MB'nin söylem değişikliği piyasaları hareketlendirdi: Dolara çekirdek ateşi

MB'nin söylem değişikliği piyasaları hareketlendirdi: Dolara çekirdek ateşi

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası ekonomi toplantısında manşet enflasyon yerine çekirdek enflasyona odaklandıklarını açıkladı. Bu açıklamadan sonra dolar hızlı bir şekilde yükselişe geçerek 8.45 seviyelerini zorlamaya başladı.

Pandemi sürecinde yaşanan olağanüstü durumun çekirdek enflasyonun önemini arttırdığını açıklayan Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu, "manşet enflasyona karşı negatif reel getiri bir kriter olmayacak" mesajı verdi. Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası ekonomi toplantısında yapılan bu açıklamadan sonra piyasalarda hareketlilik arttı. Dolar/TL, 8,35'ten 8,48'e çıkarken; euro/TL 2,5 hafta sonra 10 seviyesinin üzerine geldi.Böylece Türk Lirası çarşamba günü en fazla değer kaybeden gelişen ülke para birimi oldu.

.jpg

8.48 SEVİYELERİNİ ZORLAMIŞTI

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) tahvil alımlarını azaltma kararını erteleme ihtimaliyle değer kaybeden ABD Doları'nın dün başlayan toparlanmasıyla birlikte yükselişe geçen dolar/TL, söz konusu açıklamaların ardından 8,48 seviyelerine kadar yükseldi. Benzer hareketlerle euro/TL de 20 Ağustos tarihinden bu yana ilk kez 10 liranın üzerine çıktı. İlk tepki sonrası dolar 8,46 ve euro 10 liranın altına indi.

Analistler değerlendirmelerinde, pozitif reel faiz vurgusunun kalkmasının yanı sıra çekirdek enflasyon ve beklenen enflasyona yönelik vurguların faiz indirimine alan açmasının TL'yi zayıflatıcı etki yarattığını ifade ediyor.

5-001.jpg

TÜİK verilerine göre ağustos ayında yıllık TÜFE artışı yüzde 19,25 gerçekleşerek yüzde 19'luk politika faizini aşmıştı. Ağustos ayında çekirdek enflasyon ise yüzde 16,76 olarak kaydedilmişti.

PARA POLİTİKALARINDA DEĞİŞİM OLACAK

Tera Yatırım Başekonomisti Enver Erkan, TCMB Başkanı Kavcıoğlu'nun çekirdek göstergelerin önemine vurgu yaparak, para politikası odağında bir yaklaşım değişimi olabileceğini gösterdiğini söyledi. Erkan, öne çıkan vurguyu şöyle yorumladı: "Özellikle pandemi nedeniyle ortaya çıkan olağanüstü koşullar, çekirdek enflasyon göstergelerinin önemini artırıyor. Küresel olarak para politikası duruşu belirlenirken, para politikasının etki alanı dışında kalan alanlardan kaynaklanan geçici unsurların dışında kalan temel göstergeler esas alınmaktadır. Bu da aslında planlamada şu değişimin olabileceğini gösteriyor ve hangi enflasyon baz alınacak sorusunun cevabına temel oluşturuyor: Gösterge faiz oranını enflasyonun üzerinde tutmak için daha önce yapılan yönlendirmenin ardından para politikasında "çekirdek fiyatların" rolü daha da artacak. Dolayısıyla, piyasanın para politikası hamlesi öngörülerinde de "yüksek enflasyonun faiz indirimine yer bırakmadığı" olgusundan çok, çekirdek enflasyon daha etkili olabilir gibi görünüyor. Dolayısıyla, manşet enflasyona karşı negatif reel getiri bir kriter olmayacak."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
6 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN