Merkez'in faiz kararı sonrası ekonomistlerden ilk yorum: Daha çok yolumuz var

Merkez'in faiz kararı sonrası ekonomistlerden ilk yorum: Daha çok yolumuz var

Merkez Bankası, bugünkü toplantısında politika faizini 500 baz puan artışla yüzde 30'a yükseltti. Merkez'in bu kararı sonrasında ekonomistlerden ise ilk yorumlar geldi. Ekonomistler, MB'nin verdiği karar genellikle olumlu karşılarken, daha atılması gereken adımların olduğuna dikkat çekti.

Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) faiz kararını bugün saat 14.00'te açıkladı. Banka faizi 500 baz puan artışla yüzde 25’ten yüzde 30’a yükseltti.

ORTAK BEKLENTİ BU YÖNDEYDİ

Piyasada da ortak beklenti, TCMB’nin bugün politika faizini yüzde 30’a yükselteceği yönündeydi.

KARAR SONRASINDA EKONOMİSTLERDEN İLK DEĞERLENDİRME

Ekonomist Hakan Kara, Merkez'in kararını doğru bulurken, "TCMB’den net bir iletişimle, doğru yönde atılmış bir adım. Emeği geçenleri tebrik ediyorum" ifadelerini kullandı.

'DAHA ÇOK YOLUMUZ VAR'

Prof. Dr. Özgür Demirtaş, sosyal medya hesabı X'ten karardan dolayı Merkez Bankası'nı tebrik ederken, daha gidilecek çok yolun olduğunu ifade etti:

"Merkez Bankasını kararından ötürü tebrik ederim. Bu kararların devamını dilerim. Ayrıca ilk dakikalarda Dövize sert müdahale yapmadıkları için de tebrik ederim... Daha çok yolumuz var."

'ÇOK DOĞRU BİR HAREKET'

Ekonomist İris Cibre ise, Merkez'in kararı sonrasında CDS puanına dikkat çekti. Cibre konuyla alakalı olarak, "CDS 10 BPS birden düşerek 385 e tekrar geriledi. Kur salınıma bırakılmış görünüyor bu da çok doğru hareket" derken şu ifadeleri kullandı:

"Enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırma gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirilecektir.

TCMB CDS 10 BPS birden düşerek 385 e tekrar geriledi Kur salınıma bırakılmış görünüyor bu da çok doğru hareket Bu karar ve kararlılık kur talebini baskılayacaktır, dolayısıyla müdahale ihtiyacı da düşecektir MB'nin 2 gün önce üzerinde durduğum konuda doğru hareket ediyor olması da mutluluk verici :)"

Ekonomi yazarı Alaattin Aktaş da konu ile ilgili açıklamalarda bulunurken, eylül ayı enflasyonunun %5'i aşmayabileceğinden söz etti:

"Politika faizi artışı 5 puan. PPK açıklamasından: Ücret ve kur artışı ile vergi kaynaklı maliyet artışı enflasyona önemli ölçüde yansıdı. Bu yüzden aylık enflasyonun ana eğiliminde düşüş başlayacak.

Bugünkü yazımda aynı görüşü dile getirdim: Eylül enflasyonu %5'i aşmayabilir."

'2024 YIL SONU ENFLASYON TAHMİNİNE UZAK'

Profesör Fatih Özatay, Merkez'in kararının 2024 yıl sonu enflasyon tahminiyle ters düştüğünü söyleyerek, "TCMB faizi %30'a yükseltti. 2024 sonu enflasyon tahminine uygun faiz düzeyinin oldukça uzağında bu düzey. Kademeli faiz artırımı ile önemli bir risk almış oluyor. Sonuç: Önümüzdeki maçlara bakacağız..." dedi.

'BELLİ Kİ İZİN ÇIKMADI'

Ekonomist Mustafa Sönmez de karara ilişkin yorumunu yaparken, "Önden yüklemeli 10 puan artışa belli ki izin çıkmadı, ne işe yarayacağı belirsiz 5 puanda kaldılar" dedi.

Ekonomist İbrahim Turhan da konu ile ilgili açıklamalarda bulunurken, reel kredi faizlerinin pozitif bölgeye geçtiğini söyledi:

"Reel kredi faizleri (beklenen enflasyona göre) pozitif bölgeye geçti. Kredi düzenlemeleriyle birlikte değerlendirildiğinde para politikası uzun süre sonra ilk kez ciddi anlamda iktisadi faaliyet üzerinde sıkılaştırıcı yönde etki yaratıyor.

1 - Bugünkü faiz oranlarını bugünkü enflasyon ile değil önümüzdeki dönem için beklenen enflasyon ile değerlendirmek gerekir.

2 - Bir hafta vadeli %30 yıllık basit faiz, %35 yıllık bileşik faize karşılık gelir"

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
6 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN