "Piyasa Katılımcıları Anketi"ni yayımladı.

Cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi mayıs döneminde yüzde 57,92 oldu. 12 ay sonrası için enflasyon artışı beklentisi ise yüzde 33,28. Bir önceki ayın anket sonuçlarında TÜFE için yıl sonu beklentisi yüzde 46,44; 12 ay sonrası için ise yüzde 28,41 olarak açıklanmıştı.

DOLAR'DA ENDİŞELENDİREN TABLO

Cari yıl sonu döviz kuru (ABD Doları/TL) beklentisi bir önceki anket döneminde 16,85 TL iken, bu anket döneminde 17,57 TL oldu. 12 ay sonrası döviz kuru beklentisi ise aynı anket dönemlerinde sırasıyla 17,84 TL ve 18,47 TL olarak gerçekleşti.

BÜYÜME BEKLENTİSİNDE 0,1 PUANLIK ARTIŞ

Katılımcıların GSYH 2022 yılı büyüme beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 3,2 iken, bu anket döneminde yüzde 3,3 olarak açıklandı.GSYH 2023 yılı büyüme beklentisi ise bir önceki anket dönemine göre bir değişiklik göstermedi ve yüzde 4 seviyesinde kaldı.

Katılımcıların BİST Repo ve Ters-Repo Pazarı’nda oluşan cari ay sonu gecelik faiz oranı beklentisi bir önceki anket döneminde ve bu anket döneminde yüzde 14,00 oldu. CMB bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı cari ay sonu beklentisi de bir önceki anket döneminde ve bu anket döneminde yüzde 14,00 olarak gerçekleşmiştir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN